Voorbereiden op je eerste huttentocht | Dit moet je weten

Een huttentocht lopen is iets dat nog hoog op mijn lijstje staat. Als je mijn blogs al langer leest en/of mij via Instagram volgt, weet je als geen ander hoe gek ik ben op bergen. Een paar zomers geleden heb ik samen met vriendin Marije al eens in dit bijzondere berghotel in Oostenrijk geslapen en vanaf daar een paar wandelingen gedaan.

Wat er echter écht op mijn bucketlist staat, is een huttentocht van meerdere dagen. Omdat me dat best zwaar lijkt en een juiste voorbereiding een must is, ging ik alvast op zoek naar de beste tips en tricks voor een eerste huttentocht. Je raadt het al: ik deel die tips met alle (bergen)liefde met je in dit artikel.

Zelf wandelen of gaan voor een georganiseerde huttentocht

Waar te beginnen met een huttentocht? Ik snap helemaal dat je geen idee hebt waar je moet starten. Als eerst is het belangrijk om een land uit te kiezen waar je dit wil ondernemen. Oostenrijk is een heel goede bestemming voor een huttentocht. Daar zijn talloze routes voor verschillende niveaus te vinden. In de Alpen vind je duizenden berghutten en bivakhutten (onbemand) waar je kunt overnachten.

Juist omdat je op zoveel plekken in de bergen kunt overnachten, is het eveneens mogelijk om online of in een reisgids een wandeltocht van meerdere dagen te vinden. Maar: vind je het prettig om de eerste keer of überhaupt met een groep te wandelen, dan is een georganiseerde huttentocht Oostenrijk een aanrader. In dat geval wandel je met een groep en maak je samen een onvergetelijke wandeltrip door de bergen.

Fysiek goed voorbereiden op wandeltocht in de bergen

Heb je eenmaal een toffe huttentocht op het oog dan ben je er nog niet. Het is namelijk aan te raden om thuis al goed te werken aan je conditie. Wandelen door de bergen is echt totaal anders dan wandelen in Nederland dat platter dan plat is. Daar moet je rekening mee houden. Trainen voor een tocht door de bergen kan gelukkig wel in zo'n plat land. Dat doe je met behulp van duurtrainingen om zo je conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren; niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je hersenen blijkt uit onderzoek.

Het is aan te raden om minimaal drie keer per week te trainen. Denk aan minimaal een half uur hardlopen in een rustig tempo, een uurtje fietsen of wielrennen of minstens een half uur zwemmen per training. Kijk ook goed naar je coördinatie en balans, omdat je op een totaal andere ondergrond wandelt. Daarbij is het belangrijk om je core te trainen, bijvoorbeeld door krachttraining, zodat je voldoende kracht hebt om naar boven en naar beneden te lopen.

Uitrusting en benodigdheden voor een huttentocht

Nu je al een beetje weet dat een wandeling door de bergen toch echt anders is dan een wandeling door de natuur in Nederland is het logisch dat je extra aandacht moet besteden aan je uitrusting. Wat absoluut niet mag ontbreken, zijn goede wandelschoenen. Er zijn heel veel soorten wandelschoenen te koop. Ga in ieder geval voor een paar waarmee je in de bergen kunt wandelen. Verder moet je denken aan lichtgewicht kleding die snel droogt en aan laagjes.

Onderweg kun je dan altijd een setje wassen en uithangen, zodat je de volgende dag weer droge en schone kleding hebt. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op verschillende weertypes, omdat het weer in de bergen ontzettend snel om kan slaan. Wat ook fijn is, is om een comfortabel setje kleding mee te nemen voor in de avond in de berghut. Dit verzamel je in een rugzak van zo'n 45 tot 55 liter. Let erop dat je niet te veel meeneemt, want je draagt alles zelf.

Slapen in een berghut tijdens huttentocht: hoe gaat dat?

Tot slot is het wellicht leuk om wat meer te weten te komen over hoe het eraan toe gaat in een berghut. De meeste berghutten beschikken over slaapzalen met meerdere bedden of stapelbedden. In het hoogseizoen is het nodig om deze hutten te reserveren zodat je zeker weet dat je een plekje hebt voor de nacht. Ga je echter voor een georganiseerde huttentocht Oostenrijk dan doet de organisatie dit vooraf voor je en hoef je daar dus niet zelf nog aan te denken.

In de hut kun je vaak mee eten met wat de pot schaft. Soms is er een kleine menukaart aanwezig. Het eten wordt gemiddeld tussen 19 en 20 uur geserveerd. Daarna kun je nog wat voor jezelf doen, zoals lezen of yoga. Wat natuurlijk ook erg leuk is, is om nog even met de rest van de gasten wat te drinken en te kletsen over de ervaring. Misschien liggen er wel spelletjes om te doen. Rond een uurtje of 22 gaat het licht uit en is het tijd om energie op te doen voor de volgende dag. Die begint waarschijnlijk weer in de vroege uurtjes…

Expeditie Kram