Januaripraat 2020 | Eilandhoppen in Thailand

Over januari kan ik kort maar krachtig zijn: het was de eerste januari die ontzettend snel ging. Normaal duurt deze maand bizar lang; ik vind januari en februari vaak ook best een beetje saai. Samen met Niels, mijn broer en mijn vader reisde ik daarom bijna 2,5 week door Thailand. Vanaf Bangkok gingen we eerst omhoog naar Chiang Mai, waar we na een paar dagen vlakbij de bergen het vliegtuig namen naar het zuiden van het land om te gaan eilandhoppen. Ik kan nu al niet wachten om weer eens terug te gaan, want hallo zwart gat! In deze blog neem ik je vast mee naar de hoogtepunten van deze reis. Overige artikelen over Thailand komen zonder twijfel later. Lees je weer mee?

Forra Diving Resort Koh Lipe

Scooter rijden in Thailand - Koh Lanta

Het eerste eiland waar we sliepen was Koh Lanta, een medium groot eiland dat me was aangeraden door verschillende mensen. Het grappige is dat dit eiland eigenlijk bestaat uit één lange straat van noord naar zuid: langs deze straat vind je allemaal winkels, restaurants en resorts. Wij boekten hier een huisje op het Nakara Long Beach Resort, een plek direct aan het strand. Voor ongeveer 20 euro per nacht hadden we hier een eigen huisje inclusief ontbijt. Normaal vind ik het juist wel leuk om in de buurt bij (local) restaurantjes te gaan ontbijten, maar het restaurant van dit resort lag echt direct-direct aan het strand dus ik was al snel verkocht. Hoewel het resort een groot zwembad had, lagen wij vooral in de zee. Na aankomst sprong ik er al gauw in om er samen met mijn broer pas een uur of 2, 3 later uit te komen. Heerlijk.

Tijdens ons verblijf op Koh Lanta besloten we scooters te huren. Scooters huren in Thailand, met name op de eilanden, is een absolute aanrader. Op die manier kun je op eigen houtje het eiland verkennen. Omdat Koh Lanta helemaal eenvoudig leek te zijn wat betreft wegennetwerk gingen we met de scooter van het redelijke noorden bijna helemaal naar het zuiden. Naarmate we lager op het eiland kwamen, werd het landschap rotsachtiger en de wegen hobbeliger. Onderweg namen we pauze bij een heel pittoresk terrasje waar we met een magisch uitzicht verse bananensapjes en watermeloensmoothies dronken. We hadden uitzicht op een heel mooi (wederom blauw) stuk zee, dat ons uitnodigde om een duik te nemen. Het bleek het Kantiang strand te zijn, een lang zandstrand met een haventje. Onderweg terug werd de weg gesperd door aapjes (van die brutale makaken); toch eens wat anders dan het standaard verkeer in Nederland. Alleen daarom is het al leuk om een scooter te huren; je ziet, ruikt en hoort zoveel andere dingen dan je misschien gewend bent. Loved it!

Slapen in een Thaise bamboehut op Koh Lipe

Een van de leukste plekken waar we geslapen hebben, is het Forra Dive Resort op Koh Lipe. Daar huurden we voor een paar dagen een heuse bamboehut waar we met z’n vieren in konden slapen. Er zijn ook tweepersoonshutten te huur, maar wij vonden het juist wel leuk om eens met z’n allen een huisje te delen. Ik werd - uiteraard - bij aankomst al hartstikke verliefd. Vooraf hadden we gelezen dat het erg basic was, maar deze hut had eigenlijk alles wat je nodig hebt tijdens een warme vakantie op een Thais eiland. Hoe lang ben je immers binnen? De inrichting was volledig gemaakt van Noord-Thais bamboe, echt heel mooi om te zien. Er waren twee tweepersoonsbedden, waarvan er eentje op een soort vide gemaakt was. Verder lagen er handdoeken klaar, waren de bedden (inclusief klamboes) opgemaakt en hadden we onze eigen betegelde badkamer met… buitendouche!

Forra Dive Resort streeft duurzaamheid na, waardoor er geen warm water uit de douche komt. Geloof me als ik je zeg dat je dat hier ook echt niet nodig hebt: het water was lauw en was daardoor juist een verfrissing na een warme dag. Douchen onder een heldere sterrenhemel is nog meer bijzonder dan ik dacht! Ook fijn aan deze plek is het feit dat je hier binnen no time met je billen in zee ligt. Het resort ligt namelijk direct aan zee; je kunt hier ook een Beach View bungalow huren. Onze bamboehut stond iets verderop in de groene tuin, waar het lekker rustig was. Dat is best fijn, aangezien het Pattaya strand van Koh Lipe best ‘druk’ kan zijn, in hoeverre dit eiland druk is. Omdat het eiland zo klein is, lijkt het misschien sneller druk.

Koh Lipe: de Thaise Malediven

Het eiland zelf is überhaupt al het bezoeken waard. Tijdens onze vakantie hebben we op drie eilanden geslapen, waarvan dit eiland zonder meer het meest een bounty island was. Ik ben nog nooit op zo’n soort strand geweest, waar het witte zand ‘s ochtends zeer doet aan je ogen omdat het zó wit is (ik overdrijf niet eens!) en het water zo doorzichtig en lichtblauw is. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat ik hier mijn ogen heb uitgekeken, nadat ze een beetje waren bekomen van dat felle witte strandzand. De locals noemen dit eiland niet voor niets de Malediven van Thailand. Vanaf Koh Lipe kun je verschillende snorkel- en duiktrips maken. De zee bij Sunset Beach, aan de andere kant van het eiland, is extreem azuurblauw. Ik spotte daar een heel lief Thais hondje dat in het water aan het springen was, op zoek naar vissen. Ik heb hem geen enkel visje zien vangen, maar volgens mij had ie wel de tijd van z’n leven. Beetje zwemmen, beetje aandacht krijgen van toeristen en vooral lekker relaxen. Normaal wil ik altijd alle hondjes op reis meenemen in mijn backpack mee naar huis, maar ik denk dat ik deze hond daar absoluut geen plezier mee zou doen.

Rust op het groene Koh Muk

We sloten ons eilandhopavontuur af op het groene Koh Muk. Koh Muk ligt in verhouding aardig in de buurt bij Koh Lanta en vooral vlak in de buurt van het vasteland van Thailand. Hier sliepen we in een Seaview Bungalow (Koh Muk Seaview Bungalows) net naast de pier waar onze speedboot vanaf Koh Lipe aanmeerde. In vergelijking met Koh Lipe is dit eiland een stuk rustiger en veel minder toeristisch. Er is een klein centrum met restaurants en winkeltjes, daar omheen vind je enkele (kleine) resorts en plekken om te slapen. Na de buzz op Koh Lipe is dit eigenlijk juist heel fijn. De plek waar we slapen wordt gerund door een familie en we hebben echt het idee dat we hier te gast zijn bij die familie. Bij de Seaview Bungalows is een restaurant aanwezig waar we de lekkerste Thaise maaltijden kunnen nuttigen.

Wat ik nu thuis echt al mis, zijn de ontbijtjes op deze plek. Voor een euro of drie kun je hier kiezen uit meerdere ontbijtmenu’s waarbij je een uitgebreid bord eten hebt met een sapje en/of koffie en vers fruit. We hebben hier sinds we terug zijn al een paar keer watermeloen gekocht, maar zo lekker als daar is het hier toch echt niet. Ook een aanrader: bij onze accommodatie boekten we voor nog geen 15 euro per persoon een hele dag een privéboot (longtail) met kapitein die ons meenam naar het prachtige Koh Kradan (snorkelparadijs), de Emerald Cave en een tour rondom Koh Muk, waar we de grillige rotsen van het onbewoonde gedeelte van het eiland konden bekijken. Deze boottocht is absoluut een van de hoogtepunten van de trip geweest, zó mooi.

We zitten nu al te bedenken naar welke eilanden in Thailand we tijdens onze volgende trip gaan. Ik moet bekennen dat ik vooraf een beetje huiverig was. Ik dacht dat Thailand héél toeristisch zou zijn en dat we op de eilanden alleen maar feestende Engelsen zouden tegenkomen. Niets bleek minder waar, zolang je maar goed weet op welke eilanden en andere plekjes je moet zijn. Ik ga liever vandaag dan morgen terug en dat zegt echt genoeg. Ben jij al eens in Thailand geweest? En welk Thais eiland moeten we echt ontdekken?

Liefs Liv