Kamperen in oktober? Hier moet je zijn

De afgelopen jaren bleek oktober vaak nog een prima maand om er met de camper of zelfs met een tentje op uit te gaan. Met temperaturen die zelfs tot 25 graden kwamen, lijkt de Indian Summer anno nu net iets later op gang te komen dan een aantal jaren geleden. Wat mij betreft is oktober de perfecte maand om nog lekker te kamperen, net als kamperen in september.

De natuur verkleurt langzaam maar zeker, de zon is overdag heerlijk warm en de avonden zijn fris maar lekker warm en knus bij het kampvuur. Heb je ook zin om in oktober nog te gaan kamperen? Check dan onderstaande kampeerterreinen waar je in deze herfstige maand nog gewoon terecht kunt.

Waarom kamperen in oktober?

Er is een aantal redenen waarom ik het heerlijk vind om juist na het zomerse seizoen nog op pad te gaan met de camper. De natuur in de herfst is prachtig: de blaadjes hebben alle kleuren, de ochtenden zijn vaak mistig en de dieren laten zich vaker zien dan in de zomer wanneer het drukker is. Wat ik ook heel top vind, is dat de natuurkampeerterreinen en campings in Nederland in oktober veel rustiger zijn dan in het hoogseizoen.

Ik moet wel zeggen dat ik benieuwd ben hoe dat dit jaar zal zijn. Door de coronacrisis besloot ineens een groot deel van de Nederlanders te gaan kamperen, waardoor veel campings voor, in en na het hoogseizoen volgeboekt waren. Toch verwacht ik dat het niet zo’n vaart zal lopen in oktober; misschien dat de herfstvakantie op onderstaande plekken wel wat drukker zal zijn.

Het Bos Roept - Kamperen en bijzonder overnachten

Tot 26 oktober kun je in Slootdorp (Noord-Holland) terecht bij Het Bos Roept, een prachtig natuurkampeerterrein in het groen. Wij zijn hier nu zowel hartje winter (in januari met vrieskou) als in de lente geweest en beide keren was het er ontzettend leuk! Bij Het Bos Roept ben je welkom met je eigen kampeermiddel, maar kun je ook zonder tent, caravan of camper terecht.

Er is namelijk een aantal bijzondere overnachtingen te boeken: boek de vette airstream of kom overnachten in de forest cabin! Mocht het in oktober toch wat aan de frisse kant zijn dan kun je je hier opwarmen in de grote kas waar een zithoek en keukentje te vinden is. Ook mag je hier een kampvuurtje stoken voor je camper, cabin of tent. Superfijne plek! Je slaapt hier al vanaf € 12,50 (trekkersplek) per nacht.

Lees hier meer over de Warthog in het Bos - een van de toffe plekken die je bij Het Bos Roept kunt boeken.

Landgoed de Wielewaal in de herfst

Bij Landgoed de Wielewaal in Zeewolde kun je 365 dagen per jaar kamperen. Het kampeerterrein is echt fantastisch met veel verborgen plekjes, een kampvuurkuil en een mooie stormhut. Op het terrein is een aantal vuurkorven beschikbaar voor bij je kampeerplek om een fikkie te stoken. Bij de receptie koop je een grote bak vol hout voor maar € 5.

Wij hebben nu twee keer gekampeerd bij Landgoed de Wielewaal en ik vond het beide keren zó fijn! Mijn tip: reserveer plek 19 (camperplek); een plekje achterin het terrein met volledige privacy en uitzicht op de groene dijk. Je waant je hier echt in het midden van de natuur, helemaal na het hoogseizoen. Toen we hier in de laatste week van september kampeerden, was er slechts één andere caravan aanwezig op het terrein. Aanrader! Je kampeert hier al vanaf € 15,15 per persoon.

Let op: Landgoed Wielewaal is nu de plek waar je Landgoed Energy Up! kunt vinden. Ik ben er nog niet geweest, maar het ziet er heel sfeervol uit. Check hier de website van Landgoed Energy Up.

Kamperen bij Natuurkampeerterrein Schoonenberg

Tot en met 31 oktober kun je in Noord-Holland terecht op het mooie groene terrein van Natuurkampeerterrein Schoonenberg. Deze camping beschikt over enkele hele magische bosplekjes waar je met gemak je tent uit kunt gooien. Op deze beschutte plekken voelt het echt alsof je alleen op de wereld bent, heerlijk! Je camper of caravan is welkom op een van de groene lanen. Wanneer je mijn blogs vaker leest, weet je inmiddels wel dat ik gek ben op het maken van kampvuurtjes.

Net als bij de bovenstaande kampeerterreinen is dat bij Natuurkampeerterrein Schoonenberg mogelijk; mits je dat op de aangewezen kampvuurplaats doet. Een kampvuurtje is op een frisse avond in oktober wel zo fijn. Vanaf Schoonenberg zit je overigens zo op het strand van IJmuiden. Lekker even uitwaaien! Je slaapt hier al vanaf € 15 per persoon per nacht.