Slapen onder de sterren: zo kun je comfortabel en warm slapen tijdens het kamperen

Slapen in de natuur is wat mij betreft het beste wat er is. Ik slaap vaak beter, word veel uitgeruster wakker en vind het heerlijk om meteen in het groen te zijn na het ontwaken. Maar: een goede en warme nachtrust in een tentje, camper of misschien zelfs een boomhut is zonder de juiste gear geen garantie.

Hoe combineer je het vrije gevoel van slapen in de natuur met comfort en warmte? Door de jaren heen heb ik op zoveel verschillende manieren gekampeerd dat ik inmiddels precies weet wat wel of niet werkt op het gebied van warm blijven tijdens kamperen. En ja: je waardeert de natuur echt nog meer op het moment dat je er lekker kunt slapen. In dit artikel vertel ik je hier meer over én geef ik je tips voor iets heel fijns van het merk Zelesta, wat zomaar heel goed past bij kamperen. 

Comfortabel en warm kamperen is de perfecte combinatie

Kamperen is voor mij inmiddels meer dan alleen een manier van overnachten. Op de een of andere manier gaat het veel verder dan dat, juist omdat je je op een totaal andere plek dan thuis bevindt. Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat ik in het hart van een drukke stad woon. Daardoor waardeer ik de momenten in de buitenlucht des te meer, helemaal wanneer ik er ook nog eens mag slapen! Wat ik echter wel geleerd heb, is dat ik niet meer in wil leveren op comfort. De nachten dat ik op een te dun matje heb geslapen en in een synthetische slaapzak heb gelegen zijn echt voorbij.

Wellicht is dat zo omdat ik inmiddels de 35 gepasseerd ben (ik voel me zowaar oud!), maar ook omdat ik erachter gekomen ben dat een goede nachtrust zoveel doet voor hoe je je overdag voelt, ook wanneer je buiten bent. Je buitenavonturen worden des te leuker als je lekker geslapen hebt. Daarom is comfortabel en warm kunnen slapen, wat mij betreft een must. Dit betekent: een goede ondergrond (matras in de camper of caravan, goed matje of luchtbed in de tent), lekkere dekens (ik verkies een dekbed altijd boven een slaapzak, maar een goede slaapzak kan natuurlijk ook) en een comfortabel hoofdkussen. Je basis is klaar.

Waarom een dekbed tijdens kamperen écht prima kan

Nu denk je misschien: een dekbed tijdens het kamperen? Oh, jazeker. Nu kampeer ik al jaren met een kampeerbusje, dus daarin ligt standaard een dekbed in plaats van slaapzakken. Ik heb daarvoor ook jarenlang gekampeerd met een slaapzak, maar vind het toch prettiger om onder een deken te liggen. Je kunt een dekbed ook gerust meenemen wanneer je met een tent gaat kamperen en je met de auto naar de camping gaat. Met de fiets of lichtgewicht kamperen is misschien een ander verhaal. Voor andere situaties is een dekbed dus echt heerlijk.

Een van de meest praktische vondsten die ik een tijdje geleden deed, is het 2-in-1-dekbed van Zelesta, oftewel een dekbed zonder overtrek. Wat mij namelijk echt niet lukt, is om een dekbed te verwisselen in ons kampeerbusje. Het busje is comfortabel, maar niet heel groot, dus je kunt al wel raden hoe dat gaat. Maar: met de dekbedden van Zelesta is dat verleden tijd! Deze dekbedden hebben geen overtrek nodig en kun je gewoon in z’n geheel in de wasmachine gooien. Dat betekent: geen losse hoezen en geen gedoe en na het kamperen alles gewoon in de was. En dat terwijl je uiteraard heerlijk warm en comfortabel kunt slapen. De dekbedden van Zelesta zijn namelijk perfect voor een frisse nacht in de natuur. En psst… wil je toch lichtgewicht kamperen? Dan is het goed om te weten dat deze dekbedden zonder overtrek licht van gewicht zijn.

Andere handige tips om lekker warm te blijven tijdens kamperen

Hoewel je met zo’n heerlijk en handig dekbed echt een goede basis hebt, zijn er natuurlijk nog een paar handige tips waarmee je lekker warm kunt blijven tijdens het kamperen. Zelfs de zomernachten kunnen soms wat fris aanvoelen en dan is het toch wel fijn om lekker te kunnen slapen. Gebruik daarom ook de onderstaande tips voor een warme nacht in de natuur.

Kleed je altijd in laagjes, maar ga nooit voor te veel kleding

Wist je dat het een misverstand is dat je jezelf echt helemaal moet inpakken onder je dekbed in de tent of in een busje? Te veel kleding zorgt er namelijk voor dat je je warmte niet kwijt kan, waardoor je niet comfortabel kunt slapen. Ga liever voor een paar dunne laagjes die ademend zijn (wol is een goede keuze!) en trek sokken aan en doe een muts op. Zo verlies je geen warmte via je hoofd.

Isoleer niet alleen van boven maar ook van onderen

Hoe lekker een dik dekbed tijdens het kamperen ook is: je moet niet vergeten dat je ook van onderen moet isoleren. Je verliest namelijk veel warmte via de onderkant, vooral wanneer je in een tent op een matje ligt. Kies daarom altijd voor een echt goede slaapmat met een goede R-waarde en leg nog een extra isolerende laag onder de mat, zoals een wollen deken of een speciale mat van isolatiemateriaal.

Met een kruik of hervulbare fles vol warmte naar bed

Tot slot is het goed om te weten dat jezelf verwarmen van binnenuit ook kan helpen bij een warme nacht. Neem bijvoorbeeld een lekkere warme kruik mee naar bed of vul ‘s avonds een hervulbare fles met warm water en leg die onder de dekens bij je voeten. Wat ik ook altijd vind helpen, is om voor het slapen iets warms te drinken zoals een kruidenthee. Maar: drink niet te veel, want anders moet je er midden in de nacht uit om te plassen en geloof me: dat is vaak pas écht koud!