Kamperen in december? Hier moet je zijn

De eerste nachten onder het vriespunt zijn een feit. Steeds meer mensen vinden het leuk om tijdens dit soort koude dagen en nachten met de camper of zelfs met een tentje de natuur in te gaan. Natuurlijk was er altijd al wel een groepje dat er op uit ging in het winterse seizoen, maar door corona zijn er veel meer campers op de weg. Het zijn met name jongeren rond de 30 jaar die een camper hebben gekocht in 2020 (waaronder ikzelf!). Niels en ik hadden altijd al als plan om ooit een camper te kopen - door een gecancelde kampeervakantie naar Noorwegen (door corona) kon dat toch ineens een stukje sneller. Ik dwaal alweer af; kamperen in de vrieskou - dat kan enorm goed in december. Waar kamperen in december perfect is, lees je in dit artikel.

winterkamperen tips

Waarom kamperen in december?

Veel mensen keken me nogal gek aan toen ik ze eerder vertelde dat we er in december met tent of caravan op uit gingen. Ja, het is kouder dan in de zomer maar ook: ja, het is net iets unieker om in een winterlandschap wakker te worden. Hoewel winterkamperen dit jaar misschien wel populairder dan ooit zal zijn, merkte ik eerdere jaren dat het heerlijk rustig is wanneer je in december de natuur in gaat. Er zijn gewoon heel veel mensen die het nu veel te koud vinden. Het is ook zeker fris, maar wanneer je goed voorbereid gaat winterkamperen én wanneer je de mogelijkheid hebt om een vuurtje te maken is er vrij weinig aan de hand. Een paar andere voordelen van kamperen in december zijn onder andere:

  • Kamperen in december is vaak goedkoper dan in het hoogseizoen. Veel natuurkampeerterreinen hanteren in het laagseizoen lagere tarieven. Dat is ideaal, want soms lopen de kosten behoorlijk op in de zomer.

  • Je hebt een grotere kans om wild te spotten omdat het in december over het algemeen veel rustiger is in de natuur. Nu moet ik zeggen dat ik niet precies weet wat men dit jaar gaat doen, aangezien veel andere ‘leuke’ dingen niet mogelijk zijn.

  • Slapen in de (vries)kou doet een mens goed. Zolang je ervoor zorgt dat je lekker warm kunt blijven (juiste gear, goede kleding, vuurtje) is het juist heerlijk om in écht frisse lucht te kunnen slapen.

Boek een Campspace plekje in de winter

Zoals je misschien wel weet, ben ik helemaal fan van slapen op groene plekken waar het lekker rustig is. Via Campspace boek je talloze fijne en knusse plekjes waar je bijvoorbeeld een stuk bos voor jezelf hebt of waar je ook zonder kampeermiddelen terecht kunt in de natuur. Campspace beschikt over luxe en laid-back microcampings waar je overnacht in de tuin of op grond van particulieren. Niels en ik sliepen al eens op deze te gekke Campspace in Mook - een absolute aanrader! Je staat er zo op de Mookerheide, er is een vuurschaal aanwezig en de mensen die de plek verhuren zijn ontzettend aardig. Geef de hond een aai van me als je er een of meerdere nachtjes gaat slapen!

Winterkamperen bij Natuurkampeerterrein Distelheide

Mocht je toch liever op een regulier natuurkampeerterrein staan dan raad ik je aan om een plekje bij Natuurkampeerterrein Distelheide in Doetinchem te reserveren. Eerlijk is eerlijk: ik ben hier nog steeds niet geweest. Ik heb er een paar jaar geleden wel een kampvuursessie georganiseerd met de band Black Oak waar ik toen voor werkte. Eigenlijk moet ik me dus wel een beetje schamen want het lijkt me zo’n heerlijke plek! Mijn goede voornemen is om dan toch snel een keertje te overnachten met onze nieuwe oude camper bij Natuurkampeerterrein Distelheide. Het kampeerterrein ziet er heel mooi uit met veel groene plekjes met toch een beetje privacy. In de winter is het hier volgens mij heerlijk toeven in het groen; je kunt er een vuurtje maken, er is warm water aanwezig en je hond mag mee. Leuk!

winterkamperen Nederland

Voscheheugte: winters overnachten

In het prachtige Mantinge, tegenover het kleurrijke Mantingerzand, vind je een hele mooie plek: Natuurcamping de Voscheheugte. Die kampvuursessies waar ik het hierboven over had, heb ik ook daar mogen organiseren en daar was ik wel bij! Dat is niet de enige keer dat ik bij de Voscheheugte ben geweest; het is misschien wel een van mijn favoriete kampeerterreinen van het land. Hier ben je in de winter gewoon welkom met je kampeermiddel en geloof me: dat wil je. Je kunt er lekker een vuurtje maken, heerlijk wandelen en lekker eten en drinken afhalen bij het eethuis. Vind je slapen in je tent of camper toch iets te fris? Op het terrein vind je ook enkele unieke accommodaties, zoals Keetje van Tralaluna (zó leuk!) of een van de grote trekkershutten van het terrein zelf. Ik hoop hier snel weer eens te mogen overnachten, want wat een heerlijke plek.

Heb jij plannen om in december lekker de natuur in te gaan? En heb je nog tips waar ik echt zou moeten kamperen of slapen in de winter? Laat het me vooral weten in een comment of een mail.

Liefs, Liv