Sportkleding dragen tijdens winterkamperen: een aanrader

Je tentje uitgooien in de sneeuw of met de caravan of camper op pad terwijl het 9 graden vriest: je houdt ervan of je haat het. Hoewel steeds meer mensen weer weg gaan met tent, caravan of camper is het nog maar de vraag hoeveel mensen écht dol zijn op winterkamperen. Wij zijn gek op winterkamperen en dan niet per se om de kou, maar juist om de hele ervaring. Hoe bijzonder is het om wakker te worden op een vrijwel leegstaand natuurkampeerterrein terwijl het ijs op je (tent)dak zit? De natuur om je heen ontwaakt, de sterrenhemels zijn onbeschrijfelijk en de rust is adembenemend! Het is natuurlijk wel prettig om lekker warm te blijven tijdens je winterkampeersessie - zonder direct persoonlijk failliet te gaan - daarom geef ik je in dit artikel enkele tips over de kleding die je kunt dragen bij winterkamperen met de nadruk op sportkleding. Waar mogelijk met korting! Jezelf warm houden tijdens kamperen hoeft immers niet duur te zijn.

Warm blijven overdag

Wanneer je zonder kacheltje kampeert (dus echt back to basic) kun je zelf een aantal dingen doen om overdag lekker warm te blijven. De juiste sportieve kleding kan hierbij heel veel betekenen. Hierbij geldt eigenlijk altijd dat je in laagjes moet werken. Begin bijvoorbeeld met kwalitatief thermo-ondergoed: dat zit comfortabel én het houdt je lekker warm. Wanneer je hier online voor shopt kan dat best goedkoop. Ik vind het wat betreft onderkleding ook heel fijn om sportkleding te dragen, zoals een sportlegging of een strakker sportshirt. Sportkleding is ademend maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je het niet koud krijgt. Na het zomerseizoen vind je ook nog eens veel sportshirts en sportleggings in de aanbieding bij diverse winkels, zoals bij https://bespaardeals.nl/jd-sports, dus wat mij betreft een win-winsituatie.

Draag over deze onderlaag een lekkere fleece trui en een stevige outdoorbroek of een sportieve thermo-legging en daar weer overheen een dikke jas met sjaal en muts. Extra tip: je kunt de muts ook bewaren tot wanneer het donker wordt, zodat je jezelf nog met wat extra’s kunt opwarmen. Zorg er voor de rest voor dat je overdag in beweging blijft: maak een wandeling of een fietstocht of ga alvast op zoek naar hout voor het kampvuurtje wat je in de avond gaat stoken om jezelf op te warmen. Bij veel natuurkampeerterreinen kun je je eigen hout hakken waardoor je ook nog eens goed actief blijft. Door deze combinatie van sportieve activiteit en de juiste kleding is het niet zo moeilijk om warm te blijven in de buitenlucht.

Warm blijven in de tent of caravan

In de avond tijdens winterkamperen is een kampvuurtje bijna noodzakelijk: lekker rozig de tent of de caravan in nadat je bent verwarmd door het vuur, hoe heerlijk is dat? Let er altijd op dat je, wanneer je zit, je voeten van de grond af hebt zodat deze niet snel afkoelen. Ik vind het zelf heel prettig om van die dikke Noorse wollen sokken te dragen in de avond. Ook kun je kiezen voor lange, dikke sportsokken die tot aan je knieën reiken. Bij het vuur raad ik je aan om langzaam maar zeker een laagje uit te doen: als je je voeten van de grond af kunt leggen is het zeker aan te raden om je schoenen vast uit te doen (mits je dikke sokken aan hebt). Zorg er in ieder geval altijd op dat je schoenen niet te dicht bij het kampvuur staan, zodat de zool en andere details goed in tact blijven.

Hoe je het beste warm kunt blijven in de tent of de caravan is heel simpel: draag slechts ondergoed of slaap naakt. Misschien moet je daar in eerste instantie helemaal niet aan denken wanneer je in de kou je slaapzak betreedt, maar wist je dat extra lagen in de slaapzak er juist voor zorgen dat je lichaam koud blijft? In het begin kan het even fris zijn wanneer je slechts in ondergoed in je slaapzak gaat liggen, maar je zult al snel merken dat de wisselwerking tussen de slaapzak en je lichaam ervoor zorgt dat je opgewarmd wordt. Bijzonder eigenlijk hè, hoe dat werkt? Wat ik tot slot nog wel gebruik tijdens het slapen is een hoofdband of een muts: via je hoofd gaat namelijk veel warmte verloren. Ook draag ik die Noorse wollen sokken gewoon in de slaapzak, want als mijn voeten eenmaal koud zijn dan krijg ik het niet snel meer warm. Deze combi ziet er misschien een beetje grappig uit, maar is wel dé manier om het niet koud te krijgen tijdens het winterkamperen.

Meer tips omtrent voorbereiding op winterkamperen lees je hier. Heb jij al plannen om te gaan winterkamperen aankomende winter? We zijn heel benieuwd waar! Bovenstaande tips omtrent welke kleding je aantrekt bij het winterkamperen zijn overigens ook gewoon van toepassing op een kampeersessie in de herfst. Zelfs nu kan het al behoorlijk koud zijn in de nacht.