Expeditie Kram test uit | Eden XP 8x32 verrekijker

Een maand lang roadtrippen en wildkamperen in Zweden is niet compleet zonder een… goede verrekijker! Eén van de meest vette dingen van dit soort tripjes in Scandinavië vind ik dat je er overal wild kunt spotten. Ook deze reis hebben we weer meerdere elanden, rendieren en hertjes mogen zien. Dat blijft zó tof! 

In onze zoektocht naar wild gebruikte ik de Eden XP 8x32 verrekijker van Knives and Tools, een handige lichtgewicht verrekijker die ik vlak voor vertrek thuis kreeg. Dit toffe merk heeft diverse verrekijkers in verschillende prijsklassen te koop. In dit artikel vertel ik je graag meer over de Eden XP 8x32 verrekijker en mijn ervaring ermee. Deze Eden verrekijkers koop je online en heb je binnen no time in huis.

Verrekijker voor wildspotten: Eden XP met 8x vergroting

De spanning om ook maar íets te spotten in de Zweedse wildernis is het kopen van de Eden XP 8x32 al waard. De verrekijker heeft namelijk een vergroting van 8x, wat betekent dat je elanden en rendieren die verder weg staan alsnog goed kunt bekijken. De rendieren lieten zich overigens ook al gauw in de buurt van de auto zien, dus daarvoor was de verrekijker niet nodig. Maar elanden spotten? Dat kan perfect met deze verrekijker van Knives and Tools. 

Afhankelijk van hoe ver (of dichtbij) je staat, kun je de details van zo'n beest echt goed bekijken. De 32 mm frontlens van de Eden XP is namelijk binnen no time scherp te stellen, wat een bizar goed beeld oplevert. Het item verraste me al direct aan het begin van onze trip in Zweden - zelfs toen we nog niet eens wild zagen, maar ermee naar eilandjes en bosranden tuurden vanaf onze wildkampeerspot aan het water. Door het lichte gewicht van slechts 465 gram kun je de verrekijker ook nog eens heel goed stilhouden.

Zeer scherp beeld met grote breedte van gezichtsveld

Daarbij verlies je niks aan scherpte door de hoge randscherpte, waardoor het beeld constant scherp is. Wat mij betreft een groot voordeel, want ik krijg gauw vermoeide ogen van kijken door een verrekijker omdat het beeld snel kan veranderen. Door deze kijk je veel meer ontspannen waardoor je tegelijkertijd langer in het groen wil en kan turen; op zoek naar wilde dieren. Wat me hierbij opviel, was het brede beeld dat je ziet. De breedte van het gezichtsveld is 131 meter op 1000 meter afstand.

Dat betekent dat je dus met één blik door de Eden XP 8x32 niet alleen ver kunt kijken, maar dat je ook een heel breed beeld voor je ziet. Wilde dieren zoals elanden laten zich het liefst niet altijd zien en zullen als ze je horen 9 van de 10 keer het bos in lopen. Door het brede gezichtsveld van deze verrekijker is de kans dus net iets groter dat je nog ergens een eland weg ziet duiken. Spreekwoordelijk gezien dan… (Hoewel elanden blijkbaar ontzettend goede duikers zijn! Ze kunnen tot vijf meter diep duiken om waterplanten te eten. Bizar!)

Eden XP 8x32 komt met goed gevulde verpakking

Het uitpakken van het pakket van Knives and Tools was overigens een feestje op zich. Naast stickers en kaartjes vind je, uiteraard, de verrekijker in stevige verpakking. Daarbij ontvang je nog veel meer handige onderdelen. Zo zit er een compact tasje in waar je de Eden XP 8x32 al opgevouwen in op kunt bergen. Het geheel is uiteindelijk in verhouding klein en kun je zo opbergen in je dagrugzak of zelfs in een grotere fanny pack. Dat laatste vind ik altijd wel prettig om te dragen wanneer we gaan hiken.

Maar: wil je de verrekijker gewoon bij je dragen om hem zo snel mogelijk te kunnen pakken? Dan bevestig je gewoon het draagriempje aan de Eden XP 8x32 verrekijker om hem om je nek te hangen. Er zitten handige rubberen lensdoppen bij de verrekijker die je snel eraf kunt halen als dat zou moeten en er ook zo weer op kunt klikken. Ook handig: in het pakket zit eveneens een microvezeldoekje om de lenzen schoon te houden. Ideaal wanneer je zoals ik met vieze (natuur)vingers de verrekijker snel wil pakken.

Heeft de Eden XP 8x32 een goede prijs-kwaliteitsverhouding?

Kort samengevat is de Eden XP 8x32 echt een knaller van een verrekijker als je het mij vraagt. Tijdens het rijden in de camper had ik hem constant achter mijn stoel liggen, zodat ik hem eventueel snel zou kunnen pakken. Door het compacte formaat kun je hem ook met gemak op je dashboard (als dat veilig kan) of in het dashboardkastje leggen. De Eden XP 8x32 is voor € 239 te koop bij Knives and Tools en is door het scherpe beeld, het lichte gewicht en de hoogwaardige optische elementen zeker het geld waard.

Die optische elementen (zoals de 32 mm frontlens van hoge kwaliteit) zie je normaal alleen bij duurdere verrekijkers en komt hier voor een scherpe prijs enorm goed tot z'n recht. Omdat Knives and Tools uit eigen voorraad levert, heb je de verrekijker ook nog eens snel in huis. Voor 22:00 uur besteld, betekent namelijk morgen thuis. Tel daarbij op dat het pakket een feestje was om uit te pakken en je hebt een topproduct voor al je outdooravonturen. Ik kan niet wachten om de verrekijker mee te nemen op ons volgende (wild)kampeertripje!