Camper verhuren | Dit moet je weten over het verhuren van je camper

Onlangs een busje omgebouwd tot camper en er wekenlang mee door Europa getrokken, totdat het geld op was? Met het delen van je camper spaar je alvast voor je volgende avontuur én je verdient er karmapunten mee. Frans Hoofwijk van deelplatform Camptoo over de voordelen van het verhuren van je camper.

Waarom zou je als jonge campereigenaar je camper delen?

Om het happy camper-gevoel met anderen te delen. Je biedt mensen die zelf geen camper hebben de kans om een onvergetelijke reis te maken, om de vrijheid van het reizen met een camper te ervaren. Je maakt er anderen ontzettend blij mee. Veel jonge vanlifers verhuren hun busje ook om een andere belangrijke reden: om zelf gratis te kunnen reizen. Met de verhuuropbrengsten betaal je niet alleen je vaste lasten - onderhoud, verzekering, wegenbelasting of de kosten van het ombouwen en inrichten van je camper – je houdt ook genoeg over om de reizen die nog op je verlanglijstje staan te kunnen maken.

camper verhuren camptoo

Wanneer is een camper klaar om gedeeld te worden?

Daar is eigenlijk maar één passend antwoord op: zodra jij zelf tevreden bent wanneer je in je eigen camper op pad gaat. Als camperdeler wil je natuurlijk ook dat anderen onbezorgd van hun vakantie kunnen genieten. Dus wanneer de camper motorisch in orde en gekeurd is, alle voorzieningen naar behoren werken en alles aan boord is wat je nodig hebt tijdens een roadtrip is ‘ie klaar om met anderen te delen. Dat wil overigens niet zeggen dat je camper gloednieuw moet zijn of dertien-in-een-dozijn. Liever niet zelfs. Op ieder potje past een camper, elk type voertuig heeft zijn eigen achterban. Dat is nu juist de charme van een deelplatform.

Hoe gaat het verhuren van je camper in zijn werk? Hoe start je?

Je begint met het aanmaken van een advertentie. Dat is jouw etalage, de plek waar vakantiegangers komen gluren. Zorg daarom dat je goede foto’s uploadt. Daarmee zet je de juiste sfeer neer en maak je de huurder hopelijk enthousiast. Zorg ook dat de omschrijving zo volledig mogelijk is, zodat de huurder niet met vragen achterblijft. Maar jouw wensen doen er ook toe: als verhuurder bepaal je zelf de prijs en geef je aan wat wel of niet mag. Heb je liever geen harige huisdieren in je eigenhandig omgebouwde camperbusje, geef dat dan gerust aan. En tip voordat je online gaat: blok in de agenda je eigen vakanties uit.

Hoe val je op tussen de duizenden andere campers?

De ene advertentie trekt meer bezoekers dan de andere. Een paar zaken spelen daarbij een rol. Natuurlijk de ophaallocatie, het bouwjaar, het aantal slaapplaatsen, de prijs. Maar wil je echt opvallen en ervoor zorgen dat je meer huuraanvragen binnenkrijgt, pimp je winkeltje dan. Plaats sfeervolle foto’s van de reizen die je er zelf in gemaakt hebt, maak een feestje van je omschrijving, richt de camper in met spullen die een campervakantie naar een hoger plan tillen of blink uit in extra service. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld een late check-out erg fijn, of een ophaalservice.

Duizenden campereigenaren delen hun camper al, maar veel meer mensen nog niet. Wat zijn hun bezwaren en hoe tackle je die?

Heel veel mensen zijn ontzettend zuinig op hun bezit en hebben er vaak tientallen jaren voor gespaard. Geen haar op hun hoofd die denkt aan verhuren. Of toch? Bij Camptoo proberen we campereigenaren op het hart te drukken dat de campers altijd goed verzekerd de weg opgaan en we je bij eventuele schadegevallen niet in de steek laten. Maar misschien nog wel belangrijker: als verhuurder beslis je zelf of je een aanvraag accepteert of niet. Voel je je niet helemaal comfortabel bij een huurder, nodig die dan uit om een proefritje te komen maken. Op die manier kun je zien of het klikt, van beide kanten.

Tot slot: hoeveel karmapunten levert het delen van je camper op?

Vijf punten omdat je de deeleconomie steunt en ervoor zorgt dat er minder campers worden geproduceerd. Maar veel meer punten nog omdat je je passie deelt met anderen, jouw enthousiasme voor camperreizen. Dankzij jou hebben de huurders er een mooie ervaring in hun leven bij gekregen en hebben ze nieuwe herinneringen opgedaan.

Dit artikel is een gastbijdrage van Camptoo - hét platform in Nederland waar je een camper kunt (ver)huren. Bekijk hier het aanbod campers en busjes op Camptoo.