Nationaal Park de Alde Feanen in Friesland

Dat verhaal over dat wakker worden op een kampeersloep hè, dat vond allemaal plaats in een erg bijzonder stukje Nederland. Hoewel Friesland niet helemaal onbekend gebied voor ons was, waren we beiden nog niet in en rondom Nationaal Park de Alde Feanen geweest. Dit waterrijke gebied heeft ons in september erg verrast: met onze kampeersloep van Alde Feanen Verhuur ontdekten we wederom hoe mooi Nederland kan zijn. Ga je mee?

Een conclusie om het artikel mee te beginnen; Friesland is een speciaal stukje Nederland. Na een weekend het park De Alde Feanen te hebben verkend en de bijzondere verhalen en mythes over het gebied te hebben gehoord van karakteristieke Friezen zijn we compleet aangestoken door het Friesland virus. Wij zijn hier om dit virus te verspreiden, want man... wat een prachtgebied! 

Hoe kom je er?

Wanneer je met het openbaar vervoer gaat is het het handigst om bijvoorbeeld vanaf Utrecht Centraal (zoals wij doen) naar het station van Heerenveen of Leeuwarden te reizen. Vanaf Leeuwarden kun je met het openbaar vervoer richting Eernewoude gaan waar je midden in het natuurgebied de Alde Feanen zit. Neem de bus naar Nijega en stap daar over op de Opstapper richting Eernewoude. 

Nationaal Park de Alde Feanen ligt in het hart van Friesland en beschikt over maar liefst 2300 hectare laagveenmoeras met, je raadt het al, heel veel water. Midden in het park vind je het bezoekerscentrum waar je niet alleen diverse activiteiten kunt boeken maar ook een lekker hapje kunt eten in het bijbehorende restaurant De Buitenplaats. Lees bij het bezoekerscentrum meer over het gebied en laat je verrassen door de veelzijdigheid dat dit stuk Friesland te bieden heeft. Je kunt hier verschillende wandel-, vaar-, fiets- en kanoroutes krijgen om het kleurrijke gebied zelf te ontdekken.

Wat voor ons dit bezoek het waard maakt zijn zeker de mensen. Eerder vertelden we al over de gulle Ulbe en zijn kampeersloep en zo zijn er nog een aantal andere ondernemers die De Alde Feanen zo speciaal maken. Neem bijvoorbeeld de familie Veldboom. Tijdens de eerste ontmoeting betovert vader Age ons met zijn verhalen en mythes over de geschiedenis van het gebied en hoe mensen vroeger in de winter schaatsend van plek naar plek kwamen. Hij verzekerde ons dan ook dat we ab-so-luut terug moeten keren naar het park als er ijs ligt om de schaatsliefde met eigen ogen te zien. Deze enthousiasme heeft Age zeker overgebracht op zijn zoon Jurjen. De jonge ondernemer heeft samen met zijn vrouw Barbara sinds 2012 de boerderij De Reidplûm overgenomen. Vanuit daar runnen ze hun outdoorbedrijf Outdoor Veldboom. Net als zijn vader Age kan Jurjen uren vertellen over zijn liefde voor outdoor sporten, Friesland en het gebied. Het enthousiasme is ontzettend aanstekelijk want voordat we het weten staan we op een sup-board midden in de Alde Feanen! En wie zei er dat Friezen stugge mensen zijn? We hebben er in ieder geval niks van gemerkt. 

Wij verkennen het natuurgebied verder dit weekend natuurlijk op de kampeersloep van Ulbe maar er zijn dus meerdere mogelijkheden. Als je liever aan wal slaapt kun je kamperen op verschillende campings of kun je slapen in Eernewoude (waar je bent uitgestapt wanneer je met het openbaar vervoer komt), een plaatsje aan het water midden in het gebied. De Alde Feanen is per auto en fiets te verkennen maar wij raden het zeker aan om, net als de Friezen vroeger en vandaag, het land te verkennen vanaf het water. Water en Friesland gaan hand en hand dus wie zijn wij om daar tegenin te gaan? Daarnaast gaat er niks boven de wind door je haren voelen, het geluid van het water dat tegen de boot aan klotst en andere schippers groeten terwijl je het gebied verkent. En dan hebben we het nog niet eens over die verfrissende duik in de zomer terwijl de barbecue klaarstaat.

Heb je zelf geen boot of wil je er liever zelf geen besturen? Ook dan zijn er mogelijkheden. Er worden meerdere rondvaarttochten georganiseerd door de Alde Feanen. Zo gingen wij mee met de rondvaartboot de Blaustirns die volledig op zonne-energie vaart. Via meerdere panelen aan de zijkant van het dak van de boot worden de accu’s opgeladen en kan de boot varen. Wij waren heel blij dat de boot een groot en aardig hoog panoramadak heeft waarop je kunt zitten of staan terwijl je door het gebied gevaren wordt. Zo zie je de natuur van bovenaf in plaats van vanaf het water en heb je weer een heel ander zicht op het natuurgebied. Ook 's nachts is het gebied te verkennen op het water. Onder een immense sterrenhemel word je door het gebied gevaren met een echte Friese schipper van bijvoorbeeld Alde Feanen Verhuur terwijl de uilen en vleermuizen wakker worden. Met een beetje geluk kun je genieten van een paar vallende sterren, een heldere maan en een volledig stil gebied. Over fijne herinneringen gesproken...

Hoewel het natuurgebied in de zomer meer dan prachtig is en we ontzettend hebben genoten van het leven op het water kunnen we eigenlijk niet wachten tot het flink gaat vriezen en we de trein kunnen pakken richting het noorden. Want, zoals Age vertelde, in de tijd van de Elfstedentocht hebben zelfs de mensen met de grootste (buren)ruzie tijdelijke vrede gesloten. Dat gevoel van samenzijn in zo'n magisch gebied móet toch bijzonder zijn?

Informatie

  • Alde Feanen verhuur: http://www.aldefeanen.com
  • Excursie met de Blaustirn: http://www.np-aldefeanen.nl/9193/wat-kan-ik-doen/excursies-op-aanvraag
  • Outdoor Veldboom: http://www.outdoorveldboom.nl/
  • Restaurant De Buitenplaats: http://www.de-buitenplaats.nl/restaurant-bar/restaurant/