Zwemmen in Utrecht | 5x tips voor zwemmen in de natuur

Met de hete dagen op komst is niets fijner dan even een frisse duik te maken in de buurt. Inmiddels woon ik bijna 12 jaar in Utrecht. Door de jaren en hete zomers heen heb ik hier heel wat plekken verzameld om lekker te gaan zwemmen op zomerse dagen. Hoewel ik zwembaden ook prima vind, zwem ik het liefst in natuurwater.

Via Instagram sprak ik Merel van De Groene Meisjes, omdat ze op zoek was naar verkoelende tips tijdens een hittegolf. Ik bedacht me dat ik mijn zwemtips in Utrecht net zo goed ook met jullie kon gaan delen. Voilà! In dit artikel deel ik dus met liefde mijn favoriete zwemplekken in en rondom Utrecht met je. Een beetje afkoelen moeten we immers allemaal.

Zwemmen in Utrecht: Maarsseveense Plassen

Toen ik nog student was, ging ik heel vaak naar de Maarsseveense Plassen. Ik woonde zes jaar in Zuilen in Utrecht, wat redelijk in de buurt was van dit recreatiegebied. Op de echt hete dagen kan het hier behoorlijk druk zijn, maar er zijn altijd wel wat meer rustige plekjes te vinden. Bij de Maarsseveense Plassen heb je een betaald gedeelte met speeltoestellen, een officieel strandje en ruime ligweides.

Je kunt ook ergens anders rondom de plas je handdoek uitgooien en gratis het water induiken. Het grote verschil is dat je daar vaak iets minder makkelijk het water in kunt, maar het zijn alsnog fijne plekjes. Tickets voor het strandbad kosten € 7 en zijn online te bestellen.

IMG_9983.JPG

Mooiste zwemplek van Utrecht: zwemmen bij Henschotermeer

Een van de mooiste zwemplekken bij Utrecht is zonder twijfel het Henschotermeer. Dit prachtige meer ligt op de Utrechtse Heuvelrug en is omgeven met (bijna wit) zand en hoge bomen. Hierdoor doet het zelfs wat Scandinavisch aan. Ook buiten het hoogseizoen is het hier heerlijk toeven: perfect voor een zwemsessie, een wandeltocht of een fietstocht in de buurt. De Utrechtse Heuvelrug is sowieso een van mijn lievelingsplekken rondom Utrecht.

Ik denk dat ik binnenkort een artikel schrijf over mijn natuurtips rondom de stad waar ik woon. Dit soort plekken zijn te mooi om niet te delen! Rondom Utrecht heb je zoveel mooie natuurspots te ontdekken. Ook voor het Henschotermeer moet je toegang betalen, maar geloof me; dat is het meer dan waard. Een dagkaart voor het Henschotermeer is slechts € 3,35 (1 april t/m 30 september) en scoor je ook online.

Lapland winter noorderlicht

Zwemmen bij Haarrijnse Plas

Ga je liever meer in de buurt van de stad Utrecht zwemmen? Dan is de Haarrijnse Plas bij Leidsche Rijn zeker een aanrader. Deze plas is gemakkelijk te bereiken met de fiets en je hoeft geen toegang te betalen. Op hele hete dagen kan het hier daarom wel best druk zijn, maar wanneer je ‘s ochtends of juist wat later op de dag gaat is de kans groot dat het meevalt.

Ik vind het zelf sowieso fijn om niet op het heetst van de dag ergens te liggen (tenzij het constant in het water is). Daarom zwemmen we meestal vlak voor werk of juist na een lange werkdag. Heerlijk vind ik dat! Extra tip: in de buurt van de Haarrijnse Plas ligt het centrum van Leidsche Rijn waar je lekker wat te eten en drinken kunt scoren voor de avond. Hier kun je namelijk hele mooie zonsondergangen kijken!

Zwemmen bij Vianen: Middelwaard of de Lek

Een van onze favoriete plekken is zonder twijfel Middelwaard bij Vianen. Hier komen we regelmatig omdat er een hondenstrand te vinden is. Pizza, onze vorige hond, was dol op zwemmen, dus we waren hier bijna ieder seizoen wel te vinden. Wanneer het minder heet is, is een rondje rondom de plas namelijk erg leuk met de hond! Naast de parkeerplaats is een strandje te vinden waar honden niet mogen komen. Loop je een stukje verder of ga je richting de Lek dan kun je je hond lekker laten rennen en zwemmen. Ze mogen hier namelijk ook nog eens loslopen.

We zochten ooit op losloopgebieden in de buurt van Utrecht en kwamen hier uit. Echt #blessed dat we deze plek ontdekt hebben, want het is er heerlijk! Ik vind zelf het zwemmen in de Lek nog lekkerder dan in de plas zelf. Over de dijk zijn een paar strandjes te vinden met ondiep water. Ga niet te diep; er is namelijk veel vrachtverkeer. In de recreatieplas zelf heb je daar geen last van. Ook daar is het heel fijn zwemmen met of zonder hond. Extra tip: boek een leuke natuurcamping in de buurt en geniet meerdere dagen van dit mooie gebied.

Zwemmen in Vianen

Zwemmen in Utrecht: duik de Vecht in

Last but not least: heb je geen zin om een stuk te fietsen in de hitte? Spring dan gewoon ergens de Vecht of de gracht in. Wij wonen in de buurt van Paardenveld, een lekker plekje aan het water waar mensen vaak van de zon genieten. Ik zie steeds vaker dat ze daar een frisse duik nemen in het water. Waarom ook eigenlijk niet? Er is een trapje aanwezig, dus je komt er ook gemakkelijk weer uit. Het is even wat anders dan zwemmen in een recreatieplas of een meer met strandje, maar verfrissend is het in ieder geval wel