Alpaca Greenhouse in Rockanje | Knuffelen en wandelen met alpaca's

In Rockanje op het eiland Voorne-Putten vind je sinds een tijdje het Alpaca Greenhouse. Twee enthousiaste zusjes hebben hier een totaal verwaarloosde kas in het groen omgebouwd tot een sfeervolle thuisbasis voor een hele lieve roedel alpaca’s, een paar schapen en kippen. Ze, zowel de dieren als de zussen, staan te trappelen om open te kunnen. Wij mochten als allereerste gasten (wat een eer!) een bezoekje brengen aan deze magische plek waar je in de toekomst met alpaca’s kunt wandelen en knuffelen. Wees voorbereid op heel wat ALPACASPAM!

alpaca greenhouse rockanje

Alpaca Greenhouse in Rockanje

Bij aankomst worden we al opgewacht door Kim en Melany, twee zussen uit Brielle die hier hun eigen ‘alpaca-kas’ hebben opgebouwd. Naast het duo staan drie nieuwsgierige alpaca’s klaar voor een wandeling in het groen met ons. Wat heerlijk om zo welkom te worden geheten. Het is voor de alpaca’s nog best een beetje spannend, maar ze laten zich al gauw kroelen en aaien. Voordat ik het weet heb ik een tuigje in mijn handen en lopen we een stuk met de dieren. Melany en Kim vertellen vol enthousiasme dat alpaca’s onder de categorie huisdieren vallen. Dat lijkt in eerste instantie best een beetje vreemd aangezien ze toch een stukje groter zijn dan een hond of een goudvis. Toch blijkt al gauw waarom ze bij deze categorie horen; de dieren zijn ontzettend zacht en niet alleen qua vacht.

Van vervallen kas naar droomplek

De zussen kochten het stuk land midden in de coronacrisis. Waar ze voor corona allebei een andere baan hadden, besloten ze nu om samen te gaan werken. “Dat is iets wat we heel graag wilden, want we missen elkaar eigenlijk altijd!”, vertelt Melany. Via een vriend van hun vader vonden ze dit stukje groen in Rockanje dat op loopafstand van het strand ligt. Beter kon niet, ook al was het een grote wildernis in én buiten de kas toen ze het kochten. Door de maanden heen hebben ze samen met hun vader heel hard gewerkt om de kas te restaureren en er een sfeervolle plek van te maken.

Intussen moesten er natuurlijk vergunningen worden geregeld, iets wat helaas lastiger bleek dan ze hadden gehoopt. “De hele buurt is enthousiast over onze kas en de alpaca’s, maar de gemeente neemt uitgebreid de tijd om de vergunningen goed te keuren", vertellen ze. Ook nu is het Alpaca Greenhouse nog niet officieel open, maar de vrouwen hebben goede moed en denken dat dat heel snel gaat gebeuren. Dat hoop ik in ieder geval wel, want het Alpaca Greenhouse is een echte aanwinst voor de regio én voor het hele land.

Alpaca Greenhouse: gezellige hotspot voor mens en dier

Inmiddels kun je op verschillende plekken in Nederland wandelen met alpaca’s of alpaca’s aaien en kroelen. Ik heb echter nog nergens zo’n sfeervolle plek gezien als het Alpaca Greenhouse van Kim en Melany. “We vinden het heel belangrijk en fijn dat mensen zich hier direct thuis voelen zonder dat je het idee hebt dat je in een stal staat. Ook vinden we het allebei heel leuk om bezig te zijn met interieurinrichting.”, vertellen ze. “Onze alpaca’s zijn eigenlijk de hele dag buiten en komen naar binnen wanneer ze dat zelf willen. Dat is natuurlijk gewoon hun stal, maar dan net iets sfeervoller.” In de kas is een omheind stuk waar ze lekker kunnen slapen en relaxen. Ook daar ziet het er hartstikke gezellig uit.

Dat ze gek zijn op interieurinrichting is direct te zien - bij binnenkomst zie je talloze mooie kleuren, stijlvolle meubels en een gezellig zitje van hooi en schapenvellen. Het groen van de druivenplanten hangt als een kunstwerk over de balken van de kas. “Het enige wat we nog graag willen hebben zijn vloerkleden en planten. Heel veel planten, zodat het lekker groen wordt binnen. Dat is ook beter voor de warmte in de zomer - het groen zorgt voor meer zuurstof en verkoeling. Natuurlijk ziet het er ook gewoon heel mooi uit.” Ik kijk mijn ogen uit. Ze zeggen dat het nog niet af is, maar het voelt nu al zo compleet. Er zijn verschillende plekken binnen om te zitten en voor het komende voorjaar hebben ze grootste plannen voor een overdekt zitje buiten, zodat je hier in verschillende weersomstandigheden naartoe kunt.

wandelen alpaca nederland

Wandelen met alpaca’s op het strand

Met een beetje geluk kun je binnenkort dus met de alpaca’s van Alpaca Greenhouse een wandeling maken over het strand. Hierbij staat kleinschaligheid voorop, iets wat ik juist heel goed vind. Zo ga je met een klein groepje op pad en hoeven de alpaca’s niet meerdere wandelingen per dag te maken. Iedere alpaca gaat maximaal één keer per dag mee op een wandeling. Het wandelen zelf vinden ze heel leuk, helemaal wanneer ze naar de duinen of het strand gaan. “Ze zijn dan zo blij dat ze lekker gaan rollen door het zand of in de duinen, zo fantastisch om te zien!”, vertelt Kim. De liefde voor de dieren staat hierbij voorop en dat vind ik heel mooi om te zien. Kim en Melany hebben dan ook hun hele leven op de kop gezet om iedere dag van vroeg tot laat bij de dieren in de kas te zijn.

Naast alpaca’s vind je hier drie hele gezellige schapen, waarvan eentje nog maar een paar weken oud is. Het lammetje was een totale verrassing; de zussen wist niet dat het moederschaap (dat ze hadden gekregen) drachtig was. En wát voor een verrassing; het lammetje hupt en rent overal rond. Ik smelt echt een beetje wanneer ‘ie in de zandbak binnen gaat rennen en spelen - zo lief. De schapen zijn net honden; ze lopen de zussen de hele dag achterna. Als zij binnen zijn, zijn de schapen binnen en als ze naar buiten gaan, lopen de schaapjes zo mee. Zelfs de kippen laten zich gewoon aaien en zelfs knuffelen. Wat een droomplek toch?

Alpacawandeling in Nederland bij Alpaca Greenhouse

Volgens mij kan ik wel uren vertellen over dit ontzettend leuke bezoek. Ik vond het zó leuk om Kim en Melany te horen vertellen over hun magische plek; om het over de wollige dieren nog maar niet te hebben. Het is dus nog even afwachten wanneer het Alpaca Greenhouse officieel open mag gaan. Op de Instagrampagina van Alpaca Greenhouse (aanrader!) houden de zussen je up-to-date over de openingsdatum. Ik hoop écht dat ze snel groen licht krijgen, want geloof me: hier wil je heen.

Alpaca Greenhouse rockanje

Disclaimer: in samenwerking met Marketing OP Voorne-Putten mocht ik het Alpaca Greenhouse bezoeken. Alles wat ik schrijf en vind is volgens mijn eigen ervaring en eerlijke mening tot stand gekomen.

Let op: je kunt geen wandeling met de alpaca’s via deze website boeken. Dit is slechts een verslag van onze eigen ervaring bij Alpaca Greenhouse.