Magische Mongoolse Ger op de Veluwe

Van die plekken waar je na een overnachting van thuis komt en direct inspiratie (en zin) hebt om er een artikel over te schrijven. Van die plekken waar je volledig tot rust bent gekomen, ook al was het maar voor één nachtje. Van die plekken waar je niet ver voor hoeft te reizen maar binnen korte tijd echt in the middle of nowhere bent. De Mongoolse Ger op de Veluwe van Ger Bed and Breakfast is absoluut zo'n bijzondere slaapplek. Zoals we in het gastenboek schreven: "We hebben op veel bijzondere plaatsen mogen overnachten, maar deze overnachting is zonder twijfel een van de meest magische ervaringen tot nu toe."

Hoe kom je er?
Deze keer is het enorm simpel en hebben we zelfs een avontuurlijke fietsroute voor je uitgeprobeerd. Vanaf Utrecht Centraal nemen wij de trein naar het station van Ede-Wageningen. Vanaf daar huren we een OV-fiets en toetsen we op Google Maps het adres van Natuurkampeerterrein Quadenoord in, de plek waar de Ger ergens verborgen staat. Het is vanaf het station ongeveer zeven kilometer fietsen en aan de route te zien zijn het voornamelijk veel rechte stukken met een keer of twee een afslag. Dat moet lukken.

Via de mail hebben we van de eigenaresse van de Ger, Hanna, een beschrijving gekregen zodra we bij het terrein aan zouden komen. De Ger staat namelijk niet in het midden van het kampeerterrein, maar juist een stuk de bossen in waar voor we nog bijna twee kilometer moeten fietsen. Dat is alleen maar een goed teken: des te verder van de bewoonde wereld, des te beter!

 
 

Zelfs met deze ontzettend gemakkelijke route weten wij het natuurlijk voor elkaar te krijgen om niet meteen goed te rijden, maar voor een late septemberdag is het nog meer dan prima weer dus genieten we vooral van de prachtige groene omgeving tijdens onze fietstocht. Iets langer fietsen is dan soms helemaal zo erg nog niet. We passeren het bord van Natuurkampeerterrein Quadenoord om deep down het bos in te gaan. Naarmate we verder fietsen zien we steeds minder campers, caravans en tentjes en steeds meer groen. 

Dan verschijnt de witte yurt tussen het groen. Van een afstandje ziet het geheel er mysterieus uit, alsof een sprookjesfiguur elk moment de deur open doet om samen met de dieren uit het bos al zingend hout te sprokkelen voor de koude nacht. Maak je niet druk, dat gebeurt niet. Wel is de witte yurt net zo magisch van binnen als van buiten! Volledig ingericht met banken, een heerlijk bed, kookgerei en een kachel is het goed voor te stellen hoe inwoners uit landen als Mongolië de yurt hun thuis noemen. De witte buitenhoes steekt prachtig af tegen het geraamte van de yurt, een bijzondere constructie die het geheel echt een nomadenkarakter geeft.

Na onze slaapplek voor vannacht te hebben verkend gaan we op ontdekkingstocht. Natuurkampeerterrein Quadenoord is ontzettend rustig en stil terwijl we echt niet héél ver van de bewoonde wereld zitten. Terwijl we over de zandpaden lopen komen we een aantal vaste bezoekers tegen die hun vakantiehuisjes met dit mooie weer niet onbemand laten. We geven ze groot gelijk! De nazomer-zon schijnt tussen de bomen door die stuk voor stuk prachtige herfstkleuren hebben. Wederom een klein geluksmomentje middenin dat bos; soms is de wereld gewoon zo mooi.

 
 
 

De namiddag besteden we door in de laatste zonnestralen. Zodra de schemering inzet verzamelen we wat hout voor de kachel en steken we wat kaarsen aan. De kachel maakt het akelig aangenaam in de yurt en met die heerlijke deken over ons heen kunnen we niet anders dan een geweldige nachtrust verwachten. De ronde vorm van de yurt, het geluid van de kachel en het licht van de brandende kaarsen creëren zo'n gezellige sfeer dat we eigenlijk nog helemaal niet willen slapen. We praten dan ook tot diep in de nacht tot de laatste kaarsjes zijn uitgebrand.

De volgende ochtend worden we gewekt door het geluid van de natuur. Dat is wel eens wat anders dan het lawaai in Utrecht. Het ochtendlicht buiten is prachtig: felle zonnestralen komen precies tussen de boomstammen door en maken de plek nóg magischer dan het al is. Met een simpel ontbijt zitten we in stilte voor onze yurt: zoveel magie en schoonheid moet je gewoon in alle rust over je heen laten komen. Wát een bijzonder sprookje!

Nu het nieuwe seizoen weer is begonnen heeft Hanna haar tenten weer uit de opslag gehaald en op verschillende plekken in Nederland uitgestald. Neem hier een kijkje waar de tenten allemaal staan. Met de opbrengsten van de verhuur van de yurts steunt Gerbnb diverse duurzame projecten, waaronder in Mongolië. Een prachtig initiatief <3 Houd onze social media in de gaten voor een hele fijne giveaway in samenwerking met Gerbnb.