Kamperen in Italië | Tips voor groene en kleine campings

Als ik aan kamperen in het buitenland denk, is er een aantal plekken waar ik vandaag nog naartoe zou willen. Met de camper of met een tentje kamperen in the middle of nowhere is anno 2020 volgens mij veiliger dan naar een drukke stad op vakantie gaan. Uit onderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat ruim 7 miljoen Nederlanders deze zomer ‘gewoon’ vakantieplannen hebben. Een deel daarvan is naar Italië gegaan of is nog van plan om daarheen te vertrekken. Dat snap ik helemaal: Italië is namelijk een van de fijnste landen voor een heerlijke kampeervakantie. In dit artikel lees je enkele tips over fijne kleine campings in Italië.

Noord Italie kamperen

Waarom kiezen voor een kleine camping in Italië?

Italië is een ontzettend populair vakantieland. Je vindt hier talloze mega-campings met honderden plekken, animatieteams en meerdere restaurants. Wanneer je mijn blogs op Expeditie Kram al langer leest, weet je inmiddels dat dat soort plekken niet aan mij zijn besteed. Ik geniet liever van onontdekte parels in het groen waar de natuur nog écht ongerept is. Van de natuur word ik blij, dus ik wil bij een verdiend kampeertripje niet tussen de groepen gehorige mensen staan op een grote camping.

Ik weet zeker dat er veel mensen zijn die ook zo over kamperen denken. Sterker nog: ik ken genoeg mensen die liever kleinschalig kamperen. Mocht je van Italië willen genieten in een tent of camper zonder last te hebben van luidruchtige families en animatie dan is een van de onderstaande campings misschien iets voor jou. Zelf kan ik niet wachten om weer eens die kant op te gaan. Het zijn met name de Dolomieten die mijn hart al eens gestolen hebben. Ook vond ik kamperen bij het Iseomeer in Noord-Italië meer dan fantastisch en is een camping Lago Maggiore aan te raden voor een ultieme Italiaanse kampeervakantie.

Kamperen bij Camping Eden in Pisogne (Noord-Italië)

Wil je in Noord-Italië kamperen maar wil je iets anders dan kamperen bij het Gardameer? Kijk dan of er een plekje vrij is bij Camping Eden in Pisogne. Deze kleinschalige camping ligt direct aan het Iseomeer en beschikt over ruime, groene plaatsen. Met een beetje geluk kun je een plekje aan het water reserveren, maar wanneer deze plekken bezet zijn zijn de andere plaatsen ook top. Wat ik zo leuk vind aan deze camping in Noord-Italië is dat het lekker basic is op een prachtige plek. 

Camping Eden bewijst dat je niet veel nodig hebt om een fantastische kampeervakantie te hebben. De eigenaren zijn heel vriendelijk, de cappuccino is er absoluut aan te raden en het is heerlijk zwemmen in het Iseomeer. Verwacht niet al te veel van het sanitair, maar het is in ieder geval schoon. Dat is wat mij betreft het belangrijkst. Er zijn redelijk wat Nederlanders te vinden, maar het is totaal anders dan de overbevolkte Italiaanse campings waar alleen maar Nederlanders komen. Ik heb nu al zin om hier een keer te gaan kamperen met onze nieuwe camper Columbus. Wie weet volgend jaar!

Kamperen aan de Lago Maggiore: Camping Valle Romantica

Nog zo’n heerlijke plek aan het water: Camping Valle Romantica aan de welbekende Lago Maggiore. Leuk feitje: deze bosrijke camping is de oudste camping bij dit meer. Door de jaren heen is het een groene oase gebleven, iets wat zeker een pluspunt is. Camping Valle Romantica ligt vlakbij de Zwitserse grens en is omgeven met groene bergen. Wakker worden met uitzicht op het water en glooiend groen is voor mij hét vakantiegevoel.

Op de camping vind je een prachtig oud Italiaans landhuis waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Zwemmen kan in het zwembad, in het meer of in de nabijgelegen bergrivier. In de Cannobina vallei, waar de camping ligt, kun je goed wandelen. Waar je op Camping Eden waarschijnlijk wel wat Nederlanders tegenkomt, vind je hier voornamelijk Italianen, Zwitserse mensen en toeristen uit allerlei hoeken van de wereld. Een leuke mix voor een rustige vakantie aan dit populaire meer.

Back to basic bij Natuurcamping Burciano in Montanare

Een camping waar ik nog niet ben geweest, maar die wel op mijn bucketlist staat is de Natuurcamping Burciano in Montanare. Dit kampeerterrein ligt op de grens van Toscane en Umbrië en is geopend in juli en augustus. Wat mij heel erg aantrekt aan deze plek is dat ze voldoende ruimte hebben, maar dat ze slechts vijftien tenten toelaten. Op die manier kan iedere kampeerder genieten van rust en ruimte. Je raadt het al: daar houd ik van! Je kunt hier volledig tot rust komen in een kleurrijke omgeving vol natuur.

Er is een zogeheten capanna aanwezig waar je enkele boodschappen kunt scoren die voornamelijk van eigen bodem zijn. Denk aan vers brood, heerlijke Italiaanse wijn, olijfolie en verse groente. De heuvelachtige omgeving nodigt uit voor een (dag)wandeling, maar natuurlijk kun je hier ook gewoon lekker relaxen. Let op: je kunt hier alleen kamperen wanneer je minstens vijf dagen blijft. Ik denk dat je dat aantal dagen ook precies nodig hebt om even op te laden.

Kleine camping Italië: Le Marche in Gualdo

Ben je toch op zoek naar iets meer faciliteiten, maar wil je wel genieten van de rust en ruimte? Misschien is de kleine camping Le Marche in Gualdo dan iets voor jou. Voor mij denk ik in ieder geval wel! Deze camping is klein, maar wel van alle gemakken voorzien. Er is van alles te doen voor jong en oud: zo is er een zwembad aanwezig, kun je een potje tafeltennissen en kun je heerlijk voor je tent ontspannen met een boek. 

Wanneer je over een tent, een caravan of vouwwagen beschikt, is er een plekje voor je vrij. Ook zonder kampeermiddelen kun je hier terecht: Le Marche verhuurt namelijk ingerichte glampingtenten en zogeheten Casa Mobi’s. Ontdek vanaf je kampeerplek de groene omgeving met uitgestrekte wijngaarden, zonnebloemvelden en olijfgaarden. In de buurt van camping Le Marche vind je ook enkele historische dorpjes. Kortom: je verveelt je hier geen moment.