Kamperen in Nederland | Slapen in een duinpan bij camping Kogerstrand

In de duinen van badplaats De Koog op Texel ligt een prachtige uitgestrekte camping met wel heel bijzondere kampeerplekken: je gooit je tentje uit in een van de vele duinpannen waar je optimaal kunt genieten van alle privacy, het geluid van de zee en oneindige sterrenhemels. Des te bruisend het dorp in het hoogseizoen is, des te meer ontspanning je kunt vinden op deze groene camping. Het mooiste van alles is nog wel dat je binnen no time met je blote voeten op het strand staat! Camping Kogerstrand is de ideale kampeerplek om flink tot rust te komen met diverse natuur binnen handbereik.

Bereikbaarheid Camping Kogerstrand

Vanaf Utrecht Centraal is Texel gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: neem de trein richting Den Helder en stap daar op de veerboot richting het eiland. Vanaf de haven op Texel gaat er een buslijn richting De Koog, waar je binnen ongeveer 25 minuutjes bent. In De Koog hoef je slechts het pad richting het strand te volgen, waarbij je uiteindelijk vanzelf op het grote kampeerterrein stuit. Wanneer je de receptie binnen loopt heb je het idee dat je te maken hebt met een grote commerciële camping. Dat is niet zo gek, want dat is ook zo. Dat idee verdwijnt echter vrijwel direct wanneer je je aangewezen duinpan ziet. Tip: kies bij het reserveren of ter plaatse voor een kampeerplek die zo dicht mogelijk bij het strand ligt zodat je zeker weet dat je een duinpan tot je beschikking hebt en niet een plekje aan het pad.

Camping Texel De Koog

De camping ligt op het terrein van Staatsbosbeheer en beschikt over honderden verborgen plekken waar je je tent kunt uitgooien. Wil je wel kamperen maar heb je geen zin om alles mee te sjouwen? Er zijn compleet ingerichte tenten te huur. Heel handig wanneer je geen kampeerspullen hebt en het kamperen eens wil uitproberen. Op het terrein zijn meerdere sanitairgebouwen en waterpunten te vinden waar je met behulp van een pasje toegang tot krijgt.

We staan versteld van de privacy van ons plekje in het hoogseizoen, we hebben slechts een paar dagen van tevoren geboekt. De camping lijkt met dit lekkere weer aardig vol te zitten maar wanneer we voor ons tentje zitten horen we niks anders dan het geluid van de voorbijvliegende meeuwen. Ze vliegen de duin over, richting de zee. We besluiten de meeuwen te gaan volgen en een fikse strandwandeling te maken. Vanaf de tent staan we binnen nog geen vijf minuten met onze blote tenen in het zand. Omdat ons plekje niet aan de hoofdweg van De Koog richting het strand ligt maar meer een stukje naar links komen we op een stuk strand waar het aardig rustig is. Uitwaaien to the max!

Wat te doen op Texel?

Het is aan te raden om een uur of anderhalf naar rechts te lopen met de zee aan je linkerkant. Dan kom je namelijk uit bij een van de mooiste gebieden van het hele eiland: de Slufter. In de Slufter wonen tientallen diverse soorten vogels, waterdieren, koeien en schapen. De uitgestrekte inham in de duinen ligt met vloed helemaal vol met water. Met eb kun je er op je gemak rondlopen en versteld staan van al het moois wat de Texelse natuur te bieden heeft. Vanuit de Slufter kun je nog twee uur door lopen richting de vuurtoren bij de Cocksdorp, helemaal in het noorden van het eiland. Hoewel dat een hartstikke goed idee lijkt en het strand bij de vuurtoren ook enorm bijzonder en uitgestrekt is, moet je er wel rekening mee houden dat je óók nog terug moet. Er gaan namelijk geen bussen vanaf de vuurtoren terug naar De Koog, iets waar wij niet echt rekening mee hadden gehouden, want hé, het was toch lekker weer? We gaan daar een Skuumkoppe drinken en we lopen zo weer terug. Onze voeten hebben ons nog nooit zo erg gehaat na zeven uur lopen op simpele sneakers.

Wanneer je wel zo slim bent geweest om gewoon een fiets te huren of goede wandelschoenen aan te doen kun je nog naar het bos bij Fonteinsnol gaan (even voor de goede orde, dit wordt dus uitgesproken als Fonteins-nol, hoewel wij er op ons zeventiende tijdens onze eerste vakantie ook aardig wat lol om hadden). Je kunt hier uren rondlopen zonder je ook maar een moment te vervelen: het groene bos heeft een paar prachtige paden en een grote uitkijktoren waarvandaan je over een groot deel van het bos kunt uitkijken. Het natuurgebied op een alternatieve manier ontdekken is door een mountainbike te huren of mee te nemen: de hoogteverschillen en de avontuurlijke paden nodigen enorm uit voor een flinke fietssessie.

Paal 19 op Texel

Een actief dagje op het eiland moet je natuurlijk wel op z'n Texels afsluiten: in een strandtent met een lekkere Skuumkoppe of een ander Texels biertje. Paal 19 is naar mijn mening een van de leukste strandtenten, al dan niet de leukste, van het eiland. De vintage inrichting is tot in de puntjes goed verzorgd en je kunt er heerlijk eten en drinken. Een aanrader is de Texelse bierproeverij waarbij je per persoon drie biertjes kunt proberen en kunt genieten van een bakje lekkere Texelse kruidenkaas. Dat met uitzicht op een kleurrijke zonsondergang, de woeste golven en het lege strand is in combinatie met goed gezelschap soms echt alles wat je nodig hebt. Daarbij: slapen op een dun matje in je tent is net iets plezieriger wanneer je wat biertjes op hebt. Gratis tip!