Voordelen van winterkamperen

“Hè, nog een artikel over winterkamperen?” Ja joh. Sterker nog: ik krijg er geen genoeg van! In Nederland kun je op steeds meer plekken terecht waar je in de winter kunt overnachten: zo zijn er in de winter van 2018/2019 maar liefst 22 natuurkampeerterreinen geopend. Mijn eerste winterkampeerervaring is alweer jaren geleden: toen ik een jaar of 13 was bouwden we op scouting een eigen tent (lees: een zeiltje hangen over een touw) boven een droge sloot waar we met -5 in de sneeuw gingen slapen. Ik gok dat ik het toen niet echt wat vond; de volgende dag was ik ziek na een nacht amper slapen. Nu vind ik het te gek, maar misschien komt dat omdat we lekker onder de dekens kunnen slapen in onze vintage caravan Karel Karavaan. Twijfel je nog om te gaan winterkamperen in Nederland of misschien wel in het buitenland? Misschien kan ik je overhalen met onderstaande redenen waarom ik winterkamperen zo fijn vind.

Screenshot 2019-02-22 at 18.44.19.png

Waarom winterkamperen?

Al meerdere keren ben ik voor gek verklaard toen ik aan mensen vertelde dat we in hartje winter de caravan uit de stalling gingen halen. “Het is toch veel te koud?” Ja, koud is het zeker wel. Vooral de nachten tijdens winterkamperen zijn fris, of nou ja, behoorlijk koud te noemen. Maar sinds wanneer zijn we met z’n allen zo bang geworden voor een beetje kou? Als je kijkt wat je daarvoor terug krijgt, is de kou echt niets. Geloof me. Een van de fijnste dingen van winterkamperen vind ik de rust. Er zijn blijkbaar maar weinig gekken die gaan kamperen tijdens de vrieskou. Dat betekent dat je van de mooiste plekjes, die in de zomer soms bomvol staan, in alle rust kunt genieten. Op en rondom mijn verjaardag in november sliepen we op Natuurkampeerterrein De Vlagberg, een grote natuurcamping met best veel plek. Er stond nog een paar campers en caravans, maar iedereen had volledig een eigen plekje inclusief uitzicht op niks. Geen directe buren, tenzij je de eekhoorntjes en de andere wilde bewoners van het bos wilt meerekenen.

Winterkamperen: nooit te heet

Wat ik ook écht erg prettig vind aan winterkamperen is dat je nooit, maar dan ook nooit, middenin de winter je tent of caravan wordt ‘uitgebrand’ omdat de zon al hard op het dak schijnt. In de winter kun je veel gemakkelijker je eigen temperatuur regelen. Waar je het in de zomer wellicht soms te heet hebt en niet kunt slapen door de hoge temperaturen is dit in de winter absoluut geen probleem. In de caravan hebben we een klein elektrisch kacheltje waarmee we onszelf opwarmen voor het slapen gaan. Tijdens het slapen houden we deze uit, wat betekent dat we direct onder de dekens kruipen als het nog een beetje warm is. Deze verwarming zorgt voor de nodige warmte zonder dat het té wordt in de caravan. ‘s Nachts trek ik vaak iets over mijn hoofd, zoals een haar-/hoofdband of een muts. Zoals ik eerder in dit artikel over sportkleding dragen tijdens het winterkamperen schreef, helpt het voor mij in ieder geval dat mijn hoofd lekker warm is. Op die manier blijft de rest van mijn lichaam ook warm, maar niet te heet. Ik heb het wat dat betreft met kamperen liever net iets te fris dan echt te warm. Voilà, daar is winterkamperen perfect voor!

Geen muggen in de winter

Voor iemand (ik) die serieus heel vaak wordt geprikt (helaas ook ik), is dit toch ook wel echt een groot voordeel: ga je in de winter kamperen, dan heb je geen last van muggen. Hoera! Tijdens mijn eerste zomervakantie zonder ouders in 2007 besloten een vriendin en ik te gaan eilandhoppen met een tentje. Op het laatste eiland, Schiermonnikoog, bleek een heuse muggenplaag te zijn. Het resultaat toen ik naar huis ging? 77 muggenbulten, ondanks alle DEET en citronella. Mijn vriend is nu zonder twijfel erg blij dat ik als eerste word gestoken, ik iets minder. Dit hele verhaal geldt overigens ook voor hooikoorts. Naast het feit dat muggen mijn bloed om te smullen vinden, trek ik blijkbaar pollen aan waarvan mijn neus, ogen en keel hard gaan kriebelen. Hashtag blessed life, noemen ze dat toch? Gelukkig heb je geen last van bloeiende bomen en grassen wanneer het buiten vriest.

Screenshot 2019-02-22 at 21.44.45.png

Tot rust komen tijdens winterkamperen

Tot slot: omdat de dagen in de winter maar kort zijn en het al om vijf à zes uur donker wordt, heb je extra veel tijd om lekker uit te rusten in bed. Ik ga in de winter in de caravan altijd veel eerder naar bed. Omdat we over het algemeen wel campings en plekken uitkiezen waar we een vuurtje mogen bouwen, is het niet zo dat we om een uur of acht binnen zitten. Natuurlijk ligt dit ook heel erg aan het weer - bij harde regen zitten we wel lekker binnen. Alsnog slaap ik eerder dan thuis of dan wanneer we in de zomer kamperen. Juist dat is eigenlijk wel heel fijn, want zo voelt een weekend kamperen in de winter heel ontspannen. Ook in de ochtend is het nog lekker lang donker, waardoor je (ik in ieder geval) uit jezelf vaak al iets later wakker wordt. Dat voelt echt “niks moet, alles mag”.

Screenshot 2019-02-22 at 21.58.55.png

Winterkamperen iets voor jou?

Heb ik je een beetje overgehaald om te gaan winterkamperen? Of wil je tips delen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Liefs Liv