Weekend in Zuidoost Friesland | Tips voor doen, slapen en groene avonturen

Wat is dat toch dat wanneer we aan natuurtripjes in Nederland denken de meeste mensen direct over de Veluwe beginnen? Begrijp me niet verkeerd; ik ben dol op de Veluwe. Nederland heeft echter nog zoveel meer moois te bieden. Begin juli ontdekte ik een weekend lang Zuidoost Friesland, een gevarieerd natuurgebied met knusse dorpjes, aardige mensen en leuke activiteiten. Zoek je nog inspiratie voor een weekend weg in Nederland? In dit artikel vertel ik je meer over wat je binnen een weekend allemaal kunt zien, doen en beleven in Zuidoost Friesland.

Zuidoost Friesland tips

Bijzonder slapen in Zuidoost Friesland

Een weekendje weg in Zuidoost Friesland vraagt om een bijzondere overnachting. Mijn tip? Boek een overnachting in de kerk van Peperga! Dit kerkje is sinds deze zomer beschikbaar gesteld door het toffe concept Heilige Nachten. Ik schreef er al een heel uitgebreid verslag over, want wát een fantastische plek! Zorg ervoor dat je lekker vroeg aankomt, zodat je de hele dag en avond hebt om het gebied te ontdekken. Begin je dag met een kop koffie in de kerk en misschien zelfs een paar melodietjes op het aanwezige orgel. Hoewel er wel wat boerderijen in de omgeving van de kerk staan, hoef je niet bang te zijn dat de bewoners ervan heel erg last hebben van je muzikaliteit ;-) Je hoort het orgel voornamelijk ín de kerk.


Actief Zuidoost Friesland ontdekken: kickbikes huren

Aan het eind van de ochtend is het tijd om lekker actief te doen. Ga met de auto of lopend naar Pieter Poot in De Blesse. Daar kun je lekker lunchen (de vegetarische wrap is een aanrader!) om vervolgens kickbikes te huren op deze plek. Kickbikes? Jazeker! Een kickbike is een soort moderne step voor volwassenen. Het verschil met een gewone step is het stuur: op de kickbike zit een fietsstuur waar je je stevig aan vast kunt houden. Het rijwiel is zonder motor of elektrische aandrijving en dat is in het begin best even wennen. Je benen worden namelijk flink aan het werk gezet! Die lekkere lunch heb je er al gauw afgetrapt. In de omgeving van De Blesse vind je allerlei mooie routes.

Bij de kickbikes krijg je meerdere routes mee, die eenvoudig te volgen zijn. Wij maakten een rondje van bijna 7 kilometer, waarbij we het pad tegenover de kerk namen om vervolgens alsmaar links aan te houden. Onderweg kom je van alles tegen: mooie uitzichten over het water, een heuse vogelkijkhut en een ijskraampje met zelfgemaakt boerderij-ijs. Jummie! Het kickbiken bleek uiteindelijk een hele leuke actieve manier om de groene omgeving rondom De Blesse te bekijken. Natuurlijk kun je hier ook gaan fietsen of wandelen, maar een keer iets anders is ook leuk toch?

Kickbike huren

Appelscha vanuit de lucht: de Bosbergtoren

Na het actieve ritje door De Blesse is het tijd om een ander deel van Zuidoost Friesland te ontdekken. Op ongeveer een half uurtje rijden vind je namelijk de Bosbergtoren van Appelscha. Ik had deze toren al een paar keer voorbij zien komen op Instagram en Facebook en was erg benieuwd geworden. Het uitzicht op de foto’s zag er echt te gek uit! Je ziet vaak dat foto’s op Instagram een vertekend beeld geven van de werkelijkheid, dus ik liet me volledig verrassen. Wanneer je Appelscha in rijdt, zie je de toren al op een heuvel shinen. De parkeerplaats van de Bosbergtoren ligt naast het restaurant De Bosberg. Wandel je bij het restaurant een stukje omhoog dan kom je automatisch bij de entree van de toren.

Voor slechts € 2 ga je met de lift omhoog en wauw: het uitzicht is écht zo mooi als op de foto’s! Het eind van de middag is de perfecte timing om hier te zijn. Je bent er net na de drukte en hebt dus de toren grotendeels voor jezelf. Het helpt natuurlijk nu ook wel dat er extra maatregelen zijn getroffen om afstand te houden. Heel eerlijk? Dat vind ik helemaal niet erg. Op die manier is zo’n plek extra bijzonder. De vloer van de uitkijkpunten helemaal boven zijn gemaakt van glas zodat je zelfs onder je goed kunt kijken. Voor velen misschien een beetje spannend, maar dat maakt het juist leuk!

Eten in Zuidoost Friesland: 3x tips

Na je bezoek aan de Bosbergtoren heb je talloze keuzes voor een lekker diner in de buurt. Je kunt daar een beetje blijven hangen voor eten bij De Bosberg of bij het toffe De Jongens van Outdoor. Beide restaurants liggen in het groen, waardoor je nog even kunt genieten van de natuur om je heen. Mocht je al wat meer richting de kerk willen dan heb ik een andere aanrader voor je: ga met de auto of per fiets vanaf de kerk naar Ben Lagerhuis in Wolvega en laat je verrassen door alles wat hier op het menu staat.

Dit restaurant vind je in het centrum van Wolvega - iets minder groen, wel alsnog heel gezellig. Ga lekker buiten zitten wanneer dat kan en probeer maar eens een keuze te maken uit het vele lekkers op de menukaart. Wij kozen hier voor heerlijke mezze vooraf met Karnebahar (heel veel kaas!) en Polpette con Queso als hoofdgerecht. Als ik er nu aan denk, wil ik het liefst meteen terug; zo lekker was het. Ik zou alleen voor dit restaurant al eens een tripje maken naar Wolvega.

Musea in Zuidoost Friesland: Het Vlechtmuseum in Noordwolde

Met zo’n heerlijke maaltijd achter de kiezen is het aan te raden om nog een avondwandeling in de buurt van de kerk te maken. Dan kan het eten even goed zakken voor je gaat slapen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de avond door te brengen ín de kerk - zo vaak slaap je immers niet op zo’n bijzondere plek! De volgende ochtend is het weer tijd voor heerlijk eten: Hanneke van B&B Zandhuizen verzorgt namelijk het ontbijt in de kerk in Peperga. Dat is heel veel en allemaal lekker. Zorg dat je goed eet, want om je weekendje weg compleet te maken staat er op deze dag ook nog iets leuks op de planning. Ontdek Noordwolde en met name de geschiedenis van het dorp in het Nationaal Vlechtmuseum. Ik raad je aan om met gids door het gebouw te gaan, zodat je echt van alles te weten komt over rotan en de geschiedenis ervan. Dit bezoek vond ik nog veel leuker dan verwacht!

Wat grappig is, is dat rotan (en bamboe) nu weer helemaal hip is in en buitenshuis. Zelf heb ik ook allerlei rotan meubels in huis: van tafeltjes tot een mooie rotan stoel tot aan accessoires en manden. Ook in de camper hebben we accessoires van dit materiaal. Superleuk om eens te zien en te horen waar dit natuurlijke product vandaan komt. Het Vlechtmuseum biedt zelfs workshops en een heus vlechtcafé. Door het enthousiaste verhaal van onze gids waren wij in ieder geval heel erg verrast van en door deze plek. Ik ben normaal snel een beetje verveeld in musea en dat was hier absoluut niet het geval. Met dank aan Marketing Zuidoost Friesland want eerlijk is eerlijk: ik weet niet of ik zelf tijdens een weekend weg direct naar een museum in de buurt was geweest. Zo zie je maar weer wat tips kunnen doen - ze werken soms écht!

Wandelen in Zuidoost Friesland

Voordat je naar huis gaat, is het aan te raden om nog een mooie wandeling in de Friese natuur te maken. Maar… niet nadat je geluncht hebt bij Tramhalteplein, een hele knusse en hippe lunchroom naast het Vlechtmuseum. Ideaal, want na je rondleiding rol je hier zo naar binnen! Ik vond het moeilijk kiezen tussen al het lekkers: als liefhebber van hartige dingen vond ik zelfs al het zoete er heerlijk uitzien. Smullen! Genoeg energie om vervolgens de wandelschoenen aan te trekken. In Zuidoost Friesland vind je volop prachtige wandelroutes.

  • Blijf in omgeving Noordwolde en maak een rondwandeling om de recreatieplas Spokeplas. Zorg dat je met warm weer je zwemkleding aan hebt of meeneemt voor een lekkere frisse duik in het water.

  • Wandel door de Kale Duinen in Appelscha, een fraai natuurgebied in het Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Geniet hier van de groene bomen, de zandverstuivingen en maak kennis met de heideschapen. Staatsbosbeheer heeft hier een wandelroute van 5 kilometer uitgestippeld.

  • Maak een wandeling van 14,3 kilometer door de Rottige Meente. Hier vind je het zogeheten Boswachterspad, een kleurrijke wandelroute vol diversiteit aan flora en fauna. Neem vooral de tijd om deze 14 kilometer te lopen; er is ontzettend veel te zien en te ontdekken.

  • Tot slot: ga naar het Fochteloërveen, een natuurgebied op de grens met Drenthe en Friesland. Hier vind je veen, veen en nog eens veen. Dit natuurgebied is in alle seizoenen meer dan magisch te noemen. Ook bijzonder: het is een van de laatste gebieden in West-Europa waar je hoogveen vindt.


Dit artikel is gemaakt in het kader van Persreis Het Andere Friesland (#PRHAF20). Begin juli ben ik uitgenodigd door Zuidoost Friesland Marketing om dit bijzondere gebied in Nederland te ontdekken. Alles wat ik schrijf en vind is volgens mijn eigen ervaring en eerlijke mening tot stand gekomen. Meer weten over Zuidoost Friesland? Check de website van Stiekm Trots en laat je verrassen.