Lichtgewicht kamperen is een makkie met deze tips

Nederlanders en kamperen zijn een ontzettend goede match. Sterker nog: in de afgelopen jaren zijn er alleen maar meer kampeerders in ons land bij gekomen. Hoewel veel Nederlanders ervoor kiezen om te kamperen met een camper of een caravan is kamperen in en met een tentje ook nog steeds hartstikke populair. Sommigen vinden het echter geen prettig vooruitzicht om met alle losse kampeerspullen te moeten sjouwen. Daar is gelukkig een oplossing voor te vinden: lichtgewicht tenten en andere kampeerspullen die amper wat wegen voor lichtgewicht kamperen! In dit artikel vertel ik je er graag meer over.

Wat is lichtgewicht kamperen precies en waaraan herken je het?

Zoals de naam lichtgewicht kamperen het al wel verklapt, betreft het een manier van kamperen waarbij je zo min mogelijk spullen meeneemt en de focus legt op lichtgewicht kampeerspullen. Het doel hiervan is om zo comfortabel mogelijk te kunnen kamperen en van de natuur te kunnen genieten zonder dat je je lichaam moet belasten met zware kampeerspullen die je van plek naar plek sjouwt. Bij lichtgewicht kamperen wordt de uitrusting dus zorgvuldig gekozen. Je kunt immers niet zomaar alles meenemen, omdat het dan al gauw te zwaar wordt.

Dat zorgt tegelijkertijd ook wel weer voor een leuke uitdaging. Je moet immers tussen de lichtgewicht tenten gaan kijken welke tent het beste bij je behoeften en comfort past en je moet goed letten op de materialen waarvan een tent en andere kampeerspullen gemaakt zijn. Ga hierbij het liefst voor materialen die licht van gewicht zijn, zoals carbon fiber en titanium. Wat ook handig is, zijn kampeerspullen die je eenvoudig compact kunt maken door ze bijvoorbeeld op te vouwen of in te klappen. Kijk ook naar multifunctionele spullen, zoals een lichtgewicht slaapmatje dat overdag een zitkussen is en ‘s nachts een slaapmat is.

Zorg voor een goede basis van lichtgewicht kampeerspullen

Lichtgewicht kamperen en comfortabel slapen en kamperen gaan heel goed samen zolang je weet waar je op moet letten. Zorg daarom in ieder geval voor een goede basis met lichtgewicht kampeerspullen en je hoeft echt niet in te leveren op comfort. Naast een lichtgewicht tent is het bijvoorbeeld aan te raden om te investeren in een goede slaapzak die weinig weegt en die je binnen no time tot een klein pakketje kunt opvouwen. Ook een slaapmat is verkrijgbaar als lichtgewicht variant en er zijn zelfs campingstoelen die amper wat wegen en gemakkelijk op te vouwen zijn. Daarmee heb je een goede basis.

Minimaliseer je bagage en ga voor multifunctionele items

Natuurlijk heb je naast je kampeerspullen nog andere items nodig voor je kampeeravontuur. Maak voordat je begint met inpakken een lijst met de spullen die je moet hebben. Het kan best lastig zijn om overbodige, met name luxe, producten te vermijden wanneer je er gewend aan bent om ze thuis wel te kunnen gebruiken. Het zal je echter verbazen hoe weinig je spullen in de natuur nodig hebt! Beperk je dus alleen tot de basisbenodigdheden en kies waar het mogelijk is voor multifunctionele items die je voor meerdere dingen kunt gebruiken. Ik neem bijvoorbeeld vaak een kussensloop mee waar ik een trui en/of een (droge) handdoek in doe om het als kussen te gebruiken tijdens het slapen. Ook handig: een lichtgewicht zakmes met geïntegreerd bestek en een fles- en blikopener. Ideaal!

Kies ook voor kampeerkleding die ultralicht is en snel droogt

Het liefst wil je niet te veel kleding meenemen wanneer je in een tentje kampeert. Je moet de kleding immers ook ergens kwijt, dus het is helemaal niet handig om veel kleding in een kleine tent te hebben. Kijk daarom eens goed naar de kleding die je mee wil nemen en kies het liefst voor kleding die lichtgewicht zijn én die vochtregulerend zijn en snel drogen. Outdoorkleding wordt vaak niet voor niets gemaakt van synthetisch materiaal. Het is daarbij raadzaam om zware stoffen zoals denim en katoen te vermijden. Deze nemen veel ruimte in en drogen langzaam. Werk verder met (dunne) laagjes zodat je kleding aan- en uit kunt doen als het nodig is.

Lichtgewicht eten en drinken tijdens het lichtgewicht kamperen

Tot slot moet je natuurlijk wel eten en drinken meenemen wanneer je lichtgewicht gaat kamperen. Vandaag de dag zijn er heel wat manieren om op een lichtgewicht manier eten en drinken in te pakken. Zo bestaan er verschillende merken die gedroogd voedsel in zakken verkopen waarbij je alleen maar wat water hoeft toe te voegen. Tijdens onze kampeer- en kanovakantie in Zweden leefden we echt op dit soort zakjes met pasta, couscous en zelfs chocolademousse! We vonden het prima te eten en het neemt amper ruimte in. Ook andere producten kun je gedroogd meenemen zodat het lang houdbaar is, zoals gedroogd fruit. Neem daarbij een hervulbare waterfles mee om waar het mogelijk is water te vullen met eventueel een klein waterfilter om water te zuiveren uit natuurlijke bronnen.