Panorama dome van Parc Buitengewoon | Bijzonder slapen in Limburg

Slapen in een dome deed ik al eens: een paar jaar geleden sliepen we een nachtje in de prachtige dome van Camping Bij Ons. Slapen in een panorama dome heb ik echter nog nooit gedaan, tot het laatste weekend van februari dit jaar. We mochten de nieuwe panorama dome van Parc Buitengewoon ontdekken, ervaren en beleven. Een buitengewone belevenis was het en eigenlijk nog wel meer dan dat. In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over deze bizar mooie plek in het noorden van Limburg.

Panoramadome Nederland

Meest bijzondere slaapplek van Nederland: Parc Buitengewoon

Inmiddels heb ik op heel wat te gekke plekken mogen overnachten voor Expeditie Kram. Toch weten bepaalde plekjes me nog steeds zó enorm te verrassen en te verbazen. De Panorama Dome van Parc Buitengewoon is er daar zeker één van. Stiekem werd ik online - ik volgde ze al even via Instagram - al heel nieuwsgierig naar deze bijzondere koepeltent. In het echt bleek de Panorama Dome nog vetter dan ik had durven hopen. De accommodatie voelt bijna buitenaards en is echt even wat anders dan een pipowagen, een boomhut of een tiny house

Begrijp me niet verkeerd: dat soort plekken vind ik ook nog steeds fantastisch. Juist wel, als ze net even anders zijn dan de rest. Het is precies dat kenmerk, dat net even anders dan anders zijn, wat mij trekt. Bij deze dome zit dat helemaal goed; er is zover ik weet nog niet exact zo’n tent als deze te vinden in Nederland. Dat kan ook haast niet, want eigenaren Bernadette en Bas hebben deze tent laten maken door DOF Architecture en de binnenkant naar eigen standaarden aangepast. Daarom durf ik nu al te zeggen dat dit een van de meest bijzondere slaapplekjes van Nederland in 2021 is. Gevalletje ‘moet op je bucketlist’, geloof me.

Slapen in een dome: Panorama Dome van Parc Buitengewoon

Op het terrein van Parc Buitengewoon in Ven-Zelderheide (Noord-Limburg) vind je twee stijlvolle ingerichte Panorama Domes. De Domes zijn spiksplinternieuw en hebben een vrij uitzicht over het Limburgse landschap. Het maakt niet uit of je binnen of buiten bent; op beide plekken geniet je volop van het omliggende groen. De Dome heeft namelijk heel veel ramen en zelfs een lichtkoepel in de badkamer. Aan voldoende daglicht absoluut geen gebrek dus - heerlijk vind ik dat. Bernadette verwelkomt ons op het Parc en vertelt met een grote glimlach over de Dome. Die glimlach is er niet voor niets; ze hebben deze Domes namelijk helemaal naar eigen standaard aangepast en ingericht.

Ik snap haar enthousiasme direct wanneer we de Dome binnen stappen (oké, en ook al toen we nog buiten stonden). Het ruikt binnen heerlijk naar hout, er is volop ruimte voor twee en de badkamer is bizar luxe voor een glamping accommodatie. Bernadette vertelt dat er plekken zijn waar dit soort tenten (dus niet exact hetzelfde) worden gebruikt voor de verhuur voor zes personen. Dat zou prima passen op 32m2, maar Bernadette en Bas hebben bewust gekozen voor een plek voor twee personen. Dat is namelijk hun hele idee achter Parc Buitengewoon; het is een plek om even met z’n tweetjes te onthaasten, om eventuele kinderen en hond thuis te laten en echt even samen tot rust te komen en buitengewoon te genieten. Fijn.

Buiten en binnen genieten in de dome van Parc Buitengewoon

Wij maken dan ook volop gebruik van deze instelling en nestelen ons met wat hapjes en een zomers biertje op het terras. De zon schijnt volop en het lijkt zo, eind februari, net een beetje lente. In de Dome vind je een koelkast waar je drinken en hapjes koud kunt houden. Ook is er een koffiezetapparaat met cups aanwezig, evenals een waterkoker én koffie en thee. Als de zon achter de bomen en de grote kas verdwijnt, steken we binnen de pelletkachel aan. Het koelt namelijk snel af in hartje winter, dus om de boel binnen op te warmen moet de pelletkachel even z’n werk doen. Wij genieten intussen van een zonsondergang van heb-ik-jou-daar: de hele lucht boven de akkers wordt roze en zorgt in combinatie met de aanwezige lampjes voor een heel knus geheel.

In de avond halen we eten af in de buurt en genieten we van een zelf gestookt houtvuurtje buiten op het terras. De sterrenhemel is prachtig en we hebben extra geluk: de maan was de dag voor ons verblijf vol, waardoor we die avond een enorme gele maan een route door het heelal zien maken. Ik vind het zo fijn om óók in het koudere seizoen gewoon lekker buiten te zijn. Het lijkt dan meer of de natuur de baas is en dat terwijl de bomen nog niet eens bloeien en er veel dieren een winterslaap houden. Natuurlijk is de lente ook fijn en is kamperen of glamperen in de zomer ook te gek, maar ‘buiten’ slapen in de winter? Daar teken ik altijd voor.

slapen in een dome

Bijzonder overnachten bij Parc Buitengewoon

De volgende ochtend worden we wakker in volledige stilte. Het bed dat in de Dome staat is zó lekker dat Niels besluit om nog even te blijven liggen. Dat snap ik wel, maar altijd als ik wakker word op zo’n toffe plek ben ik te excited om in bed te blijven. Ik zet een kop koffie en geniet met een vuurtje van het weidse uitzicht. Bernadette komt (op een tijd naar keuze) even later met een flink gevulde ontbijtbox met allemaal lekkere dingen. Dit ontbijt zit ingebrepen bij je verblijf en is echt zo lekker: van wentelteefjes tot een gebakken ei en van verse broodjes en croissants tot heerlijke yoghurt. Wat heerlijk wakker worden zo.

Hoewel ik je echt enorm aanraad om een overnachting te boeken in de Panorama Dome heeft Parc Buitengewoon nog veel meer leuks in petto. Zo staan er twee ontzettend sfeervolle tipitenten in samenwerking met Sunfield Experience; glamping zoals het bedoeld is. Deze tenten staan in dezelfde rij als de Domes maar vanaf je Dome zie je ze niet. Ook kun je hier slapen in de Buitengewone Kas; een indrukwekkend bouwwerk waar ingerichte tenten binnen staan als groepsaccommodatie. Aan de rozentuin vind je een ingerichte studio genaamd Het Buitenhuuske, er is een tipi te huur en je kunt sinds dit seizoen terecht in een Air (een natuurtent) en een vette Arcade. Oh en: huur een hot tub of BBQ bij je verblijf. Guess what? Dat is nog lang niet alles. Ga zelf op ontdekking op dit fraaie stukje groen in Limburg en laat je verrassen en overrompelen - precies zoals bij mij het geval was.

Bijzonder slapen Limburg

Ook slapen bij Parc Buitengewoon?

Dat snap ik. Check deze link voor alle accommodaties en laat je verrassen door dit unieke stukje Limburg en de gastvrijheid van Bas en Bernadette en hun team.