Kamperen in september? Hier moet je zijn

Jaaaa! Hoewel de meteorologische herfst is begonnen is het eerst nog tijd voor Indian summer. Van die zomerachtige herfstdagen waarbij de eerste blaadjes al op de grond liggen, maar je toch nog zonder jas naar buiten kunt. Deze week lopen de temperaturen zelfs nog enorm hoog op en wie weet wat september en zelfs oktober nog voor ons in petto heeft. Kamperen in september is dan ook een van mijn favorieten! De kans op goed weer is behoorlijk groot en het grote deel van de mensen heeft al vakantie gehad, waardoor je op de mooiste kampeerplekken in alle rust kunt genieten. Ik ga er nog met de retro caravan (die we inmiddels omgedoopt hebben tot Karel Karavaan) op uit in september, ga jij ook nog op pad? Misschien heb je dan wat aan onderstaande tips omtrent kamperen in september.

Screenshot 2018-09-03 at 19.56.03.png

Camping Le Rivage - Yport, Frankrijk
Begin dit jaar stonden we met de caravan op camping Le Rivage, een kleine en eenvoudige camping op de kliffen van het Franse Yport. Omdat het weer toentertijd vergelijkbaar is met de weersvoorspelling voor september nu lijkt het me de ideale plek om je nazomer te vieren. De camping is open tot en met 22 oktober en je hoeft in het naseizoen niet te reserveren. Laat je niet afschrikken door de 'hokjes' waar je caravan of camper in moet staan. Deze zijn alles behalve strak of truttig, zoals je ze weleens op Duitse of Oostenrijkse campings ziet. Wij vonden het heel prettig om een eigen stukje grond te hebben voor een week, helemaal met dat súpermooie uitzicht over het dorp, de kliffen en de zee. Ook (trekkers)tentjes zijn hier meer dan welkom: op het laagste veld is ruimte voor aardig wat tenten.

Camping Le Rivage is de ideale uitvalsbasis om diverse bezienswaardigheden uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken. Bezoek bijvoorbeeld de overblijfselen van bunkers in Fécamp, rijd vanaf daar verder naar Omaha Beach, Utah Beach en Juno Beach of breng een bezoek aan Étretat waar je zonder twijfel verliefd zult worden op de uitzichten vanaf de kliffen. Oh, en loop vanaf de camping eens nog iets hoger, het weiland in dat naast de camping ligt. Vijf minuutjes lopen brengt je naar een fantastisch uitzicht over de camping én over de zee en de verder gelegen kliffen. In de avond geniet je hier van de mooiste zonsondergangen, die je met een beetje geluk helemaal alleen kunt bekijken. Meer info vind je op de website van Le Rivage.

Screenshot 2018-09-03 at 19.55.52.png

Strotzbüscher Mühle - Strotzbüsch, Duitsland
Een andere camping waar ik vorig jaar september verliefd op ben geworden is het groene Strotzbüscher Mühle in de Eifel in Duitsland. Je vindt deze camping écht midden in de kleurrijke natuur, op ongeveer 350 kilometer rijden vanaf Utrecht. Vorig jaar september hoefden wij niet te reserveren en mochten we zelf een plekje uitzoeken. Dat werd een fraaie plaats aan het water en direct naast de koeienweide. Hoe leuk om 's ochtends wakker te worden door de bellen van de koeien? Op het terrein staat nog een herberg, een trekkershutje en is er ruimte voor tenten, campers, caravans en vouwwagens. Omdat de natuurcamping in een dal ligt is het wel handig om rekening te houden met het feit dat het op bewolkte dagen best donker kan zijn. Maar hé, dat heeft eigenlijk ook wel wat!

Het kampeerterrein is verder best basic, maar wel van alle gemakken voorzien. Het sanitair is prima, er is een terrasje te vinden en de eigenaar helpt je waar nodig. Wat mij betreft echt de perfecte formule voor een geslaagd(e) week(end) kamperen in september! Zorg ervoor dat je je eigen hout meeneemt of kom hier je eigen hout hakken: je mag namelijk kampvuur maken bij je plek! Voor ons is dat toch wel een van de pro's aan een camping, mits het niet te droog is natuurlijk. Plus het is de perfecte manier om op een frisse avond lekker warm te blijven. Later op de avond geniet je hier van heldere sterrenhemels, een knisperend vuurtje én spannende dierengeluiden uit de bossen om het terrein. Wat wil je nog meer? Meer informatie over Strotzbüscher Mühle vind je via de website.

Screenshot 2018-09-03 at 20.28.31.png

Texelcamping Kogerstrand - Texel, Nederland
De duincamping Kogerstrand op Texel is, met name buiten het seizoen, een van mijn favoriete plekken van het eiland. Kogerstrand beschikt namelijk over ontzettend veel prachtige duinplekjes die je tijdens je verblijf helemaal voor jezelf hebt. De reden dat ik hier juist het liefst in het naseizoen kom is duidelijk: ruime keuze in duinplekjes én veel meer rust. Afgelopen zomer klaagde menigeen over de drukte op Texel, wat heel zonde is van zo'n mooi eiland. Voldoende reden om lekker in september te gaan dacht ik zo! Camping Kogerstrand is nog open tot eind oktober dus je hebt nog volop de tijd om een weekend of weekje weg te boeken.

Waar je ook staat op deze camping, je bent overal zo op het strand. Er zijn verschillende strandopgangen te vinden op het terrein en je kunt natuurlijk gewoon richting de receptie lopen waar je de algemene strandopgang vanuit De Koog vindt. Op het strand zie je de bekende witte strandhuisjes met blauwe deuren, kun je een warme kop choco drinken bij een van de strandtenten of een flinke wandeling maken richting De Slufter. We schreven op Expeditie Kram al eens eerder over camping Kogerstrand, dus meer informatie omtrent deze plek vind je hier.

Natuurlijk ben ik ook meer dan benieuwd naar jullie kampeertips voor september. Waar slaap jij het liefst of welke plek moeten wij echt eens bezoeken? Laat het ons weten in de comments.