Scandinavisch overnachten bij Zweden-is-te-ver | Huisje van Vakantiehuis Achterhoek

Vorige winter was ik voor het eerst in dit gebied in de Achterhoek. Dat beviel zo goed dat ik niet kon wachten om deze winter weer terug te gaan! Waar ik de vorige keer mijn ouders meenam naar Boshuisje de Uil vertrok ik nu met mijn zus naar het groen rondom Winterswijk voor een weekendje in het boshuis Zweden-is-te-ver. Dat bleek meer dan een goede match te zijn, want wat een superleuk vakantiehuis! In dit artikel vertel ik je graag meer over dit gezellige huisje met Scandinavische inrichting. Je raadt het al: stiekem voelde Zweden voor even juist helemaal niet ver!

Vakantiehuis Achterhoek: slapen bij Zweden-is-te-ver

Als je mijn blogs al langer leest, dan weet je als geen ander dat ik nogal fan ben van Zweden. De afgelopen drie zomers heb ik er gespendeerd: eerst een week op kanovakantie en wildkamperen en daarna twee zomers wekenlang met Niels en Jutter en onze camper het land rond. Je kunt je vast wel voorstellen dat ik het land dus behoorlijk mis als ik er niet ben. Daarom klonk een weekendje Zweden-is-te-ver me als muziek in de oren! En wat bleek? Zweden kwam ineens heel erg in de buurt in en rondom dit knusse huisje in de Achterhoek! De rustige groene omgeving, de schapenvellen op de eetkamerstoelen, het houtkacheltje buiten en natuurlijk de mogelijkheid om wild te spotten.

Na aankomst voelden we ons meteen hartstikke thuis. Het verbaasde ons hoeveel ruimte er binnen was; Zweden-is-te-ver heeft maar liefst drie slaapkamers met ruimte voor 6 mensen. Daarbij is de woonkamer ruimtelijk opgezet, heb je de beschikking over een ruime keuken en is er een comfortabele badkamer aanwezig. Om het over de grote tuin, die zelfs in het winterse seizoen nog groen is, nog maar niet te hebben. Ik kan me heel goed voorstellen dat het hier in de lente of de zomer heerlijk is, zodat je lekker lang kunt genieten van de tuin. Maar eerlijk? Ook in de winter is het buiten prima toeven met de twee warmtelampen die op het terras hangen! Zo kun je hier in ieder seizoen van het jaar buiten zitten zonder het koud te hebben.

Huisje huren in Scandinavische stijl

Een van de grootste redenen dat ik zo van Zweden (en de rest van Scandinavie) houd, is de aanwezigheid van veel ongerepte natuur én genieten van de simpele dingen in het leven. Dat noemt men daar ook wel ‘lagom’, wat zoiets betekent als ‘de kunst van de middelmatigheid’, oftewel: de gulden middenweg. Gewoon genieten van de dingen om je heen, samen met de mensen waar je van houdt. Daar houd ik dan weer van! Met dat begrip in het achterhoofd is dit huisje ingericht, waarbij er goed nagedacht is over fijne Scandinavische details en te gekke vintage meubels. Ik ben sowieso gek op vintage inrichtingen (heb zelf ook allerlei tweedehands meubels thuis); helemaal wanneer het gecombineerd wordt met of in een Scandinavisch interieur. Wanneer je dat herkent, is dit dus zeker het ideale plekje voor jou! Draai de fijnste hits van The Beatles of Crosby, Stills & Nash op de platenspeler of lees een van de aanwezige magazines of boeken, zoals Lagom of Hygge.

Wat misschien niet helemaal matcht in een Scandinavisch interieur is het Boerenbont servies. Hoewel… we zijn hier natuurlijk wel in the middle of nowhere in het Achterhoekse groen. Het kleinschalige vakantiepark waarop Zweden-is-te-ver staat, ligt tussen de weilanden en bossen in. Daar past Boerenbont dan weer hartstikke goed! Zo is het huisje een sfeervolle en warme mix van Scandinavisch, vintage én Nederlands, wat natuurlijk de perfecte combi is voor zo’n huis in de Nederlandse natuur. Zweden voelt nog steeds niet als te ver. Sterker nog: ik ben heel blij om een beetje van Zweden te mogen proeven hier! Krijg helemaal zin om weer een tripje naar het noorden te boeken wanneer ik op de bank op een schapenvelletje zit met een kop koffie en mijn zus wat pingelt op de aanwezige gitaar terwijl we uitzicht hebben op vier (!) eekhoorns in de tuin. Is dit hoe de Zweden ‘lagom’ bedoelen? Het bevalt ons in ieder geval heel goed.

Vakantiehuis in het groen: mooie locatie bij Winterswijk

Het is overigens niet alleen het huisje waar ik heel blij van word. De omgeving waar Zweden-is-te-ver staat is minstens net zo mooi te noemen. Het huisje staat op een kleinschalig bospark en hoewel ik normaal niet heel erg van de (grootschalige) vakantieparken ben, merk je hier amper dat je je er op eentje bevindt. Dat vond ik tijdens ons vorige verblijf, eveneens in de winter, ook al. Zo fijn! Ik weet natuurlijk niet hoe het er in de zomer is, maar omdat Zweden-is-te-ver aan de rand van het park zit en dus niet omgeven is met andere huisjes heb ik het vermoeden dat het er dan ook heel rustig is. Vanuit de tuin van het huisje kijk je uit over een weiland en een bebost gebied waar je met een beetje geluk naast eekhoorns ook hertjes kunt spotten. Tijdens een avondwandeling rondom het park zagen we een moederreetje met twee of drie jonkies in de bosrand naast ons. Je kunt sowieso heel goed wandelen vanaf Zweden-is-te-ver; het Rommelgebergte ligt bijvoorbeeld om de hoek. Dat is een groen speelbos met fitnessparcours dat leuk is voor jong en oud. Ook ligt het natuurgebied het Meddose Veen op loopafstand. Op deze website vind je enkele wandelroutes die je hier kunt doen.

Wil je juist even de drukte opzoeken, dan raad ik je aan om naar Winterswijk te gaan. Bij Zweden-is-te-ver zijn fietsen aanwezig die je kunt gebruiken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de auto te pakken. Het centrum van Winterswijk is ongeveer tien minuutjes rijden vanaf het park en parkeren rondom het centrum is gratis. Hoewel Winterswijk een dorp is, is het er op zaterdag gezellig druk. Door de ligging aan de grens met Duitsland zijn er vooral veel Duitsers te vinden. Wij besluiten om een middagje te shoppen en ergens te gaan lunchen, omdat het dit weekend best regenachtig is (van mij had het wel écht winter zoals in Zweden mogen zijn hier!). Onze tip tijdens je weekendje in Zweden-is-te-ver of een van de andere huisjes van Vakantiehuis Achterhoek? Ga lunchen bij VanStreek aan de Notaristuin; een superleuke tent met (eveneens) vintage en hippe meubels, heerlijk eten en uitzicht op het groen. En dat in het centrum van Winterswijk. Hier gaan we zeker nog eens terugkomen!

Ook slapen bij Zweden-is-te-ver van Vakantiehuis Achterhoek?

Na een middag winkelen in Winterswijk sluiten we de dag af op het terras van ons fijne huisje. Hoewel er alleen hout in de zomer aanwezig is voor de houtkachel zitten we er heel lekker. De warmtelampen doen het supergoed en worden direct warm. Wil je toch in de winter stoken dan raad ik je aan om zelf (droog en goed) hout mee te nemen. Verder is alles aanwezig wat je nodig hebt voor een compleet verblijf. De bedden liggen lekker, je kunt er lekker uitgebreid koken en er zijn twee banken waar je kunt relaxen. We hebben ‘s avonds spelletjes gespeeld (Hitster - echt een aanrader!) en zijn verder goed tot rust gekomen. Toen we op zondagochtend weer weg moesten, hadden we allebei nog helemaal geen zin om te gaan. Dat lijkt me precies het goede effect dat een huisje moet hebben!

Wil je ook lekker tot rust komen in een knus huisje in Scandinavische sferen? Je boekt Zweden-is-te-ver via de website van Vakantiehuis Achterhoek en psst… goed nieuws! Er is de komende tijd nog best veel vrij, dus je hebt volop keuze voor een week(endje) weg. Nog even samenvattend: het huisje biedt plek aan maximaal 6 personen (maar ook leuk met z’n tweetjes!), honden zijn (helaas) niet welkom, alles is aanwezig, je hebt een eigen parkeerplek, het huisje is volledig gasloos, er is een grote tuin met trampoline en boomhut aanwezig en je zit hier in het groene hart van de Achterhoek. Kortom: ik zie geen redenen om niet te boeken :-)

Zweden-is-te-ver in (video)beeld

Op Instagram maakte ik een korte reel (video) van ons verblijf in Zweden-is-te-ver. Zo krijg je nog meer een idee van deze fijne plek. I think I like this little life.