Kampeergids voor de Waddeneilanden | Check hier alle campings

Op zoek naar een bijzondere plek om te kamperen in Nederland? Pak je tas in, neem je tent mee en boek een boot - de Waddeneilanden wachten op je. Ik ben mega fan van de Waddeneilanden; zodra ik op de boot ben voelt het al als vakantie. Inmiddels ben ik al meerdere keren op alle eilanden geweest en neem ik je graag mee naar mijn lievelingsplekjes van de eilanden. In deze kampeergids vind je daarom alle campings op de Waddeneilanden. Kom je kamperen op Texel of gooi je je tentje uit op Vlieland?

Waarom iedereen moet kamperen op de Waddeneilanden

Al sinds ik jong ben kom ik op de Waddeneilanden. Ik weet nog dat toen ik een jaar of 21 was en samen met mijn ouders en zus een weekje naar Terschelling ging een leeftijdsgenoot vroeg “wat ik in godsnaam op zo’n eiland moest doen in de herfst”. Toen al vond ik dat een heerlijke vraag, want ik denk dat veel mensen niet eens weten hoe mooi de eilanden eigenlijk zijn. Mijn favoriet is zonder twijfel Vlieland, maar ik moet zeggen dat Schiermonnikoog ook fantastisch is. Terschelling is met het uitgestrekte landschap van de Boschplaat ook zó uniek en Texel is perfect voor een dagje. Om over Ameland nog maar niet te spreken. Kortom: ik kan nu al een heel betoog houden over waarom ík zo van de Waddeneilanden houd, maar het gaat nu meer om waarom jij dat ook zou moeten doen.

Op de Waddeneilanden vind je meerdere bijzondere overnachtingen, maar wat ik ook heel leuk vind (goh) is om er te kamperen. Mijn eerste officiële vakantie zonder ouders was zelfs met een backpack en een tentje, waarbij mijn beste vriendin en ik alle eilanden bezochten in twee weken. De TVTAS-tour 2007 noemden we die vakantie, wat absoluut een van de leukste vakanties ooit is geweest. Door te kamperen op de Waddeneilanden ervaar je eilanden optimaal: je wordt letterlijk wakker in de natuur. Inmiddels heb ik door de jaren nog veel meer campings en fijne plekken daar bezocht. In dit artikel geef ik je graag een aantal fijne tips voor campings op de Waddeneilanden.

IMG_3027.jpg

Campings op Texel: hier moet je zijn

Van alle eilanden heeft Texel misschien wel de meeste opties wanneer het gaat om kamperen. Zelf vind ik Camping Kogerstrand heel fijn - daar vind je talloze verstopte duinplekjes waar je je in ieder geval buiten het seizoen echt in het hart van de (duin)natuur voelt. Ik heb hier meerdere keren een tentje uitgegooid om wakker te worden in de duinen, op loopafstand van de zee. Op Texel kun je bij diverse campings terecht, waaronder:

  1. Campings Loomansduin in Den Hoorn - een mooie groene camping in de duinen.

  2. Camping Kogerstrand in De Koog - een duincamping met grote plekken in duinpannen. Ik schreef er al eens een verslag over: kamperen bij Kogerstrand.

  3. Camping De Shelter in De Koog - kleinschalige camping voor rustzoekers.

  4. Camping De Krim in De Cocksdorp - grote familiecamping met 5 sterren.

  5. Charmecamping Texel ‘t Woutershok in Den Burg - kleine camping.

  6. Minicamping Boer Lap in Den Hoorn - kamperen bij de boer.

  7. Kamperen bij de Boerin in Den Hoorn - kamperen op de boerderij.

  8. Camping De Waddenster in Den Hoorn - kleine boerencamping.

  9. Kamperen Op Vertrouwen in Den Hoorn - knusse boerencamping in rustige omgeving.

  10. De Terp in Den Hoorn - minicamping in de buurt van de veerhaven.

  11. Camping De Hoge Kamp in Den Burg - kleine boerencamping.

  12. Hoeve Vrij en Blij in Den Hoorn - kamperen tussen de boerderijdieren.

  13. Camping Noorderwaard in Oosterend - kamperen aan de kant van de Waddenzee.

Campings Vlieland: hier moet je zijn

In verhouding met Texel heeft Vlieland echt heel weinig campings. Dat is niet heel gek; Texel is een stuk groter dan Vlieland. Misschien is dat ook wel gelijk de reden waarom ik zo verliefd ben op Vlieland. Het eiland is zó mooi: de natuur, de campings, de boshuisjes en de lange stranden. Ik heb ontzettend veel fijne herinneringen aan dit prachtige Waddeneiland. De fijnste herinnering is zonder meer toen we tijdens onze TVTAS-tour aankwamen op Vlieland vanaf Texel en na een ritje met de Vliehors terecht kwamen bij een bushalte waarvan de laatste bus al was geweest. Stonden we dan: twee jonge meisjes met een flinke backpack en geen idee waar we heen moesten.

De chauffeur van de Vliehors Express twijfelde geen moment en zei dat ‘ie ons wel naar de camping zou brengen, als we even een uurtje konden wachten. Zo gezegd, zo gedaan - we wisten toen nog niet dat we samen voorin de Vliehors Express mochten, backpacks achterin en over het strand van het westen naar vrijwel helemaal het oosten van het eiland met die fantastische vrachtwagen gingen rijden. Hij gooide ons eruit met een “hier over die duin is de camping” en we voelden ons direct thuis. Enfin - de campings op Vlieland:

  1. Camping Stortemelk in Oost-Vlieland - prachtige duincamping met kampeerplekken, boshuisjes en ingerichte tenten.

  2. Natuurkampeerterrein De Lange Paal in Oost-Vlieland - groen natuurkampeerterrein omgeven met bos en in de buurt van een magisch duinlandschap.

Campings op Terschelling: hier moet je zijn

Ook op Terschelling is het heel fijn om te kamperen. Misschien ken je dit eiland wel van alle verhalen van jongeren die er hun (eerste) vakantie vieren. Ik heb dat echter nooit als storend ervaren en mijn tip is om sowieso (ook met alle andere tripjes) het hoogseizoen te vermijden. Hoogzomer is het overal druk en als je daar niet van houdt, moet je denk ik al helemaal niet op een van de eilanden zijn. Terschelling is groter dan Vlieland, maar is op veel vlakken misschien wel net zo mooi. Er zijn talloze campings te vinden waar je je tentje uit kunt gooien en extra leuk: je kunt er ook met je caravan of camper naartoe. Kamperen op Terschelling doe je onder andere bij:

  1. Logeren bij de boswachter Swartduin/Staatsbosbeheer in West-Terschelling - groene natuurcamping.

  2. Camping & kampeerboerderij De Hek in West-Terschelling - kleine boerencamping.

  3. Camping Cnossen in West-Terschelling - redelijk kleine camping met verschillende delen voor families en jongeren.

  4. Camping Landzicht in West-Terschelling - nette camping waar je ook pods kunt huren.

  5. Camping Wulp in West-Terschelling - ook een nette camping met veel stacaravans. Camping

  6. Cupido in Hee - iets duurdere camping maar wel met luxe faciliteiten.

  7. Jongerencamping Terpstra in Midsland - de plek waar je als jongere moet zijn voor je eerste vakantie. Persoonlijk hoef ik hier niet naartoe (31 en bejaard inmiddels) maar deze camping hoort natuurlijk wel in dit rijtje thuis met alle campings op Terschelling.

  8. Jongerencamping Appelhof in Formerum - jongerencamping. Zelfde verhaal als Terpstra.

  9. Camping Nieuw Formerum in Formerum - groene en rustige camping naast het bos en naast de hei.

  10. Kamperen bij Boer Vis in Hoorn - groene camping waar je ook safaritenten kunt huren.

  11. Natuurkampeerterrein Aaster Uiltje in Hoorn - rustige camping met fijne bosplekken.

  12. Camping Dennedune in Hoorn - rustige en eenvoudige camping waar je ook huisjes kunt huren.

  13. Camping De Duinkant in Oosterend - ideale plek om een kant-en-klare tent te huren bij de boer.

Campings Ameland: waar kamperen?

Wat best bijzonder is, is dat in verhouding met de andere eilanden niet zo vaak op Ameland ben geweest. Toen ik klein was zijn we er eens (of vaker?) geweest en in 2007 hebben we er natuurlijk een stop gemaakt, maar dat was het. Daarom lijkt het me heel leuk om dit jaar weer eens terug te gaan naar Ameland om het eiland opnieuw te ontdekken. Ik ken de andere eilanden bijna op mijn duimpje, waarom Ameland niet? Tijd om dus eens terug te gaan. Je vindt de volgende campings op Ameland:

  1. Boerencamping Ameland in Ballum - logeren bij de boer.

  2. BoerenBed Ameland in Hollum - hier huur je luxe ingerichte tenten voor een fijne vakantie.

  3. Camping Roosdunen in Ballum - mooie, ruime kampeerplaatsen en park met chalets.

  4. Boerencamping Tussen Wad en Strand in Ballum - groene ecocamping met fijne plekjes.

  5. Middelpôlle in Nes - kleinschalige camping waar rust centraal staat.

  6. Camping Duinoord in Nes - grote camping aan zee.

  7. Stichting Kampvreugd in Nes - mooie camping in de buurt van het strand.

  8. Kampeerboerderij Blierherne in Nes - kleine boerencamping.

  9. De Kiekduun in Buren - groene familiecamping.

Camping op Schiermonnikoog: kamperen doe je hier

Natuurlijk mag Schiermonnikoog niet ontbreken in deze lijst. Na Vlieland is Schiermonnikoog denk ik mijn favoriet. Ik heb wat met die kleine eilanden - daar heb je écht dat gevoel van op een eiland zijn. Je ziet en ruikt de zee overal; het maakt niet uit waar op het eiland je bent. Inmiddels ben ik al heel wat keren op Schiermonnikoog geweest; zelfs twee keer een dagje waarvan één dag met wadlopen. Er is echt van alles te zien en te beleven op dit bijzondere eiland en kamperen op Schiermonnikoog? Ook dat kan hartstikke goed. Op Schiermonnikoog vind je de volgende campings:

  1. Camping Seedune - uitgestrekte duincamping met hele mooie duinplekjes voor eigen kampeermiddel en ingerichte tenten.

  2. Vakantieboerderij De Kooiplaats - logeren bij de boer waar je ook ingerichte tenten vindt.

  3. Camping Eureca - groepsaccommodatie waar je ingerichte tenten en huisjes kunt huren.