Playa de Cofete op Fuerteventura bezoeken? Dit moet je weten

Het mooiste strand van Fuerteventura? Van wat wij er gezien hebben, kan ik zonder twijfel zeggen dat dat Playa de Cofete is. Het strand bij Cofete op het schiereiland Jandía heeft alles: een lang geel zandstrand van 12 kilometer lang, een woeste zee met hoge golven, uitzicht op de ruige bergen van de Pico de Jandía en rust - vooral veel rust. Tijdens je vakantie op het Canarische eiland is het zeker een aanrader om Playa de Cofete te bezoeken. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je er komt, op welk tijdstip je het strand het beste kunt bezoeken én wat je er zoal kunt zien. Gáán!

Route Playa de Cofete: hoe kom je er?

Wat Playa de Cofete onder andere zo ongerept maakt, is dat het strand alleen te bereiken is door middel van onverharde wegen. Wanneer je op Fuerteventura bent, is het sowieso aan te raden om een auto te huren om het eiland te verkennen. Maar: de meeste verhuurders hebben zo hun eigen regels en voorwaarden opgesteld omtrent het rijden op onverharde wegen. Met een 4x4, een buggy of een andere speciale auto mag je er meestal gewoon op rijden, maar met een ‘gewone’ huurauto zijn de regels vaak net even anders. In de meeste gevallen betekent dit dat je niet bent verzekerd wanneer er wat gebeurt met de huurauto op zo’n weg. Bij onze autoverhuurder (Autoreisen) zeiden ze niks hierover; we konden er ook niks over vinden in de paperassen die we mee kregen bij de balie. Dus we namen de proef op de som en besloten om Playa de Cofete gewoon te bezoeken. Met onze Citroën Cactus lukte dat prima, hoewel je natuurlijk wel goed moet letten op de weg.

Om Playa de Cofete te bereiken, moet je eerst naar Morro Jable rijden aan de zuidkant van Fuerteventura. Vanaf daar is het nog maar een klein stukje tot je de onverharde weg bereikt die je naar het meest zuidelijke puntje van het eiland kunt nemen én naar Playa de Cofete. Vanaf Morro Jable is het zo’n 20 kilometer, grotendeels over een onverharde weg die bestaat uit een paar kuilen, veel zand en losse stenen. Zolang je goed op de weg let, is de route naar Cofete prima te rijden. Omdat er maar één weg is naar het strand kun je bijna niet verkeerd rijden. Stop onderweg zeker even bij Mirador de Cofete vanaf waar je een magisch, maar écht magisch panoramisch uitzicht hebt over de uitgestrekte baai. Ik heb denk ik nog nooit zoiets gezien - wat een pracht! En dat is nog maar het begin.

Alternatieve manieren om bij Cofete Beach te komen

Heb je geen auto gehuurd op Fuerteventura of wil je het liever niet riskeren om met de huurauto problemen te krijgen? No worries: er is nog een aantal andere manieren om bij het strand van Cofete te komen. Je kunt je auto bijvoorbeeld ergens voor de gravel road begint parkeren en te voet verder gaan. Of je parkeert de auto op een grotere parkeerplaats die via een klein stukje op de onverharde weg te bereiken is; vanaf daar loopt namelijk een wandelpad naar Cofete. De hike naar Playa de Cofete is zo’n 6,4 kilometer lang waar je ongeveer 2 tot 2,5 uur over doet. Trek goede wandelschoenen aan, want je wandelt op vulkanische grond met veel losse stenen en je moet zowel klimmen als dalen. Andere manieren om bij Playa de Cofete te komen zijn onder andere:

  • Neem bus 111, een speciale 4x4 bus die twee keer per dag tussen Morro Jable, Cofete en Punta de Jandía rijdt. De bus heeft 18 plekken en vertrekt dagelijks om 10:00 uur en 14:00 uur vanaf busstation Estación de Guaguas in Morro Jable.

  • Boek een jeepsafari waarmee je naar Playa de Cofete gaat. Met zo’n tour kun je meestal ook naar Punta de Jandía en andere plekken die je zonder of met een gewone huurauto niet zo snel ziet.

  • Huur een quad of een buggy en ga mee met een tour naar Cofete. Er zijn verschillende bedrijven op het eiland te vinden waar je zo’n tour kunt boeken.

  • Pak de mountainbike en fiets naar Playa de Cofete, maar let op: hier heb je wel écht een goede conditie voor nodig want de wegen zijn steil.

Mooiste strand van Fuerteventura

In onze zoektocht naar de mooiste plekken van Fuerteventura kwamen we al gauw uit bij Cofete. Sterker nog: het strand heeft in 2015 zelfs gestaan, in de top 5 met beste stranden van Spanje. Dat snap ik helemaal; ik vind het misschien wel een van de mooiste stranden die ik ooit gezien heb. De ruige bergen en de wilde zee staan haaks tegenover de rust en stilte die je direct op het strand vindt. Ga je vroeg op de dag zoals wij dat deden dan is het zandstrand nog zo goed als glad wat het totale plaatje alleen maar goed doet. Dat zorgt echt voor een waanzinnig uitzicht! Tijdens ons bezoek besluiten we zo’n 4 kilometer te lopen naar het welbekende schiereilandje op Playa de Cofete. Dit eilandje zit vast aan het strand en biedt aan beide kanten uitzicht op de zee.

Wat zo bijzonder is, is dat we er helemaal alleen lopen. Aan het begin komen we één ander stelletje tegen dat bovenstaande foto van ons maakt, maar zij blijven een beetje hangen bij de plek bij de parkeerplaats. Hoewel de zee wild is met hoge golven en een sterke stroming staat er amper wind. De zon is nog maar net op, maar is al voelbaar krachtig. En dat zo aan het begin van februari! Als we het schiereilandje bereiken, weten we niet wat we zien. Het uitzicht was overal al bijzonder mooi, maar vanaf hier is het echt wonderlijk. Ik weet niet of het aan de felblauwe zee ligt, de golven, de ruige bergen, de stilte of het zandstrand ligt, maar de combinatie ervan is goud waard. Het is eigenlijk niet te omschrijven hoe mooi het is; je moet het met eigen ogen zien.

Beste tijd om naar cofete te gaan

Gedurende het hele jaar is het lekker warm op het eiland. Daarom kun je prima het hele jaar door naar Playa de Cofete gaan en geldt er eigenlijk geen beste reistijd voor Fuerteventura. Houd er wel rekening mee dat het in de zomermaanden droger en heter is; wil je veel gaan wandelen dan kun je dus beter buiten het hoogseizoen gaan. Wat betreft de tijd om naar Cofete te rijden, raad ik je aan om lekker vroeg op de dag te gaan. Dan is het nog niet té warm en is het lekker rustig op het strand. Toen wij aan onze terugweg begonnen vanaf het schiereilandje was het al aanzienlijker warmer - het zweet stond ons op het gezicht toen we weer bij de auto waren! Hoewel je best een frisse dip in de zee hier kunt maken, wordt het afgeraden om er te zwemmen.

Daar is de stroming te sterk voor, dus lekker drijven in zee zit er niet in. Wél is het een populaire spot om te gaan surfen. Vlak, voor we weer vertrekken, zien we talloze surfplanken op het strand liggen. Je kunt er heerlijk zonnen en optimaal genieten van de kunsten van de surfers, maar wij vonden het stiekem te gek dat we hier helemaal alleen waren rond een uurtje of 10. Het was nu in februari pas rond 12/13 uur aanzienlijk drukker op het strand - dat was met name zo ter hoogte van de parkeerplaats. Ik gok wel dat het in de maanden juni, juli en augustus over het algemeen wat drukker is bij Playa de Cofete. Maar: dat neemt de ongereptheid en de rust alsnog niet weg van deze bijzondere plek. Een absolute must tijdens je vakantie op Fuerteventura.