Kamperen in Nederland | Pop-up campings in de zomer van 2020

Volgens mij zijn er nog nooit zoveel Nederlanders van plan geweest om in de zomervakantie in eigen land op vakantie te gaan. Goed nieuws natuurlijk voor de campingbranche, maar waar moeten ál die mensen naartoe? Daar kwam al gauw een antwoord op met de vele pop-up campings die als paddenstoelen uit de grond schoten. Inmiddels is ons land heel wat tijdelijke campings rijker die al open zijn of die de deuren openen in de zomer. Hoewel je misschien niet echt hoge verwachtingen hebt van een pop-up camping kan ik je al één ding verklappen: deze plekken zien er enorm veelbelovend uit! Hieronder vertel ik je meer over pop-up campings waar je (vaak) luxe kunt glampen en bij welke plekken je echt moet zijn deze zomer.

Pop-up camping Nederland

Wat is een pop-up camping precies en voor wie is het bedoeld?

Zoals de naam het al wel zegt is een pop-up camping een camping die voor een bepaalde tijd wordt opgezet. Omdat veel evenementen, feestjes en festivals gecanceld zijn dit jaar, zitten veel culturele ondernemers met de handen in het haar. Sommigen van hen zijn festivalmakers, anderen zijn organisatoren van zomerkampen of verhuurders van tenten. Kortom: de perfecte ondernemers om in deze gekke zomer eens iets totaal anders uit te proberen. Pop-up glamping en camping was geboren; inmiddels zijn er al heel wat plekken geopend of opgezet verspreid over het land.

Deze groene terreinen zijn veelal omgetoverd tot magische natuurplekken waar je met het hele gezin terecht kunt voor een onvergetelijke zomer. De meeste pop-up campings zijn dus bedoeld voor gezinnen met kinderen, stelletjes, tweetallen, avonturiers en mensen die er deze zomer toch even uit willen zonder dat ze daarvoor naar het buitenland hoeven te gaan. Een van de plekken, For-rest Glamp, is alleen bedoeld voor volwassenen - met een periode voor kinderen in de zomervakantie. Voor iedereen is er dus wel iets te vinden op een pop-up camping in Nederland deze zomer. Kom je slapen in een oude brandweerbus in Ewijk of slaap je liever in een grote yurt in de Achterhoek?

Pop-up camping in Eibergen: For-rest Glamp

Deze prachtige glampingplek biedt vanaf 12 juni een ontspannen vakantie in eigen land voor vakantiegangers zonder kinderen. Niet omdat de mensen van For-rest Glamp iets tegen kinderen hebben - helemaal niet - maar omdat er heel veel mensen in Nederland zijn die geen kinderen hebben en ook op vakantie niet per se omringd willen worden met kinderen. Snap ik helemaal. Bij For-rest Glamp huur je een bell-tent, een dreamer suite, een grote of kleine yurt, een bedstee en nog veel meer; alles voor een heerlijke tijd in de natuur. Ontdek de Achterhoek op een e-brommer, kom bootcampen in het weiland of geniet van lange avonden bij het kampvuur. Vanaf 24 juli tot en met 7 augustus wordt dit terrein omgetoverd tot For-rest Family; een kleurrijke plek voor families. Vlak daarvoor ga ik samen met Laura een paar nachten slapen en werken in de grote yurt bij For-rest Glamp. Uiteraard volgt daar later een verslag van - heel veel zin in!

Zomer vieren bij Camping de Wereld in Nijmegen

Bij pop-up Camping de Wereld in Nijmegen zijn kinderen de hele zomer welkom. Deze luxe familiecamping is vanaf 3 juli tot en met 4 september geopend voor wereldburgers die een stuk Nederland willen ontdekken dat ze misschien helemaal niet kenden. Camping de Wereld ligt in de mythische bossen van de Overasseltse en Hatertse Vennen, onder de rook van het gezellige Nijmegen. Twee maanden lang kun je hier yurts, tenten en tipi’s huren met eigen sanitair en een eigen plek van minimaal 150m2. Wow! Het leuke aan deze plek is dat de camping een uniek programma heeft samengesteld met allerlei toffe activiteiten. Ook is er een wellnesshotspot op de camping te vinden die je kunt huren voor 4 uurtjes. Of huur je toch liever de hot tub voor de hele dag? Over compleet relaxen gesproken!

Luxe pop-up camping Glamp Outdoor Camp op de Veluwe

Natuurlijk mag de Veluwe niet ontbreken in dit lijstje met pop-up campings. In Hoenderloo is de luxe camping Glamp Outdoor Camp opgericht - een tijdelijke camping met unieke slaapplekken die alleen deze zomer te boeken zijn. Reserveer vanaf 3 juli bijvoorbeeld het Bunk House waar je met 2 tot 4 personen kunt slapen of kies voor de bijzondere Dormer Cabin. Of je nu alleen komt, met z’n tweetjes of liever met het gezin op pad wilt: bij Glamp Outdoor Camp is er ruimte voor iedere soort reiziger. Omdat je je hier midden op de Veluwe bevindt is er van alles te ontdekken rondom de camping. Huur een fiets of maak een wandeling en maak kennis met het vele wild dat in dit natuurgebied leeft. Een vakantie bij Glamp Outdoor Camp op de Veluwe is dus heel (ont)spannend.

Boscamping Wildevier in het groene Drenthe

Pop-up camping Wildevier in de bossen van Drenthe heeft een van de mooiste locaties van alle campings. Omdat je hier middenin het bos bent, is het echt even een stapje terugnemen van het dagelijks leven. Daarom is deze pop-up camping (ook) bedoeld voor iedereen die een vakantie naar het buitenland hebben af moeten zeggen, voor mensen die normaal hun hele zomer op festivals spenderen en voor mensen die gewoon op zoek zijn naar rust. Je waant je in deze bossen bijna in het buitenland, dus wat wil je nog meer? Kom met je eigen busje of tent of boek een van de opgezette tenten, zodat je helemaal nergens aan hoeft te denken. Misschien wil je wel een kano huren om het gebied te ontdekken of wellicht wil je gewoon lekker bij het kampvuur hangen. Niets moet en alles mag. Ook deze camping opent de deuren op 3 juli. Het eerste weekend is al volgeboekt, dus als je zeker wilt zijn van een plekje raad ik je aan om direct te boeken voor een groen avontuur in Drenthe.

Overnacht in een vintage caravan, bus of camper bij De Camphanen

De organisatoren van de reizende camping De Camphanen weten alles van het tijdelijk opzetten van een camping. Dit creatieve collectief reist ieder jaar naar een andere locatie om hun tijdelijke camping in te richten. Dit jaar staan ze vanaf 18 juli op de Groene Heuvels in Ewijk. Hier vind je normaal rond deze tijd het welbekende Down The Rabbit Hole Festival - deze zomer kun je er een vintage bus, camper of caravan boeken. Iedere plek heeft eigen sanitair, een relaxed zitje, een BBQ en spelletjes. Voor kinderen is er een knuffelbos, een kids only disco en natuurlijk heel veel waterpret. Volwassenen kunnen hier ultiem relaxen, suppen, chillen aan de strandbar, meedoen met yoga (maar dan anders) of gewoon even helemaal niks doen. Dat is immers ook vakantie toch? Je hoeft overigens niet eens aan het meenemen van eten te denken: je ontbijt, lunch en avondeten scoor je bij De Strandbar.

Alle foto’s zijn eigendom van de desbetreffende pop-up campings.