Wildkamperen in Noorwegen | Wat mag wel en wat mag niet?

Wildkamperen in Noorwegen is toegestaan door het zogeheten allemansrecht. Eerder schreef ik daar al meer over in mijn artikel over wildkamperen in Zweden. Het allemansrecht betekent dat je mag slapen waar je wilt, mits je goed omgaat met de plek waar je besluit te overnachten en mits je je aan een paar regels houdt. Wat die regels omtrent wildkamperen in Noorwegen precies zijn, vertel ik je graag in dit artikel. Een tipje van de sluier: Noorwegen is het perfecte land om met je camper of tentje in het wild te slapen!

Regels voor wildkamperen in Noorwegen

Hoewel het allemansrecht geldt in Noorwegen betekent dit niet dat er geen regels meer zijn waar je je aan moet houden. Gelukkig zijn dat geen ingewikkelde punten, maar simpele regels die eigenlijk heel logisch zijn. Zo mag je bijvoorbeeld niet slapen op privéterrein tenzij daar toestemming voor gevraagd en verleend is. Kijk dus altijd goed of het land bij een huis hoort. Twijfel je? Check dan of er een huis in de buurt is waar je even navraag kunt doen. Ook mag je tussen 1 mei en 14 oktober niet slapen op zogeheten gecultiveerd land (weilanden en akkers). Vanaf 15 oktober tot en met 30 april mag dit wel, mits het land bevroren is of er sneeuw op ligt.

Slapen op een bouwkavel? Dat zit er ook niet in. Maar: geloof me als ik zeg dat je dat ook niet per se wilt. Er zijn echt veel meer mooiere plekken in Noorwegen te vinden dan een bouwkavel. Denk aan aan waterval, bij een fjord of midden in een bos! Wat ook goed is om te weten, is dat je camper of tent op minstens 150 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning moet staan. Verder weg is nog beter natuurlijk! Met de tent mag je overal slapen; maar met een camper moet je altijd op verharde grond staan. Zo wordt de natuur beter behouden. In sommige gebieden in Noorwegen vind je aangewezen plekken om te wildkamperen. De Lofoten (een bestemming die nog op mijn bucketlist staat!) is zo’n plek. Deze spots kunnen wel druk of vol zijn, dus het is aan te raden om er vroeg bij te zijn of om buiten het hoogseizoen te kamperen.

Neem altijd al je afval mee en laat een plek achter alsof het lijkt dat je er nooit bent geweest. Wij komen met wildkamperen helaas regelmatig zooi en oude kampeerspullen tegen en dat vind ik zó jammer. Niet alleen voor de natuur, maar ook omdat de maat ooit vol gaat zijn en wildkamperen niet meer mag door dit soort acties. Onderweg vind je genoeg plekken waar je je afval kunt deponeren, dus nogmaals: neem alles mee!

Waar wildkamperen in Noorwegen?

Een wildkampeerplekje uitzoeken in Noorwegen is niet moeilijk, juist door het allemansrecht. Toch kan het voorkomen dat je al een hele middag aan het rijden bent en je nog steeds geen goed of mooi plekje hebt gevonden om te wildkamperen in Noorwegen. Zoals je hierboven kon lezen, mag je namelijk niet overal wildkamperen. Op veel plekken in het zuiden van Noorwegen zie je bordjes staan met een camper of tent met een streep erdoor of de tekst “no camping”. Hoe je dan wel een mooie wildkampeerplek vindt? Onder andere door:

  • Park4Night is je beste vriend in landen waar je in het wild mag slapen. Op deze handige app vind je duizenden spots om te wildkamperen met een busje (of met een tent). Verspreid over heel Noorwegen zijn plekken te vinden die op Park4Night staan. Wat mij betreft echt onmisbaar voor wildkampeerders!

  • Check GoogleMaps. Soms kan het namelijk voorkomen dat een plekje op Park4Night al vol is. Je bent immers niet de enige die die app gebruikt. Toen we dat in Zweden hadden, zijn we zelf gaan speuren met behulp van Google Earth. Daar zie je heel goed welke bosweggetjes er zijn en waar je eventueel zou kunnen slapen. Lekker avontuurlijk!

  • In de buurt van highlights in de natuur, zoals een mooie waterval of een fjord, vind je regelmatig toffe kampeerplekken. Zorg ervoor dat je een beetje vroeg bent, omdat dit soort plekken vaak wel populair zijn.

Mag je kampvuur maken tijdens wildkamperen in Noorwegen?

Als je mijn reisblogs al vaker leest, weet je waarschijnlijk wel dat kamperen voor mij pas echt compleet is met een kampvuurtje in de avond. Naast het feit dat een vuurtje een koude avond echt draaglijker maakt, vind ik het vooral heel gezellig om tot laat rondom het kampvuur te zitten met een drankje en goed gezelschap. Daarom vind ik het ook des te toffer dat je in de Noorse wildernis gewoon een fikkie mag stoken. Dit doe je natuurlijk altijd onder toezicht en met het volle verstand. Hoewel het regelmatig regent in Noorwegen kan het daar bijvoorbeeld ook voorkomen dat de grond te droog is om vuur te maken. Houd daarom altijd de lokale regels in de gaten en check bij twijfel of er een stookverbod is. Je mag bijvoorbeeld tussen 15 april en 15 september geen vuurtje maken in het bos of in de buurt van een bos.

Wat verder goed is om te weten, is dat er in sommige nationale parken andere regels gelden omtrent het maken van een kampvuur. Je kunt het bezoekerscentrum van het desbetreffende park raadplegen voor meer informatie hierover. Daarnaast wordt het gewaardeerd wanneer je een kampvuurtje in Noorwegen maakt op plekken waar dat al eerder is gebeurd. Kom je op een mooie kampeerplek terecht waar je bijvoorbeeld al een kampvuurkuil of een aangelegd rondje met keien ziet? Maak je vuurtje dan daar en niet op een nieuwe plek. Op die manier blijft de Noorse natuur zo mooi mogelijk. Dat betekent ook dat je geen bomen om mag kappen om hout te verzamelen voor je vuurtje. Scharrel hout bij elkaar dat op de grond ligt (losse takken) of scoor een zak hout bij een tankstation onderweg.

Wildkamperen in Nationale parken in noorwegen

Er is onder wildkampeerders vaak nog veel onduidelijkheid over of je mag wildkamperen in de nationale parken van Noorwegen. In veel landen, waaronder het magische IJsland, mag dit namelijk niet. Noorwegen kent inmiddels 47 natuurgebieden die een officieel nationaal park zijn en waar allerlei natuurschoon te bewonderen is. Goed nieuws: in de nationale parken mag je, tenzij anders aangegeven, wildkamperen! En geloof me: dat wil je. Bijna 85% van alle nationale parken hier ligt in de bergen. Hoe vet is het om bijvoorbeeld wakker te worden in Jotunheimen, het populairste park van het land? (zie de foto’s hierboven). Mijn tip: probeer om buiten het seizoen te gaan, zodat je het idee hebt dat je hier echt helemaal alleen op de wereld bent. Zo zo zo mooi.

Is wildkamperen in Noorwegen gevaarlijk?

Een van de vragen die ik regelmatig krijg als wij ergens wildkamperen is of ik het niet eng vind om in the middle of nowhere te slapen. Nee, ik vind wildkamperen in de echte wildernis absoluut niet eng. Het lijkt mij spannender om in een drukke Spaanse of Italiaanse stad te slapen met je camper (waar regelmatig wordt ingebroken en waar zelfs regelmatig volledige campers worden gestolen). Geef mij maar liever een eenzaam bos waar meer dieren dan mensen te vinden zijn. Natuurlijk moet je ook daar je gezonde verstand gebruiken, maar dan op een andere manier. Let bijvoorbeeld op de plek waar je je camper neerzet en wees op je hoede van wilde dieren. In Noorwegen leven onder andere beren, elanden en wolven en hoewel de kans klein is dat je bijvoorbeeld een beer tegenkomt (dit soort dieren zijn over het algemeen schuw), moet je weten dat het wél mogelijk is.