Kashuis van Familie Buitenhuys | Bijzonder slapen in Nederland

Wat een droom om een eigen (vakantie)huis te hebben waar een kas aan zit waar je een vuurtje kunt stoken, een boek kunt lezen of zelfs lekker kunt slapen. Bij Huisje Nr. 7 van Familie Buitenhuys vind je exact dit. Eind maart verwelkomde ik samen met Laura de lente in en bij dit prachtige vakantiehuis in het Noord-Hollandse Venhuizen. Ik mocht last minute mee en moest er mijn agenda even voor omgooien, maar dat bleek al gauw de beste keuze die ik had kunnen nemen. In dit artikel neem ik je (heel graag) mee naar dit bijzondere kashuisje van Familie Buitenhuys.

bijzonder vakantiehuis nederland.jpg

Bijzonder vakantiehuis Noord-Holland: Familie Buitenhuys

Laura en ik hebben de laatste twee jaar op een aantal hele fijne plekken gewerkt. Zo waren we al eens in Otterlo waar we sliepen in een boshuis en werkten vanuit het tiny office bij Droompark de Zanding en werkten we begin dit jaar een paar dagen vanuit het mooie boshuis Slapen op de Heide. Heel last minute mocht ik in maart met Laura mee naar een nieuwe bestemming voor een paar dagen werken en chillen: het kashuisje van Familie Buitenhuys. Omdat dat zo last minute was, had ik eigenlijk geen idee waar we precies naartoe gingen. Misschien juist wel goed, omdat de verrassing toen we er aankwamen des te groter was. Wát een plek! Dit bijzondere vakantiehuis staat in Venhuizen op een kleinschalig groen vakantiepark waar je eigenlijk niet zoveel van merkt wanneer je binnen bent of in de tuin zit. Precies wat ik fijn vind dus.

Hoewel we in het donker aankwamen, zagen we al direct wat voor een prachtige plek het was. Eigenlijk heeft dat ook best wel iets: in het donker arriveren bij een bijzondere accommodatie, zodat je de volgende ochtend met zonsopgang pas echt verrast wordt hoe mooi het eigenlijk is - of dat het dan ineens tegen blijkt te vallen in het licht, maar dat heb ik gelukkig nog nooit gehad. Na een avond bijkletsen doken we het comfortabele bed in, want het kon ons niet vroeg genoeg de volgende dag worden. En ja hoor - toen we wakker werden, kwam de zon net op aan de kant van de kas. De lucht kleurde langzaam maar zeker oranje en de zonnestralen warmden de kas al meteen een beetje op. Het lichtinval van dit huisje is perfect: binnen no time is de hele woning verlicht met de mooiste kleuren zonnestralen. De vele natuurlijke materialen en de fijne warme kleuren komen op deze manier nóg beter uit; de zon staat haar ontzettend goed. Een ochtend met een gouden randje dus.

Familie Buytenhuis on the lake

Huis met kas: bijzonder overnachten voor vier personen

Het huis is eigenlijk nog maar net nieuw: het is gebouwd in februari 2020 en dat is goed te zien. Normaal ben ik juist meer van de oudere panden en historische huizen, maar wanneer je het precies goed aanpakt zoals hier het geval is, dan is er direct sfeer in een ruimte. Dat is niet vaak in een compleet nieuwe accommodatie, daar moet de ziel nog een beetje in groeien vind ik. Hier heb ik dat echt totaal niet - we voelen er ons zelfs al heel snel helemaal thuis. Dat komt denk ik door de vele elementen die het echt als een thuisbasis laten voelen. Denk aan de potten pasta in de keuken, de platenspeler met een diversiteit aan platen, de boeken, een kookkalender en natuurlijk de vele (echte!) planten. Er zit zoveel warmte in dit bijzondere vakantiehuis en dat voel en zie je overal.

Wat goed is om te weten, is dat je hier met vier personen kunt overnachten. Wij zijn er met z’n tweetjes en dan voelt het huis heerlijk ruim. Er is een tweepersoonsbed aanwezig en je kunt de bedbank op de verhoging ombouwen tot bed. Daar hangt ook een lang gordijn dat je dicht kunt schuiven, zodat je op een hele leuke manier een aparte ruimte maakt. Ideaal als je hier met kinderen komt logeren, maar ook leuk als je met een paar vriendinnen of vrienden komt overnachten. Wat extra bijzonder is, is dat je van de bedbank in de kas ook een bed kunt maken! Toen wij er waren, was het nog behoorlijk fris ‘s nachts maar zodra de temperaturen het toelaten moet je dat echt eens beleven denk ik. Ik hoop dat ik er gewoon nog eens terugkom om in de kas wakker te worden - achteraf toch een beetje spijt dat we dat niet gewoon gedaan hebben. Ik bedoel, kijk dan even hóe mooi:

Het kashuis: ideaal huisje om tot rust te komen

We verbleven twee nachtjes in dit prachtige kashuis en hoewel langer natuurlijk altijd beter is, bleek het wel een goede lengte te zijn om even tot rust te komen en vooral: uit de alledaagse (lockdown)sleur te komen. Zoals vrijwel iedereen in Nederland werken we al een hele tijd vanuit huis. Het helpt mij in ieder geval heel goed om af en toe op een andere plek te zijn: om er te werken of er gewoon even te relaxen en inspiratie op te doen. Huisje 07 van Familie Buitenhuys is daar echt de perfecte plek voor. Ik kreeg en krijg helemaal zelf de kriebels om zo’n mooie cabin te maken. Dat komt ook door de online verhalen op Instagram van Marielle (samen met Tobias de eigenaar) - ze heeft naast dit huisje nog drie andere accommodaties die er fantastisch uitzien en ze is zelfs bezig met het opbouwen van nóg een vakantiehuis. Wauw!

Dat vind ik zo inspirerend, helemaal als je ziet hoe persoonlijk en warm dit huisje is. Je krijgt alleen al van hier zijn een frisse boost energie en inspiratie, wat heel fijn kan zijn wanneer je daaraan toe bent. Wat mij betreft ideaal in tijden van een pandemie waarbij dat gevoel soms even ver weg lijkt te zijn. Kom lekker relaxen in de kas bij de houtkachel (zelf klein hout meenemen), geniet van de eendjes in het water achter de kas, ga heerlijk uitgebreid kokkerellen in de mooie keuken of pak een stoel en geniet buiten van de zon en het mooie uitzicht op de groene weilanden. Op loopafstand vind je hier het Markermeer waar je lekker kunt wandelen, zwemmen of een bootje kunt huren. Wij zijn tijdens ons verblijf vooral in en rondom het kashuisje geweest, omdat we er ons zo thuis voelden. Nu ik dit schrijf en de foto’s weer kijk, voel ik maar één ding: heimwee.

Ook bijzonder slapen in het kashuis of een van de andere huisje van Familie Buitenhuys? Check dan de website of boek direct via Airbnb waar ze (terecht) superhost zijn. Geniet voor nu nog even van de volgende beelden of doe alvast voorpret op voor je eigen verblijf.

Kashuis familie buytenhuis
Huisjes Familie Buytenhuis