Op reis met een busje? Dit moet je weten
Het gevoel van vrijheid is niet in waarde uit te drukken. Vakantie biedt vaak dat extra stukje vrijheidsgevoel, omdat je alleen maar leuke dingen hoeft te doen. Maar je kunt wel te maken hebben met vliegtuigen, bussen of treinen waar je je naar moet schikken samen en waar je de ruimte moet delen met vreemden. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een roadtrip met een busje, zo kochten we zelf jaren geleden een kampeerbusje. Zo’n busje biedt meer ruimte dan een personenauto en geeft je dezelfde vrijheid. Maar voordat je de weg op gaat, zijn er wel een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden.
Ken de rijbewijsregels
Een busje huren voor vakantie als je er zelf geen hebt is handig, maar dan is het wel belangrijk om de rijbewijsregels goed te kennen. Niet elk busje mag je namelijk zomaar met een standaard B-rijbewijs besturen. Voor de meeste kampeerbusjes en kleinere bestelbusjes is het B-rijbewijs prima, zolang het gewicht onder de 3.500 kilo blijft. Maar als je met een grotere camper of zwaarder beladen bus op pad wilt, dan heb je wellicht een C1-rijbewijs nodig. Voorkom boetes en problemen onderweg door dit van tevoren goed te checken.
Ken het maximale laadvermogen
Ga je met een busje op vakantie, dan is de verleiding groot om lekker veel spullen mee te nemen: je fietsen en surfplanken of water- en brandstoftanks... Logisch ook, want je wilt overal op voorbereid zijn. Dat hoeft ook geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om niet té veel in te pakken. Dat is namelijk niet alleen gevaarlijk, maar ook strafbaar. Het maximale laadvermogen van je busje staat op het kentekenbewijs vermeld. Overschrijd dat laadvermogen niet om problemen te voorkomen om met een gerust hart op reis te gaan.
Vrij kamperen mag niet overal
Als je een busje hebt waarin je kunt slapen, kun je in theorie een hoop geld op accommodatie besparen. Maar besef wel dat vrij kamperen met een busje niet overal is toegestaan. In sommige landen mag je ‘wildkamperen’, maar in andere landen riskeer je toch echt een boete als je zomaar ergens in het wild gaat overnachten. Apps zoals Park4Night of Campercontact kunnen je helpen om legale en mooie slaapplekken te vinden, en anders kun je natuurlijk altijd op campings terecht. Wij hebben regelmatig de mooiste plekjes gevonden via Park4Night!
Houd rekening met milieuzones
Steeds meer Europese steden en gebieden hebben milieuzones. Als je in die gebieden gaat rijden met je busje, is het wel belangrijk dat deze ook voldoet aan de eisen. Soms heb je een vignet of registratie nodig, maar soms mag je er ook simpelweg niet. Vooral oudere dieselbusjes mogen niet zomaar overal rijden.
Vergeet vooral niet waar het bij reizen met een busje echt om draait: ontspanning, vrijheid en het avontuur onderweg. Je bent niet op weg naar een strak geplande eindbestemming, maar op reis om te genieten. Een busje is misschien wat langzamer dan een gewone auto en juist dat maakt het zo charmant. Geef jezelf de ruimte om spontaan ergens te stoppen, een mooie plek te verkennen of gewoon even de benen te strekken. Plan niet alles vol, maar laat ruimte voor het onverwachte. Dát is het echte busleven, volgens mij. Geniet ervan!