24 uur op Voorne-Putten | Tips voor groene avonturen, slapen en eten

Wanneer je aan een weekend weg in de natuur in Nederland denkt, denk je al gauw aan de Veluwe, de Waddeneilanden of misschien de kust van Noord-Holland. Wist je dat het óók heerlijk toeven is in de natuur van Zuid-Holland? Op ongeveer 30 minuten van Rotterdam vind je het eiland Voorne-Putten, de ideale plek om de herfst in te luiden. Ik deed het deze herfst alvast voor je en verzamelde een aantal fijne tips voor wandelen op Voorne-Putten, activiteiten in dit gebied en overnachten op Voorne-Putten. Tipje van de sluier? Ik denk dat het de ideale regio is om ieder seizoen te vieren! Ga je mee?

Slapen in Voorne-Putten: vakantiehuis van Citta Romana

Tijdens ons weekend in Voorne-Putten logeren wij in een vakantiehuis van Resort Citta Romana in Hellevoetsluis. Na een warm welkom waarbij we zelfs een verrassingspakketje met koekjes en een balletje voor onze pup Jutter kregen, rijden we het park over op zoek naar onze tijdelijke vakantiewoning. We hebben de eer om in een Canna Palustre Doppio te mogen slapen; een semi-vrijstaande woning voor zes personen met een rieten dak. Wat een luxe! Het vakantiehuis is van alle gemakken voorzien en hoewel we voornamelijk op pad zijn hier is het toch wel heel fijn om te genieten van een grote woonkamer met heerlijke bank, een keuken met afwasmachine en zelfs een ruime tuin met uitzicht op zwanen en eenden.

De locatie van Citta Romana is ideaal wanneer je snel de natuur in wilt, maar ook als je de gezelligheid van de stad op wilt zoeken. Direct naast het vakantiepark vind je een dijk via waar je zo naar het Voornes Duin en strand kunt lopen. Leuk voor ons, maar voor Jutter helemaal een feest want hij mag hier loslopen. Als je de tijd hebt, is het aan te raden om een stuk verder te wandelen naar Quackjeswater. Hier moeten honden weer aan lijn, omdat het een groot broedgebied is voor diverse vogels. Zo spot je hier lepelaars, aalscholvers en zilverreigers. Vanaf het vakantiepark Citta Romana ben je ook binnen no time in het sfeervolle Hellevoetsluis met talloze winkeltjes en restaurants.

Wat te doen op vakantiepark Citta Romana?

Natuurlijk kun je ook gewoon op het resort blijven, want daar is van alles te doen. Wat me tijdens onze overnachting opviel, was hoe rustig het op het park was. Niet qua mensen, aangezien de meeste huizen volgeboekt waren, maar qua stilte en rust en dat aan het begin van de herfstvakantie! Een reden voor mij om normaal sneller voor een vrijstaand vakantiehuis te kiezen dat niet op een vakantiepark staat, is om de stilte en de rust. Bij Citta Romana ervaar je de rust die je ook ergens anders in de natuur zou ervaren en dat had ik eigenlijk vooraf niet verwacht - een aangename verrassing dus.

Op het park is een binnenzwembad aanwezig waar je lekker kunt zwemmen. Ook vind je daar een sauna waarvoor je een tijdslot kunt reserveren. Nog meer ontspannen? Boek dan een massage of laat je in de watten leggen in de beautysalon. Hoe gezellig het ook is om in Hellevoetsluis of Rockanje een hapje te gaan eten; je hoeft zelfs Citta Romana niet af om wat te eten. Op het terrein vind je namelijk ook een gezellig restaurant met een uitgebreide kaart. In alle vakantiehuizen zit ook nog eens een grote keuken, dus je kunt ook zelf een maaltijd klaarmaken. Dat geldt overigens ook voor het ontbijt: schuif aan in het restaurant of laat een smakelijke ontbijtbox bezorgen. Wij kregen de box vol lekkers ‘s ochtends bezorgd en man, wat voelt dat als vakantie. Heerlijk wakker worden!

Stranden van Voorne-Putten

Voorne-Putten heeft dus van alles te bieden voor de diverse vakantieganger. Wij duiken het liefst de natuur in als we ergens zijn, dus dat is precies wat we hier ook hebben gedaan. Als er iets is waar deze regio om bekend staat dan zijn het wel de vele prachtige stranden. Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf ons verblijf ligt het uitgestrekte strand van de Maasvlakte. Met een beetje geluk ben je hier bijna helemaal alleen, op een paar windsurfers na. Een strandwandeling gaat er bij ons spreekwoordelijk altijd wel in. Op het Maasvlaktestrand kun je heerlijk uitwaaien, genieten van de boten die langskomen en een bezoekje brengen aan de Zandwacht, het opvallende kunstwerk dat hier op het strand te vinden is. Heel tof om te zien.

Stranden die naast de Maasvlakte nog meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken op Voorne-Putten zijn onder andere:

  • Badstrand Rockanje: dit strand heeft een voor Nederland wel heel bijzondere ligging. Het is het enige strand van het land dat op het zuiden ligt. Niet zo gek dus dat hier in de zomer veel zonliefhebbers te vinden zijn.

  • Strand Oostvoorne: een magisch natuurstrand waar ik echt mijn ogen uitkeek. Vanaf de weg heb je een heel mooi uitzicht waarbij je zo bovenop het strand, het omliggende groen en de zee kijkt. Oh, en sta er niet van versteld als je hier of bij Rockanje zeehonden kunt spotten. Hoe leuk is dat?

  • Quackstrand: dit strand ligt aan het Haringvliet waar zout en zoet water elkaar ontmoeten. Het water is hier redelijk rustig waardoor dit de perfecte plek is om te suppen of te kanoën. Daarvoor kom ik zeker nog eens terug.

  • Ook leuk - het strand bij het Oostvoornse meer: geen idee of het hier in de zomer heel druk is, maar in de herfst kun je hier heerlijk wandelen. Wat ik hier zo bijzonder vond, is het feit dat je zowel zicht hebt op natuur als op de industrie van het havengebied.

Restaurants Voorne-Putten: waar eten en drinken?

Eigenlijk is een weekend te kort om alle leuke hotspots van Voorne-Putten te ontdekken. Waar je in ieder geval naartoe moet voor wat lekkers en wat zoets is de toffe conceptstore ONS Homemade in Hellevoetsluis. Na een wandeling bij de vuurtoren en langs het water komen wij hier terecht waar we een heel leuk gesprek hebben met eigenaresse Alicia. Zij heeft de shop een jaar geleden geopend en is de ene dag bakker en de andere dag beautyspecialist. Dat doet ze in hetzelfde pand; zo tof om op die manier twee passies te combineren. In haar conceptwinkel kun je allerlei moois én lekkers kopen. Alicia vindt het vooral belangrijk om originele items te verkopen. Zo verkoopt ze pindakaas van de Pindakaaswinkel, limonade van Soof en sinds een tijdje de RotPot waarmee je zelf kunt fermenteren. Wij krijgen een zakje vol lekkers mee met een gluten- en lactosevrije browniebar, cake met pompoen, homemade pepernoten, granola voor thuis en wat lekkers te drinken. Wat een verwennerij!

Omdat we met een hele vermoeide pup zitten na een dag wandelen en avonturen beleven (en oké, we waren zelf ook behoorlijk moe van het uitwaaien) besluiten we om in de avond eten af te halen om in ons vakantiehuis om te eten. Juist wanneer je een hele dag actief bent geweest, is het eigenlijk wel heel fijn om met gloeiende wangen van de zeewind in je pyjama ‘thuis’ te kunnen eten. Wel kreeg ik allerlei leuke tips van locals voor restaurants in de buurt waar ik heel nieuwsgierig naar ben, waaronder de volgende restaurants op Voorne-Putten:

  • De Brielsche Aap in Brielle: dit restaurant ligt op een wel heel unieke locatie, namelijk op een eilandje in Brielle genaamd Ravelijn. Alleen daarom al ben ik heel benieuwd naar deze plek. De Brielsche Aap staat bekend om het prachtige interieur, lekker eten en oog voor cultuur en muziek. En leuke combi! Extra tip voor Brielle: bezoek het Kruishuis Bastion II, een interessante en vooral mooie plek waar je kunt wandelen. Voor ons en Jutter extra leuk, want hij mocht hier loslopen.

  • Restaurant Paviljoen de Duinrand in Oostvoorne: wij zijn langs dit restaurant gewandeld tijdens onze wandeling bij het Oostvoornse Meer. Ik heb sowieso altijd iets met horecagelegenheden die in de natuur liggen, dus volgens mij zit je wat dat betreft helemaal goed hier.

  • Restaurant Aan Zee in Oostvoorne: van meerdere mensen kreeg ik dit restaurant getipt. Dat snap ik helemaal want dit duurzame restaurant ligt midden in de duinen! Er is een open haard aanwezig en je kunt hier lekker buiten genieten van warme maaltijden, koffie of een smakelijk taartje. Check de website van Aan Zee Oostvoorne maar eens om alvast een impressie te krijgen van hoe het restaurant eruitziet. Mooi toch?

Bezoek Alpaca Greenhouse in Rockanje

Wat ook absoluut niet mag ontbreken op je to do list in deze regio is een bezoek brengen aan het Alpaca Greenhouse in Rockanje. Deze nieuwe alpacaboerderij is gevestigd in een oude kas die ontzettend mooi is vernieuwd door de twee zussen Kim en Melany uit Brielle. Binnenkort kun je hier wandelen en knuffelen met een hele roedel alpaca’s. Het is nog even afwachten tot de gemeente écht alles goedkeurt en dan kunnen de deuren van de kas geopend worden. Kim en Melany zijn er in ieder geval zo goed als klaar voor en ze hebben er onwijs veel zin in. Wanneer het zover is, zal ik jullie een seintje geven hier want hier wil je écht naartoe. Alles klopt nu al en het is nog niet eens officieel geopend. Ik schreef er eerder deze week al een apart artikel over, omdat ik zó enthousiast ben over dit leuke initiatief en het verhaal van de twee zussen. Lees hier meer over het Alpaca Greenhouse in Rockanje: “Alpaca Greenhouse in Rockanje | Wandelen en knuffelen met alpaca’s

alpaca greenhouse rockanje

Disclaimer: op uitnodiging van Marketing OP Voorne-Putten mocht ik deze regio een weekend ontdekken. Alles wat ik schrijf en vind is volgens mijn eigen ervaring en eerlijke mening tot stand gekomen.