Natuurkampeerterrein Schoonenberg

Natuurkampeerterrein Schoonenberg

Last minute kamperen, iets wat we iedereen kunnen aanraden. Vorige maand hadden we wat tijd over en plotseling een enorme drang naar natuur, stilte en slapen in een tentje dus vroegen we of Anoek van De Groene Koepel, met wie we samenwerken, nog een leuk plekje voor ons wist om op zondagavond een nachtje te kunnen verblijven met onze tent. Ze reageerde net zo enthousiast als wij en stelde ons voor om naar Natuurkampeerterrein Schoonenberg in Velsen-Zuid te gaan. Wat boffen wij met zo'n fantastische tipgever want voordat we het wisten hadden we ons tentje uitgegooid in een van de vele verborgen plekken in het bos op het terrein.

 
 

Hoe kom je er?
Vanaf Utrecht Centraal nemen we de trein naar Haarlem, via Amsterdam Centraal. Vanaf daar stappen we over op de regioliner (bus) richting IJmuiden Strand. Extra leuk dus aan dit kampeerterrein is het feit dat je binnen no time met je voeten in het zandstrand van IJmuiden staat! Voordat we ons met onze blije hoofden richting het strand begeven moeten we eerst onze tent opzetten bij Natuurkampeerterrein Schoonenberg. We stappen uit bij de halte Waterloolaan vanwaar het nog ongeveer tien minuutjes lopen is voordat we het bijzondere kampeerterrein bereiken.

Het eerste wat opvalt is hoe groen camping Schoonenberg is. We waren net nog in de drukte van Haarlem en zelfs toen we de bus uitstapten waren we op een enorm drukke weg. Het enige wat hier regeert is de stilte en de rust. Precies wat we nodig hadden voor een last minute kampeersessie! We maken kennis met de eigenaren Daphne Walker en Mike Snijders, broer en zus met een groot hart voor het grote kampeerterrein. Er is nog genoeg te doen op de camping, maar omdat het net na het seizoen is mogen we zelf een plekje uitkiezen. Het kampeerterrein is aangesloten bij Het Groene Boekje en heeft dus de officiële status als natuurkampeerterrein. Je hebt Het Groene Boekje nodig (lid zijn) om hier te kunnen kamperen.

Er zijn twee groene lanen met diverse plekken voor caravans, campers en tenten (met of zonder elektriciteit), ook is er een bospad aanwezig met beschutte plekjes voor (kleinere) tenten en kun je met een groep kamperen op een van de grotere grasvelden. Kortom: het is nog lastig om te kiezen uit dit mooie aanbod. We besluiten om een van de magische bosplekken te kiezen waar we in alle rust kunnen genieten van de stilte en het prachtige groen. De zonnestralen weten zich op deze late namiddag met moeite door de bladeren te worstelen, wat een bijzonder beeld oplevert in combinatie met onze kleurrijke tent. 

 
 

Van Kennemerduinen naar het strand

Het enige nadeel aan een last minute kampeertrip is dat we ons net te weinig hebben ingelezen over de omgeving. Wisten we dat vlakbij de camping het prachtige grote Nationaal Park Zuid-Kennemerland lag? Ja. Wisten we ook dat dit al op tijd sluit? Nee. Helaas hebben we dus geen optie om dit stuk Nederlandse natuur te verkennen dan een klein stukje aan het begin van het park. Alleen maar meer reden om binnenkort weer een keer terug te komen dus! 

We besluiten om de avond door te brengen aan het strand. Lopen kan maar dan halen we de zonsondergang niet, fietsen is nog idealer maar bij gebrek aan hebben we toch maar even de bus gepakt. Hallo, zonsondergang aan het strand!  De bus vertrekt vlakbij de camping waardoor we binnen een minuut of 20 bij IJmuiden aan Zee zijn beland.

We kunnen ons voorstellen dat tijdens mooie zomerdagen het strand van IJmuiden aan Zee niet bepaald verlaten is. Daarvoor moet je waarschijnlijk wat verder weg de duinen in. Toch hebben we geluk want bij deze kleurrijke zonsondergang hebben we het strand praktisch voor ons alleen. Niks anders dan de wind in onze haren, het zand tussen onze tenen en een gloeiende zon aan de horizon. Wat is dat toch met de zee wat ons zo aantrekt?

 
 

We pakken nog net de laatste ronde mee bij de laatste strandtent die nog open is. Het voelt alsof we persoonlijk de zomer afsluiten. Nog een laatste proost op de zon en de zee, terwijl een boot uit de haven vertrekt. Ook de barman neemt er een biertje op. Soms heb je weinig nodig om een moment van geluk te voelen. Dit is er zo'n eentje.

Als we weer de bus terug pakken naar de camping is het donker. Met een warm hoofd van de zon kruipen we in onze tent en maken we ons op voor de nacht. Na een incident met een spin in de tent (ja, ook wij vinden dat niet erg prettig) liggen we in onze slaapzakken na te praten over de dag. Hoe kort we er ook maar waren, camping Schoonenberg is echt weer zo'n voorbeeld van hoe dichtbij rust kan zijn. En hoe makkelijk je eigenlijk even uit het dagelijkse leven kan stappen en de schoonheid van de natuur kan opzoeken. En hoe fijn dat eigenlijk wel niet is. 

De kracht van camping Schoonenberg ligt niet in de afgelegenheid. Integendeel: het is super bereikbaar en bijna onderdeel van de bewoonde wereld. Dat neemt echter niets weg van het gevoel van de camping. In het bospaadje bij onze tent voel je alsof de dagelijkse drukke wereld aan de andere kant van de aarde ligt. Slapen tussen de bomen, tien minuten vanwaar de bus je naar een populair strand brengt, is ook rust. Is ook een ontsnapping aan de dagelijkse drukte. En in de ochtend kun je, net als wij, je tentje weer oppakken en richting werk gaan. Of nog een nacht blijven en de rust in de duinen opzoeken. Welke kant je ook opgaat, de beleving van natuur is in Nederland nooit ver weg.