Slapen in de bergen bij Berghotel Rudolfshütte in Oostenrijk

Soms overnacht je op van die plekken die rechtstreeks uit je dromen lijken te komen. Slapen bij Berghotel Rudolfshütte in Oostenrijk is zeker zo’n plek. Deze zomer sliep ik samen met Marije een weekend op deze prachtige plek op 2315 meter hoogte. Van prachtige hikes tot het kijken naar kleurrijke zonsopkomsten en van harde onweer in de avond tot met de voeten in de sneeuw in de zomer. Een verblijf om niet snel te vergeten…

berghotel rudolfshutte

Berghotel Oostenrijk: hoe kom je bij Rudolfshütte?

Als het even kan, ben ik in Oostenrijk te vinden. Mijn beste vriendin Marije woont er nu enkele jaren en tussen het werk door proberen we een weekendje hier en een weekje daar te plannen. Zo ook deze zomer toen ik eindelijk na alle coronaperikelen weer eens zonder gedoe die kant op kon gaan. Marije stelde voor om samen een weekend te gaan slapen bij Berghotel Rudolfshütte bij de Weißsee Gletscherwelt en dat leek me meteen een goed idee. Een hotel in the middle of nowhere gelegen op een gletsjer - daar zeg ik absoluut geen nee tegen. Met de nodige voorpret op zak reden we vanuit Zell am See naar Uttendorf waar de gondel Enzingerboden - Grünsee te vinden is. De auto kun je gewoon op de parkeerplaats laten staan. We kopen twee tickets en pakken de eerste de beste gondel naar de Rudolfshütte vanaf het dalstation Enzingerboden. Onderweg moet je bij het Mittelstation één keer overstappen op een andere gondel.

Op de top kom je uit in een tunnel waar je doorheen moet lopen om het hotel te bereiken. Daar check je in en voila - je gaat naar de kamer waar je de komende dagen verblijft. Wij hadden een kamer aan de zijkant met uitzicht op het dak en een flinke portie bergen. Dat is heel lekker wakker worden kan ik je nu vertellen. We besluiten ons even op te frissen en trekken onze wandelschoenen aan om de omgeving op de top te ontdekken. Je kunt verschillende wandelingen doen en zoals altijd willen we beginnen met een kleine wandeling en zijn we toch langer onderweg dan we dachten. Dat is niet heel raar, want wauw… het is hier echt adembenemend mooi. Het water van de Weisssee is zó mooi turquoise dat het net nep lijkt. Daarachter floreren de ruige rotsen en toppen van meer dan 3000 meter hoog van de omliggende bergen waar op verschillende plekken veel sneeuw te ontdekken is. Je moet ons echt even knijpen om te realiseren dat dit écht is.

Kamers van Berghotel Rudolfshütte: halfpension

Voor dit weekend hebben we een twin room geboekt - een simpele kamer met uitzicht op het dak en een deel op de bergen. Een prima kamer, want je bent hier als het goed is toch niet veel binnen. De omgeving van het hotel is écht veel te mooi om binnen te blijven. Er staan twee bedden, een bureautje en er is een redelijk ruime badkamer aanwezig. Volgens mij was er zelfs een televisie in de kamer te vinden, maar eerlijk? Dat weet ik eigenlijk niet meer zeker. Er is hier genoeg te zien en te beleven - daar heb je zeker geen televisie voor nodig. In de ochtend maak je hier gebruik van een uitgebreid ontbijtbuffet met lekkere verse broodjes, kaas, fruit en eieren. Voor de vleesliefhebbers is er allerlei aufschnitt beschikbaar. Ook kun je hier koffie, thee en een sapje pakken.

Bij je verblijf zit daarnaast een avondbuffet inbegrepen - ideaal wanneer je een dag gewandeld hebt. Dit buffet verschilt iedere avond en er zijn meestal drie maaltijden samen te stellen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om meerdere onderdelen met elkaar te combineren. Wij hadden bijvoorbeeld een avond een broodje hotdog, verse kip en verse vis, aardappeltjes met kruiden, verschillende soorten pasta, diverse soorten soep, brood met sausjes en enkele vegetarische mogelijkheden. Drinken bestel je apart en komt op de rekening van je kamer te staan - dat moet je aan het einde van je verblijf afrekenen. Wanneer je een beetje vroeg bij het buffet komt, kun je een mooi plekje aan het raam veroveren. Het uitzicht vanaf het restaurant is echt prachtig! Door middel van grote ramen heb je zicht op een groot deel van de grillige rotsen achter het blauwe meer. Om bij weg te dromen!

berghotel salzburgerland

Wandelen bij de Weißsee Gletscherwelt

Vanaf Berghotel Rudolfshütte zijn er meerdere wandelingen die je kunt doen. Wij besloten om de zaterdag de stoeltjeslift Meldelz vanaf Rudolfshütte te nemen. Het station van deze lift vind je naast de Weißsee. Vanuit de stoeltjeslift heb je een bi-zar uitzicht over het bergachtige gebied. Je ziet het stuwmeer van bovenaf, evenals een paar andere meren, besneeuwde toppen, groene dalen en nóg meer bergen. Wanneer je boven de stoeltjeslift uitstapt, moet je een klein stukje stijgen om vervolgens het pad omlaag te kiezen. Vanaf dit punt kun je terug wandelen naar de Rudolfshütte om vanaf daar nog door te lopen naar het Mittelstation. Dat is de wandeling die wij gedaan hebben en wauw; wat een mooie tocht! Je begint in een rotsachtig maanlandschap waar zelfs sneeuw te vinden is en je eindigt in een groene vallei vol struiken, bomen en een moeras.

Naast deze wandeling kun je hier zelfs hikes van een paar dagen ondernemen of naar een van de hoge toppen wandelen. En weet je wat? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hier te overnachten om puur en alleen te genieten van het uitzicht en de schilderachtige omgeving. Er is een zogeheten Panoramaroute van 30 minuten die je kunt wandelen om het water en het hotel van een andere kant te bekijken. Ook dat is al meer dan de moeite waard! Zelfs wanneer je in het hotel blijft of alleen buiten op het terras komt, kijk je je ogen al uit. Zelf zou ik zeker nog een wandeling maken als ik hier weer ben, want er is nog zoveel meer moois te ontdekken in dit gebied - ik wil er alleen mee zeggen dat een ritje omhoog naar de Weißsee al meer dan je moeite, tijd én geld waard is. Het is er wunderschön!

Weißsee Gletscherwelt