Slapen bij BoerenBed | Wat is dat en waarom zou je dat eens moeten doen?

Zelf woon ik sinds mijn studententijd al in de ‘grote’ stad (Utrecht) en vind ik het daarom des te fijner om af en toe de rust van de natuur op te zoeken. Dat is mede een van de redenen waarom ik Expeditie Kram ben gestart. Ik snap helemaal dat andere mensen ook te maken hebben met drukke levens en misschien wel hectische agenda’s die soms net iets voller zitten dan je zou willen. Eerlijk is eerlijk: daar maak ik me zelf ook schuldig aan. Wil je net als ik echt even ontsnappen aan de stad en ben je eraan toe om natuur, rust en ruimte op te snuiven? Misschien is BoerenBed dan iets voor jou. In dit artikel vertel ik je meer over wat BoerenBed precies is en waarom het echt leuk is om daar kennis mee te maken.

foto van een weiland met een lage zon en een blij kijkende labrador

Boerenbed: wat is Boerenbed precies?

BoerenBed is een uniek concept dat sinds 2003 bestaat. In dat jaartal opende Luite Moraal de eerste BoerenBed-locatie in Nederland genaamd Het Boshuis. Het duurde niet lang voordat andere locaties volgden en inmiddels kun je op meer dan 60 locaties verspreid over Europa logeren in een zogeheten BoerenBed. Een ‘BoerenBed’ is een tenthuisje dat op het erf van een boerderij staat. Dat betekent dat je tijdens je verblijf tussen de dieren en ergens in het groen slaapt. Het concept is ontstaan uit het verlangen om mensen de kans te geven om even te ontsnappen aan het snelle stadse leven en om terug te keren naar de basis van het boerenleven; een simpel bestaan waarin je écht kunt genieten. Omdat je op een plek logeert waar een werkende boerderij te vinden is, krijg je van alles mee van het boerenbestaan.

Op veel plekken mag je zelfs een handje meehelpen als je wil. Dat is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook te gek voor volwassenen. Hoe tof is het om mee te helpen om de dieren te voeren? Of om op de tractor te zitten tijdens golden hour? Dit is natuurlijk niet verplicht, maar het is wel leuk om te weten dat het soms mogelijk is. Slapen bij BoerenBed kan namelijk ook vooral ontspannend zijn. Je vult je verblijf zelf in. Wat ik in ieder geval heel gezellig vind, is om ergens te slapen waar dieren te vinden zijn. Hoe knus is het om wakker te worden met het geluid van grazende dieren om je heen? Zelfs het gekraai van een haan kan ik op zo’n plek wel hebben ;-) Het hoofddoel van BoerenBed is om gasten een gezellige en bovenal authentieke ervaring te bieden waarbij ze echt even weg zijn van thuis.

Digital detox tijdens je vakantie met boerenbed

Er zijn verschillende dingen waarmee BoerenBed zich onderscheidt van andere soort accommodaties. Wat mij bijvoorbeeld enorm trekt is dat je hier kiest voor bewust bijzonder vakantie vieren in het natuurlijke ritme van het buitenleven. Dat betekent onder andere dat je lekker kalm aan kunt doen in je eigen tenthuisje waarbij je het ritme van het platteland volgt. Je raadt het al: om flink te kunnen ontspannen, heb je vrij weinig nodig. Zo kun je heel goed zonder laptop of smartphone wanneer je in een tenthuisje van BoerenBed slaapt. Je bent natuurlijk vrij om dit soort apparatuur mee te nemen, maar er is geen stroom aanwezig om de devices op te laden. Daarom kun je ze net zo goed thuislaten en optimaal genieten van een zogeheten digital detox!

Je gaat dus best een beetje back to basic, maar tegelijkertijd geniet je wel van een superknus tenthuisje met alles erop en eraan. Met kaarsjes, een vuurtje en olielampen maak je de boel binnen no time gezellig! Dus: zet je smartphone even lekker een paar dagen uit, neem een goed boek mee, knal een paar warme sokken aan en geniet volop van je eigen tenthuisje ergens in het groen. Je hoeft overigens ook niet veel mee te nemen, want bij BoerenBed ligt echt alles voor je klaar. Hoewel er dus geen elektriciteit aanwezig is, beschik je wel over stromend water, een eigen douche en een spoeltoilet. Zo back to basic is het dus ook weer niet. Verder zijn er potten en pannen en servies te vinden, slaap je in een gewoon comfortabel bed met knisperfrisse dekens en hoef je geen handdoeken mee te nemen, want ook die zijn beschikbaar. Basic, maar comfortabel dus. De perfecte combinatie als je het mij vraagt.

twee koeien in een weiland die recht de camera in kijken

Natuur rondom bij BoerenBed-overnachting

Wat trouwens wel. goed is om te weten, is dat er in de tenthuisjes een houtkachel staat die als verwarming dient. De kachel staat in het hart van de tent, zodat het geheel snel opgewarmd kan worden. Het leuke is dat je op die kachel ook kunt koken! Dat neemt weliswaar iets meer tijd in beslag dan koken op de ‘moderne’ manier, maar dat vertragen is juist de hele essentie van BoerenBed. En is het mooi weer? Dan kun je ook buiten kokkerellen op de aanwezige buitenkoker. Gelukkig bestaat echt slecht weer bijna niet (althans; dat vind ik) en is het in ieder seizoen heerlijk om buiten te koken (mits het droog is buiten). De tenthuisjes beschikken over genoeg groene ruimte rondom de tent, zodat je een beetje privacy hebt en lekker kunt genieten van de buitenlucht. En wil je meer natuur de tent in? Dan zet je gewoon de zijkanten van het tenthuisje open.

Stiekem denk ik dat de herfst en de winter nog fijner zijn dan de zomer, omdat het dan écht knus is in een tenthuisje. Het kan maar zo zijn dat je de houtkachel in de zomer niet hoeft te gebruiken en dat is ergens toch een beetje zonde, is het niet? Een paar BoerenBed-locaties waar ik nieuwsgierig naar ben, zijn onder andere de volgende:

Heb jij al eens in een tenthuisje van BoerenBed geslapen? Zo ja: hoe was dat? Ik ben heel nieuwsgierig naar je ervaringen, dus laat het me vooral weten in een comment onder dit artikel.