Slapen onder spijkerbroeken met BlueCamp

Vlieland, september 2016. Onder de heldere sterrennacht fiets ik in het pikkedonker van het dorpscentrum naar Natuurkampeerterrein Lange Paal. Langs de zee met de zachte zeebries en de ruisende duinen op de achtergrond. Eenmaal op de camping rij ik met een boog, althans dat denk ik, om de BlueCAMP tenten heen, maar dan rij ik vol in op één van de scheerlijnen.  De tent blijft staan, net als dat ik niet nat werd tijdens een van de stormachtige nachten op Vlieland. Deze tenten are built to last. 

 
 

Op uitnodiging van Blue LOOP Originals en Staatsbosbeheer slaap ik dit weekend op mijn favoriete camping op mijn favoriete Waddeneiland. Natuurkampeerterrein Lange Paal ligt, zoals het woord natuurkampeerterrein al aangeeft, middenin de natuur die het waddengebied zo bijzonder maakt. Vanuit je tent kun je praktisch het wad oplopen met laag water. Het ligt verscholen tussen bossen en duinen en omringd door bijzondere gebieden waar vogels de baas zijn. Tussen al deze pracht en praal staat mijn tent voor de komende dagen, en dat is een hele bijzondere. 

Ik kan bijvoorbeeld zeggen dat mijn tent voor dit weekend is gemaakt van acht spijkerbroeken! De BlueCAMP tent is een samenwerking tussen Blue LOOP Originals en de Waddenvereniging. Het recyclegeloof van Blue LOOP Originals bleek een mooie samenwerking met de Waddenvereniging want waarom niet dit UNESCO Werelderfgoed ontdekken op een duurzame manier? De BlueCAMP tent helpt je daar een handje mee. 

Zo heeft de Waddenvereniging een geweldige zomer achter de rug door voorlichting te geven aan vakantiegangers of door te helpen bij acties en evenementen. Zo'n 100 vrijwilligers sliepen al in deze BlueCAMP tenten en doorstonden weer en wind. Een goed vooruitzicht voor mijn weekend op Vlieland.

 

Bij een eerste inspectie valt me vooral op dat de details van de tent ook herkenbaar zijn. Je moet denken aan spijkerstof of een spijkerbroek als je de BlueCAMP tent ziet. Het materiaal is stevig en het ontwerp van de tent zit goed in elkaar, hoewel het voor twee personen een beetje krap kan zijn als het gaat om opbergruimte. Ook heeft de tent van binnen geen extra vakken voor bijvoorbeeld je telefoon of je bril maar dat nemen we dit weekend even voor lief. Duurzaam slapen op Vlieland, daar moet je wat voor over hebben.

En dat is ook nodig. Zoals we later tijdens tripjes met het Zeehondencentrum Pieter Buren en gesprekken met de Waddenvereniging zouden leren kan het Waddengebied alle hulp gebruiken om gezond te blijven voor de bewoners. Blue LOOP, zo legt ook founder Ron van de Wiel uit in een aflevering van Groen Licht, maakt van afval weer een grondstof waar van alles mee gemaakt kan worden. Zo wordt er aandacht gevraagd voor de slechte visstand in de Waddenzee met gerecycelde producten als een sjaal, muts en wadlooper. Mooie duurzame producten.

 
 

Ik verlaat mijn spijkerbroektent en loop een rondje over het kampeerterrein. Lange Paal is dit weekend drukker dan normaal vanwege de komst van het festival Into The Great Wide Open. De voorzieningen zijn echter prima en kunnen de drukte makkelijk aan. Schone wc's, warme douches en een behulpzame boswachter die je van alles uit wil leggen. De kleine velden zorgen voor een intieme sfeer waar buren elkaar ook echt leren kennen. En het leuke aan slapen op Lange Paal tijdens Into The Great Wide Open: de toffe ochtendconcerten tussen de tenten. Zeg nou zelf, wat is beter dan muziek én kamperen? 

Het weer is altijd wel een issue op de eilanden. De zon, de wolken en de regen leiden hun eigen leven in dit gebied en zijn bijna onmogelijk te voorspellen. Tijdens een weekend kun je dan ook alle soorten weer meemaken, van volle zon tot harde storm met van die regen die je neus in lijkt te lopen. We genoten van de volle zon, van de regen die onze neus in liep iets minder. De nachten waren behoorlijk nat en even waren we bang dat de BlueCAMP tent toch te dun zou zijn voor dit weer. Maar met de tikkende regen op het zeil vielen we in slaap en werden volledig droog wakker onder de ochtendzon. Helaas hadden onze buren (met een normale tent) wat minder geluk. 

Ook slapen in een BlueCAMP tent?

De samenwerking tussen BlueCAMP en Into The Great Wide Open bleek een succesvolle. Ook dit jaar kunnen festivalbezoekers weer slapen in de spijkerbroektent. Het is een perfecte manier om zowel het eiland als het festival in alle rust mee te maken. Plus, bijdragen aan het behoud van het Waddengebied is toch ook zeker wat waard!

Zaterdag 21 januari gaan de tickets voor  Into The Great Wide Open in de verkoop. Bekijk hier hoe je een BlueCAMP tent kan slapen tijdens het festival.