Camping Het Bos Roept | Kamperen in Nederland

Vijf jaar geleden sliepen we er voor het eerst, toen de camping nog maar net open was. We waren op zoek naar een fijne plek om te winterkamperen in Nederland en kwamen al gauw bij Het Bos Roept uit, een natuurkampeerterrein dat vlak bij onze toenmalige caravanstalling bleek te zijn. We konden nog niet zoveel vinden over de camping, behalve dat het in Slootdorp in Noord-Holland lag, dat het terrein omringd was met groen en dat je er een vuurtje mocht stoken. Voor ons waren dat al genoeg redenen om Karel Karavaan uit de stalling te trekken en samen voor het eerst te gaan winterkamperen.

Foto: Eran Oppenheimer

Foto: Eran Oppenheimer

Winterkamperen in Nederland: Het Bos Roept

De duizenden sterren die we tijdens de eerste nacht zagen glinsteren boven het kampeerterrein terwijl wij bij het kampvuur stonden, waren al genoeg om ons te overtuigen van deze fijne plek. Zelfs eigenaar Gidus kwam vanuit zijn tiny house aan het begin van het terrein naar onze caravan gelopen om even te zeggen hoe bijzonder de sterrenhemel die avond was. Met z’n drieën vergaapten we ons aan de hemel vol lichtjes. Ik denk dat ik nog nergens in de Nederlandse natuur zoveel sterren heb gezien. Natuurlijk hielp het deze avond ook wel mee dat het ontzettend koud was; dat kampvuurtje was dus absoluut wel nodig om het buiten vol te kunnen houden. Precies om dit soort momenten ben ik gek op winterkamperen, van die momenten die je niet meer vergeet. Nog steeds zijn er niet veel mensen zo gek om met gevoelstemperatuur -8 in de natuur te slapen, maar geloof me: door dit soort herinneringen maakt die temperatuur echt weinig uit.

Natuurlijk is het ook gezellig wanneer je in het warme seizoen samen met anderen op een camping staat, maar de echte unieke kampeerervaringen heb ik echt tijdens koude nachten of op afgelegen plekken opgedaan. We hebben het zeker best fris gehad dat eerste weekend van januari bij Het Bos Roept. Die frisse, écht koude, lucht met een felle zon is wat mij betreft toch echt het beste weer van de wereld! Dikke truien mee, wollen dekens mee, muts op in bed, wollen sokken aan en gaan. Ik klink wel heel erg Patty Positive nu, maar eerlijk: als ik weer terugdenk aan dit weekend word ik gewoon heel blij. Het Bos Roept bleek dus al gauw de perfecte camping zijn voor een weekend winterkamperen. Hieronder vertel ik je meer over deze knusse camping in Slootdorp.

Ruime plaatsen en vrije sfeer bij Het Bos Roept

Hoewel wij tijdens ons eerste kampeeravontuur bij Het Bos Roept er dus in hartje winter waren, was het direct duidelijk hoe ruim opgezet de kampeerplaatsen waren. Dat zagen we helemaal goed toen we er in de lente terugkwamen en er aardig wat mensen op het kampeerterrein stonden. Nog steeds hadden we dat fijne vrije gevoel, omdat je niet dicht op een ander kampeermiddel staat. Wat ook helpt, is dat waar je ook staat, je altijd uitzicht hebt op groen. Het Bos Roept ligt namelijk precies op een veld dat omringd is met bomen, waardoor er echt overal natuur te vinden is. Vanaf de camping ben je binnen no time in het bos ernaast waar je lekker kunt wandelen. Ik vind het toch wel heel prettig om op een camping een beetje de ruimte te hebben. Op sommige campings stap je de deur van de caravan uit en kijk je direct bij je buurman naar binnen. Bij Het Bos Roept is dat gelukkig niet het geval.

Voor wat extra gezelligheid (of warmte) kun je de hele dag en avond in de gemeenschappelijke kas zitten. Hier liggen spelletjes, magazines, boeken en meer. Ook is er een kleine keuken aanwezig waar je koffie kunt zetten of een smakelijk biertje uit de koelkast kunt pakken. De retro Chesterfield, het vele gebruik van hout, de houtkachel, de vintage vloerkleden, de kaarsen en de lange tafels met stoelen zorgen voor een heel knus geheel. De kas is een gezellig ontmoetingspunt onderweg naar het sanitair waar je andere kampeerders kunt ontmoeten of gewoon zelf even kunt ontspannen. Je kunt uiteraard ook gewoon lekker voor je eigen tent of caravan gaan zitten met een knisperend kampvuurtje. Niets moet en alles mag en dat gevoel krijg je op iedere vierkante meter van Het Bos Roept.

Foto: Eran Oppenheimer

Foto: Eran Oppenheimer

Duurzaam kamperen in Nederland

Leuk om te weten is het feit dat duurzaamheid bij Het Bos Roept ontzettend belangrijk is. Om zo lang mogelijk te mogen genieten van dit prachtige natuurgebied in Noord-Holland hebben de eigenaren besloten om alles op het kampeerterrein duurzaam op te bouwen en te verwerken. Zo wordt energie bijvoorbeeld op een schone en groene manier opgewekt: in de buurt van Het Bos Roept staat het windpark Wieringermeer waar groene (wind)stroom vandaan wordt gehaald. Ook wordt er water bespaard door hemelwater op te vangen en te gebruiken voor de toiletten en eventueel uiteindelijk de douches. Je kunt bij Het Bos Roept zelfs milieuvriendelijke zeep krijgen die afgebroken kan worden in de natuur.

Ben je wel benieuwd naar dit kampeerterrein maar beschik je niet over een tent, een camper of een ander kampeermiddel? No worries: Het Bos Roept heeft hele leuke ingerichte tenten en sinds een tijdje een heuse forest cabin. De laatste keer dat we er waren, was de forest cabin al in gebruik en wauw! Grote kans dat wij daar een keer gaan overnachten. Het tiny house is ongeveer 15m2 groot en beschikt over een keukentje met een houtoven. Wat ik zelf heel leuk vind, is dat de cabin aan de rand van de camping te vinden is. Je staat dus niet midden tussen de andere kampeerders, maar je hebt echt een stukje bos voor jezelf. Hoe heerlijk moet dat zijn?

Camping Het Bos Roept reserveren

Het Bos Roept is voor ons in ieder geval de fijnste camping van Noord-Holland. Het heeft alles waar ik naar op zoek ben bij een kampeerterrein: rust in het groen, mooie grote plekken, gezelligheid en de mogelijkheid om vuurtje te maken. Tijdens het winterkamperen hebben we vanaf de camping een dagtrip naar Texel gemaakt: vanaf Slootdorp is de haven van Den Helder op slechts 24 kilometer afstand! Daarnaast vind je allerlei mooie natuurgebieden en leuke dorpjes en steden in de buurt van de camping. Maar eerlijk: je hoeft hier niet weg te gaan om een heerlijke tijd te beleven. Het natuurkampeerterrein zelf is alleen al meer dan de moeite waard om een paar dagen te ontspannen.