Surfvakantie voor beginners | Dit moet je weten

Waar ik altijd al nieuwsgierig naar ben geweest, is een surfvakantie. Niet dat ik ooit ook maar één seconde in mijn leven op een surfplank heb gestaan, maar ik vind de watersport wel ontzettend interessant. Er zijn vandaag de dag bijvoorbeeld heel wat surfkampen in de natuur en surfvakanties voor beginners te boeken. Hoe leuk is dat?

Surfen is eigenlijk veel meer dan alleen een sport. Het is een echte lifestyle en een compleet avontuur dat mensen over de hele wereld naar bijzondere surfspots trekt. Maar: hoe zit het precies met surfen wanneer je ermee wil beginnen: kan dat zomaar? En wat heb je zoal nodig? Ik zocht het voor je uit. In dit artikel vertel ik je graag meer over surfen voor beginners en wat je naast een wetsuit en surfplank nodig hebt.

Wat is een surfvakantie of surfkamp precies?

First things first: een surfvakantie of een surfkamp is een reis die specifiek gepland is rondom het surfen. Dat betekent dat de plek waar je slaapt en de dingen die je doet vrijwel allemaal te maken hebben met surfen. Er zijn verspreid over Europa heel wat gezellige surfkampen te vinden, waarbij je slaapt in tenten en overdag surfles krijgt. Dat lijkt me ideaal voor beginnende surfers, omdat je je op die manier mengt met andere mensen die ook nog niet (goed) kunnen surfen.

Natuurlijk vind je ook buiten Europa genoeg plekken waar je kunt surfen, zoals Hawaï, Australië, Bali en Californië. Als beginnend surfer is het weliswaar eerder aan te raden om ergens in de buurt te kijken of surfen wat voor je is. Er worden zelfs surfkampen in Nederland gehouden, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden, waarbij je slaapt in tenten en les hebt in groepjes. Ook kun je op diverse spots aan de westkust surflessen boeken, zoals in Scheveningen. Uiteraard kun je dat eerst doen voordat je op surfvakantie gaat, zodat je zeker weet dat je surfen wel leuk vindt voordat je een hele trip boekt.

Dit heb je nodig voor een succesvolle surfvakantie

Het grote voordeel van die eerdergenoemde surfkampen en georganiseerde vakanties is dat je zelf geen gear hoeft aan te schaffen. Dit is namelijk meestal aanwezig op dit soort plekken en gewoon te huur. Er is een aantal items dat je nodig hebt voor een surfvakantie, zoals:

  • Natuurlijk heb je een surfboard nodig dat past bij je ervaringsniveau. Als beginner is het raadzaam om te gaan voor een groter en stabiel soft-top board. Ervaren surfers surfen meestal op kortere en meer wendbare boards.

  • Een wetsuit is daarnaast heel handig om te hebben. Althans: wanneer je gaat surfen op plekken waar het water fris kan zijn, zoals in Nederland. Hoewel je vaak wetsuits kunt huren, vinden veel mensen het een prettiger en vooral schoner idee om er zelf eentje aan te schaffen. Wetsuits bieden bescherming tegen de temperatuur van het water, maar ook tegen schaaf- en snijwonden.

  • Wat ook fijn is om te hebben, is surf wax. Dit soort wax is ervoor bedoeld om meer grip te hebben op je surfboard. Kijk goed naar welk soort wax je kiest, omdat het wel geschikt moet zijn voor de temperatuur van het water waarin je gaat surfen.

  • Een surfboard moet altijd beschikken over een leash. Dat is een koord dat je aan je enkel vastmaakt waarmee je altijd in contact staat met je board. Het koord zorgt ervoor dat je je board niet kwijtraakt als je in het water valt.

  • Heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat je waterbestendige zonnebrandcrème opsmeert. Surfen betekent namelijk dat je veel tijd doorbrengt onder de zon. Heerlijk natuurlijk, maar het is daarom wel een must om je te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.

Voordelen van een surfvakantie: wat zijn de voordelen?

Wat mij zo leuk lijkt aan een surfvakantie is het feit dat je een week of langer op een prachtige plek vertoeft, lekker kampeert en dus veel tijd doorbrengt in de natuur én dat je iedere dag wat meer leert over de kneepjes van het vak surfen. Desalniettemin lijkt het me wel een hele moeilijke watersport, maar wie het niet probeert weet nooit hoe het zal zijn, toch? Een van de grootste voordelen van surfen als sport is natuurlijk het feit dat het een hele goede work-out is. Je beweegt vrijwel alle spieren in je lichaam! Je moet immers peddelen, je moet sterke spieren en een goede core hebben om te kunnen blijven staan en je moet sturen op je board. Zo’n surfvakantie is dus eigenlijk een hele sportieve vakantie, dus je slaapt in de avond als een roosje in je tent (of andere accommodatie).

Een ander fijn voordeel is dat surfen goed is voor je mentale gezondheid. Ik word alleen al ontzettend rustig en ontspannen wanneer ik op het strand loop of lekker in zee zwem, laat staan hoe dat is als je op een surfboard over de golven deint. Uiteraard is een surfvakantie ook even totaal anders dan alle vakanties die je misschien eerder hebt geboekt. Het is misschien even buiten je comfortzone, maar af en toe een totaal nieuw avontuur uitvoeren, is ontzettend te gek! En psst… omdat je lekker veel tijd in de natuur spendeert, krijg je ook daarvan nog een gezondheidsboost. De natuur is heel goed voor je gezondheid, blijkt uit divers onderzoek. Kortom: waar wacht je nog op? Bij mij staat een surfvakantie in ieder geval zeker op de bucketlist!


Dit artikel betreft een partnerbijdrage.