Overnachten in de Zwier tent | Zomer bij Vrijhaven Zwier

Zwier en ik. Ik en Zwier. We zijn een gouden combinatie, al zeg ik het zelf. Na een middag bootje varen op de Vinkeveense Plassen en een heerlijke overnachting in een van de Havenhuisjes van Vrijhaven Zwier werden we voor de derde keer uitgenodigd om naar deze fantastische plek tussen Utrecht en Amsterdam te komen.

Op minder dan een half uurtje rijden van huis (en werk) dompelden we hier ons een weekend lang onder in een warm bad van gastvrijheid, het lekkerste vega(n) eten, uren varen, lekker hot tubben en zwemmen en vooral even helemaal niks. Niks moeten, niks hoeven, terwijl alles kan. Dat is het ultieme zomergevoel bij Zwier ofwel: het ultieme Zwiergevoel.

Ingerichte tent bij Zwier huren

De zomer bij Zwier is een hele fijne, helemaal wanneer je in een van de twaalf Zwier tenten mag slapen. Deze bell tenten staan verspreid in de groene haven waarbij er bij iedere tent genoeg eigen ruimte is om te relaxen, te eten en te zwemmen. Wij hebben het geluk dat onze Zwier tent direct aan de Havenvijver ligt, waardoor we iedere ochtend (en avond) een frisse duik vanuit bed kunnen maken. Natuurlijk is er op het terrein van Zwier ook gewoon een sanitairgebouw aanwezig waar je kunt douchen, maar zwemmen in natuurwater geeft je toch altijd een lekkere boost. In de Zwier tenten kun je maximaal met drie personen overnachten. Wij zijn met z’n tweetjes en hebben Jutter weer met ons mee die het hier zowaar lijkt te herkennen. Je lieve viervoeter is hier (aangelijnd) welkom en kan lekker in het gras bij de tent liggen.

De ingerichte tenten van Zwier zijn groot: met maar liefst 30m2 zijn ze groter dan sommige hotelkamers! Ook zijn ze wat betreft slapen en voorzieningen vrijwel net zo luxe. In de tent staat namelijk een super comfy boxspringbed dat je zelfs op zou kunnen warmen als je wilt. Wow! Die functie hebben we nu niet nodig; het is juist heerlijk om ons warme stadshuis even te kunnen ontvluchten voor een fris nachtje onder de knisperende (hotel)dekens in een tent. Ook liggen er handdoeken voor je klaar, is er een koelkastje in de tent te vinden, evenals een elektrische kachel, stopcontacten en een zitje. Buiten de tent staat een picknicktafel én twee strandstoelen, dus volop zitmogelijkheden. De helft van de tijd zit ik alsnog in het gras te kroelen met Jutter. Niets fijner dan met je blote voeten in het groene gras te kunnen lopen. En heb je zin in een kop thee of koffie? In de gemeenschappelijke kas naast de tenten kun je én een grote pot thee of koffie zetten en lekker zitten met een boek of een spelletje. Love it!

Ode aan de koks van Vrijhaven zwier

De plek is niet de enige reden waarom ik verliefd ben op Zwier. Bij je verblijf hier, dus ook in een Zwier tent, zit ontbijt, lunch en diner (én heerlijke toet) inbegrepen. De Zwier koks maken iedere dag de lekkerste vega(n) en biologische gerechten voor je klaar met een lekkere én gezonde twist. De vorige keer werden we al zo verrast door de curry’s en vega borrelplanken; deze keer was het tijd voor een zomers menu. Als er iets is waar ik echt dol op ben dan is het buiten eten, dus vanuit de Huiskamer namen we iedere dag de gerechten mee naar buiten om voor onze tent te eten. Ook wel zo handig met Jutter, omdat hij anders iedereen binnen wil begroeten. Aandacht is echt zijn tweede naam.

De eerste avond genieten we van een ontzettend lekker voorgerecht: een bietenmiso. En heel eerlijk? Ik ben normaal helemaal niet zo’n fan van rode bieten, maar ik wil wel altijd alles proberen. Zowel Niels als ik waren totaal verrast door deze combinatie van bombastische smaken - zó lekker. Als diner smikkelen we van geroosterde spitskool met aardappeltjes en een home made sausje en hebben we een heerlijk toetje toe. Ook de dag erna is alles weer zo goed. Het ontbijt verzamel je zelf en bestaat uit van alles: van croissants tot eitjes en van bananenbrood tot granola. In de middag genieten we voordat we gaan varen van een soepje met gegrild brood met pesto en gegrilde groenten en ‘s avonds krijgen we zulke lekkere maissoep als voorgerecht dat Niels nog een beetje extra voor ons haalt.

Na het voorgerecht wacht er een fantastische vega roti op ons en we sluiten het diner af met een suuuuperlekker taartje. Wat een verwennerij. Die koks van Zwier kunnen koken joh - en hoe! Het voelt echt als een feestje om iedere dag te kijken wat voor een culinaire verrassing ze nu weer in petto hebben. En hoe fijn is het om zelf niet te hoeven koken? Deze ode aan de koks hebben ze echt meer dan verdiend. Dank dank dank!

Zwieren, zwemmen en zonnen (op de boot)

Waar het verblijf in het Havenhuisje compleet herfstig aanvoelde, vieren we dit verblijf in de Zwier tent op en top de zomer. Hier doe je alles op je eigen tempo en beslis je sowieso wat je wil (of niet) wilt. Naast de vaste eetmomenten voor het ontbijt, de lunch en het avondeten zijn er deze zomer enkele zomersessies te volgen, waaronder yoga, suppen, een ademsessie, fotografie en ijsbaden. Helaas is er geen ijsbad in het weekend dat we er zijn, want dat wil ik altijd nog eens doen. Wij doen deze dagen alleen maar waar we zin in hebben en dat betekent vooral: geen tijd in de gaten houden en lekker lummelen, zwieren, zwemmen en zonnen. Op zaterdag nemen we weer een van de rustvalkjes mee voor een avontuur op de Vinkeveense Plassen. We varen van eilandje naar eilandje en nemen op een hondenstrand samen met Jutter een duik in de plassen. Op dit soort dagen mag de zomer van mij oneindig lang duren.

Tijdens je verblijf in een van de Zwier tenten (of de Havenhuisjes) zit 3 uur varen in een rustvalkje inbegrepen. Het enige wat je hoeft te doen, is een tijd en dag naar wens te reserveren waarna je op pad gaat met zitzakken en een kaart van de omgeving. Net als de vorige keer verwonderen we over de vele magische hutjes, caravans, huisjes en tenten op de eilanden in de Vinkeveense Plassen. Wat lijkt het me heerlijk om daar een hutje te hebben! Jutter vermaakt zich op en top op de boot en vindt naast het spotten van eenden en vogels en andere honden slapen op de zitzakken de fijnste activiteit. Een weekend zwieren betekent ook voor hem relaxen en opladen.

Nog even nazomeren bij Vrijhaven Zwier?

Zomers zwieren en even helemaal niks doen, is heel eenvoudig wanneer het je zo gemakkelijk wordt gemaakt. Lekker zwemmen, varen, eten, lezen, wandelen, zonnen, hot tubben, turen en vooral niksen terwijl er goed voor je wordt gezorgd. En dat in de natuur. Daar kan geen luxe hotelovernachting tegenop als je het mij vraagt! Heb je ook nog zin om deze nazomer te zwieren bij Vrijhaven Zwier? Dat komt goed uit! De tenten gaan bijna in winterslaap, maar in de eerste twee weekenden van september zijn er nog wat tenten vrij. Extra leuk: ik heb een kortingscode voor jullie waarmee je € 50 korting krijgt op je nazomerweekend in 2022 bij Zwier!

Met de Zwier kortingscode ‘livxzwier’ krijg je tot en met 2 september € 50 korting op een verblijf in het eerste of tweede weekend van september 2022. Ik krijg daar niks voor, maar ik gun jullie allemaal net zo’n relaxed (na)zomerweekend bij dit fijne plekje zoals wij dat hebben ervaren. Een tent bemachtigen kan via deze link. Laat me vooral weten als je boekt - vind ik leuk. Heel leuk. Ik word hoogstens een beetje jaloers, want heb nu alweer heimwee. Tot gauw, leuk Zwier.