Kampeersloep van Alde Feanen Verhuur

Net voor zonsopgang gaat de wekker: we worden wakker in een heuse kampeersloep op het water bij Eernewoude in Friesland. We rollen onze slaapzakken op, we ritsen het dak af eraf en we starten de motor. In de verte net boven de rand van het water zien we het begin van een grote oranje bol licht. Er is verder niemand te vinden op het water en zelfs de watervogels en de eenden lijken nog niet helemaal wakker te zijn. We kijken uit over Friese akkers, gezellige dorpjes en rustig vaarwater. De wereld langzaam zien wakker worden vanuit een kampeersloep op deze vroege ochtend is meer dan perfect te noemen.

Wij sloten deze zomer af met een weekend in Friesland op de wateren van Eernewoude en omgeving. Indian summer vieren met z'n tweetjes op een grote kampeersloep van Alde Feanen Verhuur is echt alles wat we nodig hadden om nog even goed te genieten van een paar dagen met warme temperaturen in een mooie omgeving. We kenden Friesland natuurlijk al een beetje van ons avontuur in het bijzondere Kleine Paradijs waar we tevens op het water sliepen in de Mini Kontiki, toch waanden we ons dit weekend in Eernewoude op een hele andere plek. 

IMG_7514.JPG

Hoe kom je er?

Wij zijn vanaf Utrecht Centraal, zoals bijna ieder tripje die we maken, met de trein gegaan. Het station van Heerenveen is deze dag onze eindbestemming. Daar krijgen we een lift naar Alde Feanen Verhuur om vanaf daar met onze kampeersloep het weekend in te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om via Leeuwarden te reizen en vanaf daar met het openbaar vervoer richting Eernewoude te gaan. Er gaat een bus vanaf Leeuwarden Centraal naar Nijega waar je moet overstappen op de Opstapper richting Eernewoude.

Bij Alde Feanen Verhuur worden we opgewacht door de enthousiaste Ulbe Postma, de eigenaar van het bedrijf. Hij verhuurt reeds jaren (kampeer)sloepen en elektrische sloepen, zeilboten, woonboten, elektrische fietsen en vakantiewoningen in het waterrijke gebied van Nationaal Park de Alde Feanen. We voelen ons meteen een beetje thuis door de gastvrijheid van Ulbe, ook al vinden we het nog best spannend om zomaar een weekend lang een grote sloep te moeten besturen zonder vaarbewijs. Ulbe verzekert ons dat dat helemaal goed gaat komen en vaart een rondje met ons mee over het meer naast de verhuur. Toegegeven: het is in het begin best spannend wanneer er een tegemoetkomende boot nadert maar wonder boven wonder hebben we het varen binnen no time onder de knie. 

Ulbe heeft er alle vertrouwen in en laat ons daarna met onze kampeerspullen vertrekken voor het weekend. We slapen deze dagen óp de boot en kunnen aanmeren waar we willen om de nacht door te brengen, iets wat we best wel awesome vinden. Van de bankjes aan de voorkant van de boot maak je eenvoudig een tweepersoonsbed waar je een laken overheen kunt leggen en de sloep is gemakkelijk af te sluiten door middel van een groot bootdoek die je dicht kunt ritsen. Maar eerst: varen! Schip ahoy!

We hebben een kaart van het gebied mee gekregen op de boot maar in eerste instantie besluiten we gewoon een stuk te varen en te kijken waar het water ons brengt. Het is ontzettend mooi weer (wat een geluk!) en we kijken onze ogen uit in het groene en waterrijke gebied. Onderweg zwaaien we naar andere schippers en voelen we ons misschien heel even als echte kapiteins op het water. Het is wel aan te raden buiten het hoogseizoen te varen, gezien we nu niet heel veel drukte ervaren op het water. Als je voor wat meer rust komt is het voor- of najaar perfect. Voor ons bevordert dit alleen maar dat gevoel van vrij zijn op het water. We kunnen er nu al geen genoeg van krijgen en het weekend is nog maar net begonnen!

Zodra de zon achter het riet van de Alde Feanen verdwijnt is het zaak om je kampeersloep aan te meren voor de nacht. Wat zo fijn aan dit natuurgebied is, is dat dit ook in totale rust kan op een van de eilandjes of rustige plekken door het gebied. Heb je toch zin om wat meer de drukte op te zoeken dan kun je net als wij gemakkelijk aanmeren in de haven van Eernewoude. Kwestie van betalen voor de havenplek, de kampeersloep parkeren en een avond uit eten en borrelen in de restaurantjes en cafeetjes van Eernewoude. En geloof ons, als wij een boot zonder het te beschadigen kunnen aanleggen, dan kan jij het ook!

Terwijl de zon ondergaat transformeren we de boot naar een drijvende tent. Wederom toegegeven: de demonstratie van Ulbe zag er iets makkelijker uit maar na een kwartiertje is onze slaapplek voor vannacht klaar voor gebruik. De banken voorin de boot toveren we om in een tweepersoonsbed en met een tevreden zucht ploffen we op het comfortabele bed. Het is verbazend aangenaam in de boot; het is niet te koud, het bed ligt perfect en dat kabbelende water onder ons is heerlijk rustgevend. Prima droommateriaal dus.

 

 

We staan vroeg op om voor vertrek nog even te kunnen varen. Dit is de beste tip die we kunnen geven; slaap niet uit maar ga er ’s ochtends vroeg erop uit met de kampeersloep. Het water van de Alde Feanen ligt er rustig bij, er is geen boot te bekennen en ontbijten op het water met een opkomende zon op de achtergrond is toch wel echt een magisch moment. Dat gevoel van vrijheid is onbetaalbaar. Rustig varen we over het stille water richting Ulbe om de kampeersloep weer in te leveren. Ondertussen praten we over vaarbewijzen en hoeveel zo’n sloep nou eigenlijk zou kosten. In de trein terug naar Utrecht hebben we het al besloten: een terugkeer naar De Alde Feanen en de kampeersloep van Ulbe kan niet uitblijven.

Wil je ook een te gekke kampeersloep huren van Alde Feanen Verhuur? Dat raden wij enorm aan! De vrijheid die je voelt wanneer je achter het stuur staat is niet te omschrijven. Tel daar de prachtige omgeving van Nationaal Park de Alde Feanen bij op en het plaatje is compleet. Na het weekend hadden we echt een beetje zeebenen en ontzettende heimwee naar het Friese water! Check de website van Alde Feanen voor meer informatie.