Slapen in de Pieter Stuyvesantkerk in Peperga | Heilige Nachten

Inmiddels ben ik op heel wat plekken geweest, maar overnachten in een kerk? Dat had ik nog nooit gedaan. Begin juli werd ik uitgenodigd om Zuidoost Friesland te ontdekken met als uitvalsbasis het prachtige kerkje in Peperga! Een weekend lang sliepen we in de Pieter Stuyvesantkerk via het toffe concept Heilige Nachten. Drie dagen hadden we een hele kerk voor ons alleen. Hoe tof én spannend? In dit artikel vertel ik je meer over deze bijzondere overnachting in een kerk.

Holy moly! Wat is Heilige Nachten?

Het lijkt wel of er in Nederland steeds meer nieuwe soorten bijzondere slaapplekken te vinden zijn. Pipowagens ken je misschien al, evenals overnachtingen in boomhutten en tiny houses aan het water. Om nog net een stapje verder te gaan wat betreft bijzonderheid besloten de dames van Heilige Nachten kerkovernachtingen mogelijk te maken. Dit magische concept is opgericht door Sanne en Jennemie en biedt bijzondere overnachtingen in historische kerken in Nederland, die leegstaan of nog deels in gebruik voor (kerkelijke) activiteiten.

Op die manier worden (lege) kerken alsnog gebruikt en het leuke is: een deel van de opbrengst gaat naar de kerk. Zo blijven dit soort prachtige historische bouwwerken bestaan. Dubbele winst natuurlijk, want jij kan zo’n kerkje voor jezelf hebben voor een nacht, een weekend of langer. Het tweetal heeft inmiddels vier kerken in de verhuur, waarbij er de komende jaren alleen maar meer bij moeten komen. Ik weet nu al dat wij de andere kerken sowieso een keer gaan boeken, want wauw; wat een ervaring!

IMG_4457.jpg

Kerk van Peperga: mix van oud en nieuw

Al voordat we bij de kerk waren, kreeg ik appjes met vragen als “vind je dat niet spannend, zo’n hele kerk voor jezelf?” of “slaap je nou écht naast een kerkhof?”. Snap ik helemaal, want inderdaad: het is een oude kerk mét een begraafplaats ernaast. Toch voelt het vanaf het begin dat we er zijn knus en fijn aan. De binnenkant van de kerk is zo goed als mogelijk origineel gebleven met natuurlijk wat toegevoegde meubels voor een prettig verblijf. Op het altaar staan nog allerlei originele meubels en er is zelfs een orgel aanwezig op een verdieping hoger. Niels grijpt die kans natuurlijk meteen aan om Peperga te trakteren op wat prachtig orgelwerk. Wat ik zo tof vind aan de kerk is dat het oude heel goed gecombineerd is met het nieuwe.

Een ware eyecatcher is namelijk het fraaie hemelbed, evenals de bank op het altaar. De lange eettafel met stoelen past ook ontzettend goed in het geheel. Door de pastelkleuren en het vele gebruik van hout heeft het interieur van de kerk zelfs iets Scandinavisch. Over dat bed gesproken; wát een comfortabel hemelbed! Door de jaren heen is er één ding dat ik heb geleerd en dat is om voor de zekerheid je eigen kussen mee te nemen. Op de meest leuke slaapplekken vind je bedden met van die platte kussens, ook wel ‘opgevouwen kranten’ volgens Niels. Daarom kwamen we hier bepakt en bezakt met eigen kussen aan. Wat bleek: dat was helemaal niet nodig. Het matras, de kussens en het heerlijke knisperende dekbed zorgen ervoor dat je echt heel goed slaapt.

Spookverhalen voor het slapen gaan

Om even terug te komen op die appjes: ik kan wel heel stoer gaan doen dat we het to-taal niet spannend vonden, maar dat is niet helemaal waar. Vlak voordat we de eerste avond gingen slapen, vond Niels het nodig om te vertellen dat er graven ín de kerk lagen. Ik had er helemaal niet over nagedacht toen ik de versiersels op de grond bij het altaar zag, maar nu hij het zei… inderdaad. Het idee dat je daarmee naast je bed in slaap gaat vallen, zorgde er ineens toch voor dat ik niet direct in slaap kon vallen. Onzinnig natuurlijk, helemaal nadat we een dag erna hoorden dat die graven waarschijnlijk leeg zijn. De oorspronkelijke kerk op deze plek stond namelijk een stukje verderop; deze was in de 16e eeuw gebouwd.

Na een brand is de kerk in 1810 herbouwd op een andere plek en dat is de kerk zoals ie nu is. Je raadt het misschien al: de graven bij het altaar stammen uit 1600. Wij geloven dus maar al te graag dat ze “heus niet de hele inhoud van het graf hebben meegenomen” naar de nieuwe plek. Het zorgt in ieder geval wel voor een extra spannend tintje aan je overnachting. Voordat we gingen slapen hebben we de namen op de versiersels welterusten gezegd. Je weet het maar nooit, hè ;-) Zonder gein: eigenlijk is het juist heel bijzonder om te kunnen slapen op een plek met zoveel historie. Elkaar een beetje bang maken hoort erbij op zo’n plek. Zorgt in ieder geval voor genoeg avontuur!

IMG_4438.jpg

Wat te doen in Peperga en omgeving?

We beginnen beide dagen in de kerk met een heerlijk ontbijt gebracht door Hanneke van B&B Zandhuizen. Ze zorgt voor een hele mand met lekkers: vers fruit, sap, warme broodjes, eitjes, wentelteefjes, muntthee en ga zo maar door. Echt een enorme verwennerij! In de kerk vind je een keukentje met koelkast waar je de restjes van het ontbijt in kunt bewaren. Hoewel Hanneke ons vertelde dat er zat mensen zijn die het hele ontbijt verorberen, lukt ons dat écht niet. Ik zou het wel willen, want alles is lekker.

In de keuken vind je overigens ook een Nespresso-apparaat met cupjes (yes!) en overige benodigdheden voor een weekend weg. Toen wij er waren was er nog geen douche, wat voor die twee nachten geen probleem was. In de buurt heb je volop mogelijkheden om bij lekker weer te zwemmen en er is gewoon een wastafel te vinden. Goed nieuws: vanaf 2021 heeft deze kerk wél een douche! Na het heerlijke ontbijt kun je in en rondom Peperga allerlei leuke dingen doen. Omdat wij er dat weekend in het kader waren van #PRHAF20 (Persreis Het Andere Friesland) hebben we een heel programma. Superleuk!

Zo huren we kajaks van Kayak Tjonger Tours en ontdekken we de Rottige Meente vanaf het water. In de buurt zijn ontzettend veel ooievaarsnesten te zien; heel tof om de ooievaars vlak over je kajak te zien vliegen. Vanaf het water zie je überhaupt andere dingen dan wanneer je over land loopt, rijdt of fietst. Er zitten hier zelfs otters! Ik vind kajakken of varen altijd heel leuk om een gebied op een andere manier te leren kennen. Wat ook aan te raden is, is om een fiets te huren en door de Friese dorpjes en natuurgebieden te rijden. Wij krijgen heuse e-bikes mee van Fietsplus Noordwolde en daarmee sjees je zo van het ene leuke plekje naar het andere leuke plekje. Liever dichter bij de kerk blijven? Tegenover de kerk is een hele wandel- en fietsroute in het groen. De perfecte plek voor een avondwandeling tijdens golden hour voordat je dat heerlijke hemelbed in duikt. Slaap lekker!

Peperga kerk

Dit artikel is gemaakt in het kader van Persreis Het Andere Friesland (#PRHAF20). Begin juli ben ik uitgenodigd door Zuidoost Friesland Marketing om dit bijzondere gebied in Nederland te ontdekken. Alles wat ik schrijf en vind is volgens mijn eigen ervaring en eerlijke mening tot stand gekomen. Meer weten over Zuidoost Friesland? Check de website van Stiekm Trots en laat je verrassen.