24 uur in de Achterhoek | Tips voor groene avonturen, slapen en eten

Afgelopen zomer kreeg ik de uitnodiging om de Achterhoek te ontdekken met als slaapplek een unieke Kip Caravan met panoramisch zicht. Daar hoefde ik zeker niet lang over na te denken dus besloot ik mijn tassen te pakken om 24 uur in Winterswijk en omgeving te verblijven met als uitvalsbasis Landgoedcamping Poelhuis. In dit artikel neem ik je mee naar wat je in die tijd kunt doen, eten en beleven in de Achterhoek met natuurlijk de focus op groene activiteiten.

Kamperen bij Landgoedcamping Poelhuis in een Kip Panorama Shelter

Onze uitvalsbasis voor een weekend in de Achterhoek is (natuurlijk!) een prachtige groene camping. In Winterswijk Meddo vind je een mooie boerderij omringd met een fraai landschap waar ruimte is voor tenten, campers en caravans. In een verscholen hoekje van Landgoedcamping Poelhuis staat in de week dat wij er zijn de one-of-a-kind Kip Caravan met panoramisch zicht, genaamd de Kip Panorama Shelter. Deze caravan is een project van het Nederlands Bureau voor Toerisme in samenwerking met Kip Caravans en ontwerper Karel Bodegom. Hoewel de caravan slechts 6m2 groot is, merk je daar door de grote panoramische ramen weinig van. Door het omliggende groen lijkt het net of je direct ín de natuur slaapt. Voor mij de ideale plek om de Achterhoek te ontdekken!

De kleine maar fijne caravan is van alle gemakken voorzien en beschikt over een ruim uitschuifbaar bed, een zitmogelijkheid, koffie- en of theefaciliteiten en zelfs wat opbergruimte. Onder de luifel buiten is ook nog een zitje te vinden waar wij deze dagen regelmatig zijn te vinden als we niet op avontuur zijn in de Achterhoek. Tijdens ons verblijf in deze unieke caravan kreeg ik via Instagram ontzettend veel vragen over de caravan. De meest gestelde vraag was of je de Kip caravan ook kon boeken. Helaas kan dat niet - van dit model bestaat er maar één en die is ingezet voor promotionele doeleinden, waaronder dit perstripje. Wie weet wat de toekomst gaat brengen; ik denk in ieder geval dat er genoeg animo is voor zo’n caravan als bijzondere slaapplek in de natuur.

Tips activiteiten in de Achterhoek: Silo Art Tour

Op de camping krijgen we twee elektrische fietsen die we tijdens onze dagen hier mogen gebruiken. Daarmee ontdekken we de groene omgeving van Winterswijk en we besluiten een deel van de Silo Art Tour te fietsen. Op deze eigenzinnige route vind je een aantal silo’s dat door verschillende kunstenaars zijn omgetoverd tot ware kunstwerken. Een bijzondere spektakel om te zien! We nemen de fiets mee naar de silo’s die bij de steengroeve in Winterswijk staan. Wanneer we de plek bereiken, zien we dat de kunstenaar in kwestie - Robin Nas (alias Zenk One) - op dat moment nog bezig is met schilderen op de silo’s die maar liefst 40 meter hoog zijn. Heel erg tof om te zien! We zetten de fiets neer en besluiten een stukje te gaan wandelen. De steengroeve is sowieso al het bezoeken waard. Er wordt nog steeds kalksteen gewonnen in één groeve; de overige twee zijn door de jaren heen buiten gebruik geraakt.

Tips activiteiten in de Achterhoek: geocachen

Niet helemaal op ons programma van de perstrip, maar wel iets wat ik regelmatig met mijn zus doe: geocachen. Op de meest speciale plekken in de natuur kun je een geocache vinden, zo ook in de Achterhoek. Vanaf de steengroeve besluiten we om een rondje te fietsen waarbij we een paar van die caches gaan zoeken. In de buurt blijkt er heel wat te vinden zijn, waarvan een groot deel te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog. Bij het vinden van zo’n cache leer je dus tegelijkertijd iets over de geschiedenis van die plek. Voor mensen die (nog) geen idee hebben wat geocache precies inhoudt - ik zal er binnenkort wat meer over schrijven. Tot die tijd kun je via deze link meer lezen over wat geocaching precies is (en waarom het zo leuk is!). Het enige wat je ervoor nodig hebt is een telefoon met GPS of 4G en een account op de gratis app Geocaching. De rest wijst al gauw vanzelf. Ik vind het in ieder geval altijd een hele leuke manier om de omgeving of de natuur van een andere kant te bekijken.

Tips activiteiten in de Achterhoek: Ontdek de Kerkenpaden

Met de fiets kun je ook heel goed een ander onderdeel in de Achterhoek ontdekken: de Kerkenpaden. Verspreid over deze provincie vind je een heel netwerk van ‘geheime’ kerkenpaden. Deze paden ontstonden in de 17e eeuw toen het katholicisme verboden was. De meeste gelovigen bleven trouw aan hun geloof en bezochten stiekem zogeheten schuilkerken of de kerk in Zwillbrock (Duitsland). Om de kerk te bereiken, moesten ze vaak grote afstanden afleggen waarbij allerlei weggetjes ontstonden door weilanden en bossen en over slootjes en bruggen. Die paden werden in de jaren 90 van de vorige eeuw gerestaureerd in de hoedanigheid zoals je ze vandaag de dag kunt vinden. Er zijn verschillende fietsroutes die je hier kunt afleggen waarbij je langs een van de verborgen kerkenpaden komt. Bij een rondje Winterswijk of een rondje Lievelde passeer je er al enkelen. Ook hier kun je weer op zoek gaan naar geocaches. Zodra je daar eenmaal mee begonnen bent, kijk je heel anders naar de omgeving.

Tips activiteiten in de Achterhoek: Bezoek Landgoed de Wiersse

In de Achterhoek vind je niet alleen toffe kunstwerken en interessante locaties om te geocachen of te wandelen en te fietsen; je kunt er ook op zoek naar mooie tuinen, gebouwen en zelfs kastelen. Tijdens deze perstrip werden wij uitgenodigd door sKBL voor een rondleiding door de tuinen van Landgoed de Wiersse. Hier vind je de ‘mooiste tuin van Nederland’ op een oppervlakte van maar liefst 160.000 m2 (aan tuinen). Samen met een stuk of 15 mensen gingen we onder leiding van Mary Gatacre, beheerder en bewoner van het landgoed, op pad door het groen. Ze vertelt van alles over de geschiedenis van de tuin en dan met name hoeveel haar vader aan de tuinen veranderd heeft. Weidse uitzichten met romantische details en een variatie aan wilde natuur staan hier centraal. Het ene moment sta je op een strakke grasmat en het andere moment vertelt Mary meer over wild gras en wilde bloemen waar ze de natuur de vrije loop laten gaan. Erg leuk om op deze mooie zonnige ochtend doorheen te mogen wandelen én een prachtige plek om wat mooie plaatjes te schieten.

Landgoed de Wiersse wandeling

Uiteten in de Achterhoek: Boerderijrestaurant de Woord

Een tripje Achterhoek is natuurlijk niet compleet zonder een lekker diner. In de avond waren we welkom in Boerderijrestaurant de Woord in Winterswijk, waar we een heel mooi plekje in de tuin kregen aangewezen. Hoewel ik geen foodblogger ben, zou ik een heel artikel kunnen wijden aan deze plek - want wát heerlijk! Zowel het eten als de locatie én de mensen van het restaurant waren top. We genoten van een lekker voorgerecht met parelhoen en dahl kroketjes, een hoofdgerecht met entrecote en een nagerecht met heel veel chocolade, noten en karamel. De tuin van het restaurant is mooi ruim opgezet en heeft uitzicht op grazende koeien (gezellig!) en heel veel groen. De lichtsnoeren in de bomen maakten de sfeer helemaal af, net als de mensen in de bediening. Zulke vriendelijke en geïnteresseerde mensen waar we regelmatig hard om moesten lachen. De perfecte plek dus wanneer je op zoek bent naar een sfeervol restaurant in de natuur waar uiteten meer als een ervaring voelt dan snel even een hapje eten.

Disclaimer: deze zomer ben ik uitgenodigd door sKBL en Stichting Achterhoek Toerisme om in 24 uur de Achterhoek te ontdekken. Alles wat ik schrijf en vind is volgens mijn eigen ervaring en eerlijke mening tot stand gekomen.