Slapen in een wijnvat | Check deze 8 spots voor een bijzondere overnachting

Slapen in een boomhut heb ik al eens gedaan en ik ben ook al eens wakker geworden in een pipowagen, een caravan op hoogte en zelfs op een vlot op het water. Wat ik echter nog nooit heb gedaan, is slapen in een wijnvat. De laatste tijd zie ik dit soort accommodaties steeds vaker voorbijkomen, dus je kunt je wel voorstellen dat ik nogal nieuwsgierig ben geworden. Daarom ging ik op onderzoek uit om de 8 leukste spots te ontdekken waar je kunt slapen in een wijnvat. Cheers!

Slapen in een wijnvat: wat is een wijnvat?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een wijnvat is precies wat je denkt dat het is. Het is een vat waar ooit wijn in heeft gezeten. Deze wijnvaten hebben een tweede leven gekregen als bijzondere accommodatie - natuurlijk wel nadat ze eerst goed zijn schoongemaakt en waar nodig gerenoveerd zijn. Wat grappig is om te weten, is dat je tegenwoordig dus kunt slapen in een vat waar ooit meer dan 2000 liter wijn heeft gezeten. Dat is toch wel een bizar idee!

Niet alle wijnvaten waar je kunt logeren zijn ooit gebruikt om wijn in te bewaren. Sommigen zijn zelf gebouwd om direct te dienen als unieke accommodatie. In wat voor soort wijnvat je ook gaat slapen; ieder wijnvat ziet er een beetje hetzelfde uit. Zo zijn ze vrijwel altijd rond van vorm en worden ze gemaakt van hout. Dat hout is zowel aan de buiten- als aan de binnenkant terug te zien en zorgt voor een heel gezellig sfeertje. Het doet daardoor wel een beetje aan als een echte cabin in het bos en als je mijn blogs al even leest, weet je dat ik daar gek op ben.

  1. Slapen in een wijnvat op de Veluwe

In Kootwijkerbroek op de Veluwe slaap je in een heel bijzonder wijnvat dat in een knus vakantiehuis staat. Ooit zat er meer dan 7000 liter wijn in dit wijnvat; nu fungeert het als jouw grote en comfortabele bed. Wat extra leuk is, is dat deze vakantiewoning (én dit wijnvat) bij een wijnboerderij hoort. Dat maakt zo’n overnachting in een wijnvat uiteraard helemaal af. Zin in dit avontuur? Dit bijzondere huisje boek je hier.

2. Logeer in een wijnvat in Noord-Brabant

Iets lager in Nederland vind je drie grote wijnvaten die geschikt zijn voor twee personen. In Groeningen staan deze wijnvaten te shinen met uitzicht op het groen. Wat mij zo leuk lijkt aan deze plek is dat je hier naast de ezels slaapt! Hoe tof is het om wakker te worden met uitzicht op deze dieren? Natuurlijk zijn de wijnvaten zelf ook al het boeken waard. Ik word helemaal blij van het vele gebruik van hout en andere natuurlijke materialen. Boek hier een van de drie wijnvaten via Natuurhuisje.

3. Wijnvat van Hotel De Vrouwe van Stavoren in Friesland

In het hoge noorden staat Hotel De Vrouwe Van Stavoren, een plek die inmiddels wereldwijd bekend is. De LA Times riep dit hotel, mét unieke wijnvaten, namelijk uit tot een van de 20 meest bizarre overnachtingsplekken ter wereld. Hoe vet is dat? De Vrouwe Van Stavoren bestaat uit twaalf wijnvaten die omgebouwd zijn tot luxe en sfeervolle kamers. In de grote wijnvaten, die van 23.000 liter, is zelfs een badkamer en gezellig zitje te vinden. Wow! Hier kijk je écht je ogen uit. Boeken kan via OrigineelOvernachten.

4. Slapen in een wijnvat op de camping in Noord-Brabant

Kampeerliefhebbers opgelet: in Noord-Brabant vind je Costa Kabrika, een rustige en groene camping in een bosrijke omgeving. Deze camping hoort bij een leuke geitenboerderij en beschikt over twee wijnvaten (en een dome, kota’s, ingerichte tenten en meer). De wijnvaten hebben zelfs namen: Buneo Vida en Vida Feliz. Hoewel veel wijnvaten bedoeld zijn voor twee personen, kun je hier met maximaal vier mensen overnachten. Meer info vind je op de website van Costa Kabrika.

5. Hond mee naar wijnvaten in Zeeland

Het liefst ga ik natuurlijk naar een unieke plek waar onze hond Jutter welkom is. Bij mini-camping De Bokkesprong in Zeeland is dat het geval! Op deze camping staan twee wijnvaten die geschikt zijn voor vier tot vijf personen. Wat mij ook heel fijn lijkt, is dat de camping zelf een oase van rust is in een toch wel populair vakantiegebied. Vanaf de camping sta je zo bij het Veerse Meer of op het Zeeuwse strand. Meer weten over deze huisdiervriendelijke wijnvaten? Meer informatie vind je op de website van De Bokkesprong.

6. Bijzonder overnachten in een wijnvat in Gelderland

Op De Weeltenkamp, een camping in het Gelderse Teuge, staat ook een wijnvat dat je kunt huren. Honden mogen mee op aanvraag, dus dat is extra leuk! Wat goed is om te weten, is dat de camping waarop dit wijnvat staat een familiecamping is. Er is dus van alles te doen voor jong en oud. Naast het wijnvat als eyecatcher is er een heus natuurbad om te zwemmen aanwezig. Ook wonen er dieren op de kinderboerderij waar je mee kunt knuffelen. Check de website van De Weeltenkamp voor meer info over dit wijnvat.

7. Logeren in een wijnvat bij Amsterdam

Heb je zin om de hoofdstad te verkennen met als basis een bijzondere overnachting? Boek dan een wijnvat bij Camping Zeeburg. Daar staat een hele toffe barrel op je te wachten. Het leuke van dit wijnvat is dat ‘ie weer heel anders is dan de andere wijnvaten waarin je kunt slapen. De buitenkant is namelijk geschilderd in allerlei vrolijke kleurtjes! Er is plek voor twee personen en vanaf hier sta je binnen no time in het hart van de stad. Lees hier meer over deze unieke slaapplek.

8. Wijnvat met uitzicht in Duitsland

Het mooiste wijnvat heb ik als laatste bewaard: een te gekke plek in het Zwarte Woud in Duitsland. In het plaatsje Sasbachwalden staan maar liefst acht wijnvaten waar je kunt overnachten. Wat deze wijnvaten zo uniek maakt, is dat ze op 350 meter hoogte te vinden zijn. Je logeert hier met uitzicht over een magische vallei die nog mooier is met zonsondergang. Dit wijnvat moet echt op je bucketlist! Check de foto’s en beschikbaarheid hier.

Disclaimer: alle afbeeldingen in dit artikel zijn eigendom van de desbetreffende locatie.