Dromen in de Dome van Camping Bij Ons

Helemaal verliefd worden op een foto? Dat kan ik zeker. Wanneer vervolgens blijkt dat een bepaalde plek of een bijzondere slaapplek nóg mooier is in het echt ben ik helemaal om. Dit was het geval bij de sfeervolle Camping Bij Ons in Groesbeek, net naast Nijmegen. Een kleine droom kwam toch wel uit toen we in de bijzondere Dome mochten slapen: een koepel met heel veel ramen en een knusse uitstraling. Zo eentje die je vaak op hele vette locaties ziet in Amerika, Noorwegen of Canada. Wat blijkt: Camping Bij Ons is de enige camping (tot nu toe) in Nederland die beschikt over deze unieke accommodatie. Dat maakt het extra bijzonder om hier te mogen overnachten.

Screenshot 2018-05-13 at 14.20.04.png

Hoe kom je er?
Vanaf Utrecht Centraal ben je nog geen twee uur onderweg om deze prachtige locatie te bezoeken. Het fijne is dat je zelf wat betreft slaapspullen niets hoeft mee te nemen, dus je kunt zonder al te veel spullen het openbaar vervoer pakken. Vanaf het treinstation neem je de trein naar Nijmegen, daar stap je uit. In Nijmegen neem je bus 5 richting Groesbeek De Horst en je stapt uit bij bushalte Kerk (de Horst). Vervolgens is het ongeveer vijf minuutjes lopen naar de camping en het avontuur kan beginnen!

We worden welkom geheten door eigenaresse Rita in de hele gezellige 'stubli', waar we direct een kop koffie krijgen. Ze vertelt dat ze samen met haar zus en beide partners de camping heeft opgezet. Ik kijk mijn ogen in de stubli al uit: de mooie vintage kleden, een open haard en de houten tafels en stoelen geven een hele Scandinavische vibe. Dat betekent wat voor de rest van de accommodaties op de camping! En ja hoor, nadat we de sleutel hebben gekregen voor de Dome zien we nog veel meer toffe plekjes: van een jachthut tot een tipi en van een bootje tot een zogeheten veldkamer. Aan iedere bijzondere slaapplek is met bloed, zweet en tranen gewerkt, met een fantastisch resultaat. De meeste accommodaties zijn volledig zelf ontworpen, gemaakt en ingericht. Dat maakt het nog net een stukje unieker.

De inrichting van onze slaapplek, de rechterdome hierboven, is net zo mooi als de buitenkant. Alles matcht zo goed bij elkaar: veel hout, veel vintage én toch modern. Alles is aanwezig voor een comfortabel verblijf: twee stapelbedden die aan elkaar geschoven zijn, een kitchenette, een heuse Chesterfield, een tafeltje met vier stoelen, een lekkere warme deken op de bank, een houtkachel en meer. We hebben de luxe dat we hier met z'n tweeën slapen, maar er is dus ruimte voor vier! Voor de dome is een houten vlonder met een picknicktafel waar het heel goed toeven is. Vanaf daar zien we een grote paal met een ooievaarsnest erop waar ook nog eens een ooievaar op zit. Rita vertelt ons even later dat de ooievaar aan het broeden is en niet veel later na ons verblijf zijn er jonkies geboren, hoe leuk is dat?

Het kampeerterrein
Het bijzondere van de camping is dat het een heel vrij sfeertje heeft. Tussen de bijzondere slaapplekken staan wat (retro) caravans en campers en er is hier en daar een tentje opgezet. Direct naast de camping stroomt de Groesbeek waarlangs een wandelroute te vinden is. Her en der zijn heerlijke zitplekjes gecreëerd, in de avond wordt een kampvuur gemaakt waar je aan kunt schuiven en er zijn zelfs twee originele Dutchtubs te huren. Lekker in de avond met een wijntje in warm water zitten en naar de heldere sterrenhemel turen voordat je je bed inkruipt, wat wil een mens nog meer? Mocht je nou helemaal tot rust willen komen, dan kan dat natuurlijk ook. Je bent helemaal niet verplicht om bij het kampvuur te gaan zitten of in de stubli een kop koffie te komen drinken. Het is echter wel een hele leuke manier om andere kampeerders te ontmoeten en een praatje te maken met de andere eigenaren van de camping. Plus een kampvuur is eigenlijk altijd heel gezellig!

Slapen in de dome
Omdat het deze avond best fris is, besluiten we wanneer het donker wordt de houtkachel aan te zetten en onder de wollen deken op de bank te kruipen. Niet alleen de warmte is lekker, de geur van smeulend hout zorgt voor het ultieme outdoor-gevoel. Dit alles natuurlijk met een luxe tintje, want we kunnen hierna gewoon in een bed met warm beddengoed slapen. Helaas is het deze nacht best bewolkt, dus zien we geen sterren vanuit de Dome. We worden echter wel midden in de nacht wakker van iets anders...

Rond een uur of drie breekt de hemel boven het kampeerterrein namelijk open. Harde regen, flitsen, onweer: in onze Dome zien en horen we alles en eigenlijk is dat hartstikke knus! De regen tikt op het dak en terwijl we nog verder onder de dekens schuiven kijken we vanuit het bed naar het natuurgeweld. Slapen lukt weliswaar even niet met die herrie, maar dat geeft helemaal niks. Ik heb denk ik nog nooit zo onder onweer gelegen dat je alles kunt zien terwijl je gewoon in bed ligt, wat het best wel bijzonder maakt.

Overige informatie
Iedere vrijdagavond organiseert de camping een zogeheten Pizzaparty waar heerlijke pizza's worden gemaakt. Iedereen mag meedoen, ook als je niet op de camping staat. In het hoogseizoen worden dergelijke aanschuifavonden zelfs twee keer per week georganiseerd. Hoewel wij net op andere dagen hier waren is me al door meerdere mensen (!) verteld dat dit ontzettend leuk én lekker is, dus alleen voor de pizza's moeten we al een keer terugkomen. Dat is absoluut niet het enige punt waardoor ik helemaal verliefd ben geworden op deze camping. De gastvrijheid van Rita, de mooie natuur en de kleurrijke camping zelf zijn dé ingrediënten waardoor deze plek op het lijstje staat met favoriete campings in Nederland. Én dan hebben we er nog niets eens met onze caravan gestaan! Gauw een keer terug dus.

Meer informatie vind je via de website van Camping Bij Ons. De camping is geopend van 20 april tot en met 1 oktober, in de wintermaanden op afspraak.