Vakantie in eigen land | Ontdek Nederland deze zomer met deze tips

Het ziet er naar uit dat we de zomer van 2020 grotendeels in Nederland gaan vieren. Hoewel de meningen daarover verdeeld zijn, vind ik dit helemaal niet zo heel erg. Al meer dan 5 jaar blog ik inmiddels op Expeditie Kram over kamperen en bijzonder overnachten, voornamelijk in Nederland. Dit zie ik dus als de ultieme kans om een nog groter publiek kennis te laten maken met de prachtige natuurgebieden en dito slaapplekken die Nederland rijk is. Geloof me dat er echt voldoende te doen, te beleven en te zien is. In dit artikel geef ik je wat tips om een fijne zomer vol vakantiegevoel in Nederland te beleven. Let’s go!

Laatst bijgewerkt: 16 juni 2020

Zomer 2020 vakantie Nederland

Bijzonder slapen in Nederland deze zomer

Op zoek naar een bijzondere overnachting in de natuur in Nederland? Wellicht is een van onderstaande accommodaties iets voor jou.

Slaap in een trekkershut
Bekijk bijvoorbeeld eens het aanbod houten hutjes op de hei en in het bos via Trekkershutten. Bij Trekkershutten vind je hele diverse huisjes: van basic hutten in the middle of nowhere voor twee personen tot luxe hutten op campings. Ook wat betreft kosten is het heel divers. Zo is er voor ieder wat wils te vinden en kun je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Wij sliepen in de winter in deze trekkershut; Ecolodge Barelio bij Landgoed de Barendonk. Uiteraard is er nog veel meer te vinden via de website van Trekkershutten. Die hut op de foto hierboven staat trouwens op de Voscheheugte, een hele knusse natuurcamping in Drenthe.

Varen en slapen in een kampeersloep
Ook leuk en absoluut aan te raden wanneer je dol bent op kamperen: huur een kampeersloep! Een paar jaar geleden sliepen we een weekend lang in Friesland in een kampeersloep. Dat betekent dat je overdag lekker kunt varen met een ‘open dak’ en ‘s avonds alles dicht gooit om te slapen in de sloep. Het voelt als kamperen, maar dan nog net een stukje luxer. Van de banken maak je eenvoudig een heel comfortabel bed! De Alde Feanen in Friesland is een prachtig natuurgebied om te varen en te slapen. Lees het reisverslag over ons avontuur in een kampeersloep in dit verslag.

Huur een camper in Nederland
Liever op pad op de weg in plaats van op het water? Huur een camper of een ander busje en trek erop uit. Niels en ik zijn vorige week met een bus via Buscamper Nederland op pad geweest. We kregen een hele luxe bus mee waarin kamperen hartstikke luxe voelde! Tot en met 1 juli moet je in Nederland nog verplicht zelfvoorzienend zijn. Wil je dus in mei en juni kamperen dan moet je beschikken over een bus met toilet en douche en/of wasbak. Gelukkig kun je online heel wat bussen vinden die hierover beschikken. Check ook eens het aanbod van Goboony voor een toffe camperbus.

Buscamper huren

Logeren bij de boswachter in de zomer
Na 1 juli kun je ook weer terecht bij de kampeerterreinen van Logeren bij de Boswachter. Dit zijn denk ik mijn favoriete natuurkampeerterreinen. Dat komt omdat deze campings vaak midden in het bos liggen of in ieder geval ergens in de natuur. Ik vind zelf Natuurkampeerterrein de Vlagberg heel erg mooi. Hier sliepen we eens in de herfst met zo’n te gek busje van Goboony. Andere aanraders zijn: Camping Drie, Lange Paal op Vlieland, Het Veerse Gat en Borger. Ik denk dat je in het hoogseizoen het beste even kunt reserveren; op die manier ben je verzekerd van een fijne plek in de natuur deze zomer.

Overnacht in een boomhut in Nederland
Ben je op zoek naar wat meer avontuur en zie je het wel zitten om in een boomhut te slapen? Boomhutten in Nederland zijn redelijk schaars, maar bestaan absoluut. Via Boomhutovernachtingen boek je een hele toffe Boomhutsuite in Lelystad. Deze boomhutten zijn een soort kleine hotelkamers op hoogte, inclusief badjassen, Nespresso en een heerlijk krakend hoteldekbed. Een andere favoriet is Het Kleine Paradijs in Friesland waar je twee mooie boomhutten vindt. Hier zijn overigens nog veel meer andere bijzondere slaapplekken te vinden. Wat dacht je van slapen op een vlot, in een pipowagen of in een tipi? Iets lager in het land, in Drenthe, vind je ook een aantal prachtige boomhutten. Op verschillende campings en vakantieparken zijn de meest bizarre boomhutten gebouwd. Hier vind je een overzicht van boomhutten in Drenthe.

Bijzonder slapen met eigen jacuzzi
Toe aan een beetje luxe bij je bijzondere overnachting? Misschien is een slaapplek in Nederland met jacuzzi dan iets voor jou. Je hoeft vandaag de dag helemaal niet meer een luxe hotelkamer te boeken om gebruik te kunnen maken van een jacuzzi of hot tub. Bij Buitenplaats Beekhuizen op de Veluwe slaap je in een stoere lodge tent of zo’n toffe pod. Goed nieuws: bij je slaapplek kun je een hot tub boeken. Het leuke aan Buitenplaats Beekhuizen is dat je vanaf hier binnen no time op de Posbank staat. Op Landgoed Moerslag in Zuid-Limburg zijn vijf Natuurlofts te boeken: hele fraaie tiny houses met uitzicht op het groen én een eigen bubbelbad. Heerlijk om natuur op die manier te kunnen combineren met een beetje wellness.

Natuurlofts

(Foto via Landgoed Moerslag)


Wildkamperen in Nederland deze zomer
Er is een Nederland een aantal plekken waar je in het wild je tentje uit mag gooien. Helaas zijn dit wel minder plekken dan voorheen: Staatsbosbeheer heeft vanaf 1 juni alle plekken opgeheven. Welke plekken er nog wel beschikbaar zijn en wat je moet weten over wildkamperen, ook wel paalkamperen genoemd, in Nederland lees je in dit artikel over wildkamperen. Ben je dus op zoek naar avontuur deze zomer? Pak je tentje in en ga erop uit!

Doen in de Nederlandse natuur deze zomer

Wat ook leuk is aan een zomer vieren in Nederland is het feit dat je vanaf huis ook van alles kunt ondernemen. Je hoeft niet per se ergens anders te slapen om alsnog dat vakantiegevoel te hebben. Hieronder geef ik je wat tips voor dagjes weg in Nederland.

Dagtrip: ontdek de Biesbosch per boot
Woon je of boek je toevallig een trekkershut in de buurt van de Biesbosch dan raad ik je aan om in dit mooie natuurgebied een bootje te huren. De afgelopen jaren heb ik meerdere malen een boot gehuurd via een van de verhuurbedrijven in Drimmelen. De Biesbosch is echt een prachtig gebied om te ontdekken per boot. Ook hier heb je allerlei opties: van goedkope motorbootjes tot meer luxe sloepen. Wel zin om op het water te zijn, maar niet om zelf te varen? Kijk dan wat de mogelijkheden zijn voor rondvaarten in de Biesbosch.

E-chopper huren in natuurgebieden
Als je de laatste maanden mijn blogs hebt gelezen, heb je deze tip zeker als eens voorbij zien komen: huur een e-chopper en ontdek diverse Nederlandse natuurgebieden. Serieus: als ik ooit geld zat heb, koop ik mezelf zo’n elektrische scooter. Een e-chopper ziet er best stoer uit; als een soort kleine motor. Het apparaat is volledig elektrisch en is met gemak te besturen. Wij huurden in november een e-chopper op de Veluwe en dat was zo fantastisch (zonder te overdrijven, haha). Als het even kan, ga ik deze zomer zelf weer zo’n ding besturen. In Nederland kun je in diverse natuurgebieden een e-chopper huren. Omdat het vervoersmiddel elektrisch en behoorlijk stil is, is het vrijwel overal toegestaan.

Dagtrip met de boot naar Marker Wadden
Nog zo’n leuke tip: ga op dagtrip naar de Marker Wadden. Ik werd echt verrast door deze aangelegde eilandengroep. Hier kun je alleen met eigen boot komen of met een veerboot vanaf de haven van Lelystad. Ik raad je aan om zeker een aantal uren uit te trekken voor dit bizarre natuurgebied. Wanneer je de aanlegsteiger op de Marker Wadden afstapt, lijkt het alsof je op de maan beland bent. Er is (nog) niet veel begroeiing waardoor er veel zandvlaktes, schelpen en kiezels te vinden zijn. Heel bijzonder om te zien.

Sterren tellen in Dark Sky Park in Nationaal Park Lauwersmeer
Nog zoiets moois wat ons land te bieden heeft: het Dark Sky Park in Nationaal Park Lauwersmeer. Hier zijn de nachten écht donker en dat is bizar om eens mee te maken, helemaal wanneer je weet dat Nederland een van de landen ter wereld is met de meeste lichtvervuiling. In dit park ben je als bezoeker ‘s nachts welkom, iets wat ook uitzonderlijk is in de natuurgebieden in Nederland. Via Staatsbosbeheer kun je diverse excursies boeken, zoals een wandeling bij volle maan of een nachtwandeling met sterrenbeelden kijken. Trek goede wandelschoenen aan, neem een fotocamera mee en ontdekken maar. Extra tip: midden augustus is er altijd een sterrenregen met vallende sterren te zien. Dé kans om ‘s nachts naar de lucht te turen!

Binnenkijken bij Zeehondencentrum Pieterburen
Vanaf 1 juli kun je als het goed is weer terecht bij Zeehondencentrum Pieterburen. Momenteel worden er nog steeds zeehonden gered en verzorgd - het centrum is alleen nog niet open voor bezoek. Ik heb het centrum al enkele keren bezocht; de laatste keer dat ik er was, was met een perstrip in Groningen. Tijdens dat weekend kregen we een kijkje achter de schermen, echt superleuk en interessant! Ook mochten we mee zeehonden vrijlaten op de Waddenzee. Afgelopen week, eind mei, had ik het geluk dat ik via Niels wéér meemocht met de boot Happy Seal om zeehondjes vrij te laten - deze keer op een zandbank ten westen van Schiermonnikoog. Wát een ervaring! In de agenda van Pieterburen zie je wanneer er weer dit soort boottochten zijn en of er tickets beschikbaar zijn om mee te gaan. Als het even kan: doen! Het is echt een hele bijzondere ervaring om de zeehondjes weer vrij te zien.

De komende weken zal ik deze lijst bijvullen met fijne tips, zodat je een hele diverse zomer in Nederland kunt hebben. Geniet van de zon en sta versteld van alles dat ons mooie kikkerlandje te bieden heeft. Heb je juist tips voor mij om te doen, te zien of waar te slapen? Laat het me vooral weten in een berichtje hieronder; ik ben heel benieuwd!

Liefs, Liv