Snurken op de camping? Dit kun je ertegen doen
Snurken op de camping? Dat is eigenlijk not done. Grote kans dat je het als kampeerder wel eens hebt meegemaakt: je slaapt naast een andere tent waar iemand heel hard aan het snurken is. Of misschien ben jij wel de snurker in dit verhaal! Hoewel snurken echt een keer kan gebeuren, kan het wel je nachtrust op de camping en die van je buren verstoren. Gelukkig is er een aantal manieren hoe je snurken aan kunt pakken, zoals met anti snurk producten. In dit artikel vertel ik je van alles over snurken en hoe je dat op kunt lossen.
Waarom snurken we eigenlijk?
In Nederland zijn er heel wat mensen die snurken. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 35% van de Nederlanders snurkt. Er is dus een aanzienlijke kans dat je hiermee te maken krijgt op een camping in ons land. Maar: waarom snurken we eigenlijk? Er is een paar redenen aan te wijzen voor snurken, zoals de onderstaande.
Zo maakt het voor veel mensen uit hoe ze liggen. Slapen op de rug kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je tong en andere zachte delen van je keel de luchtwegen blokkeren voor een deel, waardoor je gaat snurken. Ook een andere oncomfortabele houding, bijvoorbeeld in de tent, kan hiertoe leiden.
Ook kan overgewicht een rol spelen bij snurken. Hierbij kan het bijvoorbeeld zo zijn dat vetophopingen ervoor zorgen dat de luchtwegen vernauwen.
Daarnaast leidt een verkoudheid of een allergie er vaak toe dat mensen gaan snurken. Door een verstopte neus kun je bijvoorbeeld maar moeilijk ademen door je neus. Op de camping kun je met een allergie bijvoorbeeld last hebben van hooikoorts waardoor je gaat snurken.
Wat je ook wel eens ziet, is dat mensen die alcohol hebben gedronken ineens gaan snurken. Door alcohol ontspannen je spieren, inclusief de spieren van je keel. Hierdoor kan snurken ontstaan of erger worden.
Heb je last van slaapapneu? Dan is de kans ook groot dat je snurkt. Dit is een aandoening waarbij je tijdelijk stopt met ademhalen tijdens je slaap.
Snurk je zelf? Dit kun je ertegen doen op de camping
Wanneer je van jezelf weet dat je snurkt, vind je het misschien vervelend om te gaan kamperen. Slapen in een tent of een caravan met dunne wanden kan er namelijk voor zorgen dat mede-kampeerders je gesnurk horen. Wat je hiertegen kunt doen? Simpel: gebruik de tips hieronder voor een fijnere nachtrust op de camping.
Maak gebruik van anti snurk producten op de camping
We raden je in ieder geval aan om anti snurk producten te gebruiken, zoals handige neuspleisters of neusstrips om je neus open te houden. Ook zijn er speciale buisjes te koop, waardoor de luchtstroom wordt verbeterd. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen stopt met snurken, maar ook dat je veel beter slaapt. En psst… je mede-kampeerders ook!
Probeer zoveel mogelijk te slapen op je zij
Wat ook goed kan helpen tegen snurken is om op je zij te gaan slapen. Dit omdat rugslapen snurken alleen maar verergert. Beweeg je veel in je slaap en kom je eigenlijk altijd weer op je rug terecht? Dan is dit een misschien wat intense, maar wel helpende tip: naai een tennisbal in een sok op de achterkant van je pyjama, waardoor het oncomfortabel wordt om op je rug te gaan slapen.
Alcohol voor het slapengaan? Liever niet
Hoe gezellig het ook is om met een drankje bij het kampvuur te zitten; wanneer je van jezelf weet dat je snurkt en je dit wil verminderen, is het zeker raadzaam om voor het slapengaan geen alcohol te drinken. Hierdoor wordt de kans op snurken direct kleiner, wat erg fijn is. Dit geldt overigens ook voor het nuttigen van cafeïne en het eten van zware maaltijden vlak voordat je naar bed gaat. Vermijden, dus.
Last van anderen die snurken op de camping
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je juist degene bent die last heeft van het gesnurk van mede-kampeerders. Misschien slaap je heel licht of kun je nadat je wakker bent geworden van iemands gesnurk maar moeilijk weer in slaap komen. In dat geval raad ik je aan om met oordoppen te gaan slapen; een simpele maar effectieve oplossing voor dit probleem. Let er hierbij wel op dat je voor comfortabele oordoppen gaat, zodat je geen last krijgt van geïrriteerde oren (wat ik bijvoorbeeld heb bij goedkope exemplaren).
Wat verder zeker een aanrader is, en wat ik sowieso fijn vind, is om een strategische plek te kiezen op de camping. Het liefst kampeer ik zonder directe buren, wat bijvoorbeeld in het geval van wildkamperen kan, zodat je je eigen ruimte hebt en geen last hebt van andermans geluiden en eigendommen. Dat geldt dus ook voor het verbeteren van je nachtrust! En heb je toch nog last van een snurkende buur? Ga dan eens voorzichtig en vriendelijk het gesprek aan om te kijken wat er onderling aan te doen is. Misschien weet de ander namelijk helemaal niet dat hij of zij snurkt.