Activiteiten in de natuur van de Alde Feanen

Suppen op een surfboard, varen en slapen op de kampeersloep, een op zonne-energie varende rondvaartboot, nachtvaren; wij waterratten vermaakten ons prima in de waterrijke natuur van Natuurpark De Alde Feanen in Friesland. Het is de perfecte plek om ofwel lui rond te varen door de natuur of actief de omgeving te ontdekking. Een aantal toffe activiteiten op een rij!

 

Boot huren
Het grote voordeel aan een waterrijk gebied zoals de Alde Feanen in Earnewald is dat je er ontzettend veel plekken hebt waar je boten en kano's kunt huren. Voor dit weekend huren wij een kampeersloep van Alde Feanen Verhuur waarmee wij het gebied ontdekken. Onderweg komen we allerlei andere waterliefhebbers tegen: van ervaren zeilers tot aan kinderen in kano's. We zien zelfs een heuse BunBo op het water, een bungalowboot met alles erop en eraan.

Zeilen
Omdat we allebei nog nooit gezeild hebben vinden we dat Friesland, en dan met name dit mooie watergebied, de perfecte omgeving is om voor het eerst te zeilen. We gaan op pad met Geert Jan van Jachthaven de Veenhoop om dat zeilen eens te proberen. Met een blauwe lucht boven ons en helder blauw water onder ons glijden we het water over, zonder enig geluid van een rommelende motor. Hierin zien we ook meteen het prachtige voordeel van zeilen; alleen op het water varen is dan ook de echte ervaring van rust. Je hoort letterlijk hoe je door het water beweegt, wat ons zeker bevalt. Maar een zeilboot laten varen vergt ook inspanning en techniek, iets wat we nog best spannend vinden! Een zeilles bij de Veenhoop is zeker aan te raden om je kennis te laten maken met het zeilen. Heb je al ervaring of wil je toch gewoon een motorboot? De jachthaven staat er vol met prachtige boten die allemaal te huur zijn.

 
 

Suppen
Ook beleven we in de Alde Feanen onze eerste sup-ervaring! We hebben al vaker op de grachten van Utrecht gezien hoe mensen bijna het water in vielen nadat zij terwijl ze op hun sup stonden mee konden genieten van de golven van een rondvaartboot. Dat levert behoorlijke hilarische beelden en momenten op, moeten we je zeggen, maar ook een beetje kriebels omdat zo'n board er redelijk onstabiel uitziet van de zijkant. Gelukkig mogen wij het voor de eerste keer proberen in een watergebied waar het water enorm rustig is en waar we geen andere watersporters tegenkomen. Samen met de onwijs enthousiaste Jurjen en Barbara van Outdoor Veldboom lopen we naar een mooi stuk natuur waar de sup-boards al klaar liggen. Jurjen legt ons de basishandelingen uit en laat ons even wennen aan hoe het is om op zo'n board te staan. In het begin is dat redelijk wiebelig en is het vooral zoeken naar de beste manier om je evenwicht te vinden én te houden.

 
 

Nachtvaren
Samen met Ulbe Postma van Alde Feanen Verhuur gaan we rond een uurtje of tien in de avond met de boot op pad om het natuurgebied in het donker te ontdekken. Ulbe organiseert in het hoogseizoen iedere week dergelijke nachtvaarttochten waarbij het gebied totaal anders lijkt dan wanneer je er in het daglicht vaart. Ulbe heeft voor fleecedekens gezorgd en we pakken onszelf goed in voordat we de boot op gaan. We hebben het grote geluk dat het helemaal helder is en dat de maan fel schijnt waardoor we nog een beetje wat kunnen zien. Het is er zó donker, we kunnen ons niet herinneren dat we ooit zo'n prachtige gevulde sterrenhemel hebben gezien op een andere plek in Nederland. Ulbe vertelt allerlei verhalen over het gebied en over vroeger, terwijl wij met ons hoofd op de zijkant van de boot omhoog kijken en vallende sterren tellen. Een hele bijzondere activiteit om te doen wanneer je in of rondom de Alde Feanen bent.

Swing Trike

We kunnen het ons bijna niet voorstellen maar even klaar met het water? Geen paniek, er zijn ook genoeg mogelijkheden om De Alde Feanen te verkennen op normale wegen. Je kunt natuurlijk een normale fiets huren om de omgeving te zien maar waarom normaal als je ook een bijzonder vervoermiddel kunt proberen? Een middag rond sjeesen op de Swing Trike is iets wat we aan kunnen raden. De Swing Trike is 100% elektrisch en te huur bij De Twirre Verhuur. Al swingend en zwaaiend over de fietspaden kom je ook op plekken waar de boot je niet kan brengen in het gebied, zoals bijzondere uitkijktorens. 

Tukotuktax

Wij eindigen onze reis met heerlijke pompoensoep en biologische wraps bij De Koken in Akkrum (zeker ook een bezoek waard!) waar we nog volop napraten over alles wat we hebben gezien dit weekend. Akkrum is hooguit een kwartiertje rijden vanaf onze plek in De Alde Feanen en aangezien we geen auto tot onze beschikking hebben maken we dankbaar gebruik van de Tukotuktax. De geweldige Ko komt ons ophalen met een grote lach op zijn gezicht. Terwijl we over de weg naar Akkrum rijden wappert de Friese vlag wild en gaan onze haren alle kanten op. Ko vertelt enthousiast over zijn bedrijfje en maakt van een simpele van a naar b situatie een ervaring die voor ons tekenend is voor de gastvrijheid die we in dit mooie gebied hebben mogen ervaren. Daarom ook zeker aan te raden voor een avondje uit of gewoon een gezellig tripje door het gebied: Ko brengt je graag met zijn tuktuk naar je bestemming.