Slapen in een Waddenhuisje aan het Wad | Trekkershutten in Groningen

Op een van de meest noordelijke plekken van het land vind je Noordpolderzijl, een buurtschap met de kleinste zeehaven van Nederland. Er is daar bijna niets - op een paar boerderijen, restaurant ‘t Zielhoes en vijf trekkershutten na. De ideale plek om om onder een bizar mooie sterrenhemel tot rust te komen in alle stilte. We sliepen een nachtje in trekkershut Borkum, een prachtig Waddenhuisje, waar ik je in dit artikel graag meer over vertel.

Trekkershutten Groningen: Waddenhuisjes

Door de jaren heen heb ik al een paar keer in een trekkershut geslapen. Nooit eerder was dat in zo’n huisje als de trekkershutten hier aan het wad. In het groen en met uitzicht op de omliggende weilanden staan hier vijf trekkershutten die eerder op tiny houses lijken dan op simpele trekkershutten. De Waddenhuisjes zijn weliswaar alsnog redelijk basic, maar voldoen absoluut aan de nodige kenmerken voor een bijzondere overnachting. Waar trekkershutten ooit vaak alleen bestonden uit een bed waarvoor je zelf je slaapzak meenam, een tafel en een stoel en misschien een gaspitje om te koken, vind je nu talloze trekkershutten verdeeld over het land waar dat net even anders is.

Bij de trekkershutten in Noordpolderzijl is dat het geval. Deze huisjes in de natuur beschikken over een lekker bed met goed matras, een bedbank, tafeltje met meerdere stoelen, een ingerichte keuken met twee kookplaatjes, kastruimte, stromend water en zelfs een douche en toilet. Ook is er een verwarming aanwezig. Je moet nog wel je eigen bedlinnen meenemen, maar dat is het dan ook wel. Die ‘luxe’ was ik niet gewend van de eerdere trekkershutten waar ik geslapen heb. Wow! Wat voor mij ook luxe is, zijn de grote ramen waardoor je een fantastisch uitzicht hebt op de weilanden, vogels en konijnen rondom het huisje. Hoewel er nog vier andere trekkershutten staan, merken we daar niet zoveel van in onze hut. Trekkershut Borkum staat namelijk helemaal achteraan en heeft alleen zicht op de trekkershut die er net voor staat. De huisjes zijn namelijk schuin geplaatst waardoor je niet alle trekkershutten vanuit je eigen plekje ziet. Ideaal!

Volledige Trekkershut voor vier personen

Trekkershutten worden vaak aangeboden als een comfortabel alternatief voor kamperen. Bij binnenkomst in trekkershut Borkum zie ik al meteen dat dit veel meer is dan dat. Ik zou hier zo een weekje willen werken. Of voor een tijdje kunnen wonen! De Waddenhuisjes zijn compleet ingericht voor vier personen. Er is een tweepersoonsbed te vinden en in het leefgedeelte staat nog een fijne bedbank die heerlijk zit (en ongetwijfeld net zo lekker ligt). Wij zijn hier met z’n tweetjes en met Jutter de hond dus genieten van alle ruimte voor onszelf. Zo voelt een tiny house nog best groots. Je hebt eigenlijk helemaal niet zoveel nodig om ergens te verblijven.

Dat hoeft sowieso niet wanneer je direct in het groen staat als je de deur van je verblijf open doet. Vanaf de trekkershutten loop je binnen vijf minuutjes naar de dijk. Vanaf daar heb je een magisch uitzicht over het Wad. Overdag vind je hier wel wat bezoekers en wandelaars, maar zo in de ochtend of wat later op de avond ben je hier helemaal alleen. Vroeg in de ochtend, net voordat de zon opkomt, ga ik met Jutter naar buiten om te genieten van de stilte, de kou en het schilderachtige kleurenpalet in de lucht. De dieren om ons heen worden langzaam wakker wanneer de eerste zonnestralen over de weilanden vallen. Dit soort ochtenden zijn zo bijzonder en kunnen er wat mij betreft niet genoeg zijn. Jammer genoeg sta ik vanuit ons huis in hartje Utrecht nooit zo direct in de natuur, dus geniet ik extra hard van dit soort momenten.

Hond mee naar Trekkershutten

Voor mij staat een verblijf in de natuur gelijk aan even weg kunnen met je harige viervoeter. Plekjes in het groen waar onze hond mee kan, hebben altijd een streepje voor. In de Waddenhuisjes zijn honden gelukkig welkom. Leuk voor Jutter én leuk voor ons. Tot Jutter’s grote plezier slapen er twee honden in een van de andere trekkershutten, waar hij iedere keer even mee speelt wanneer we er langs lopen. Een hond mee naar trekkershutten kan helaas niet altijd, maar het is goed om te weten dat er heel veel mooie plekjes te boeken zijn waar dit wel mag. Via de zoekfunctie op de website van Trekkershutten kun je aanvinken of je een hond mee wilt nemen of niet. Vervolgens krijg je alle opties voor jouw opgegeven data te zien.

Wij nemen altijd een of twee extra dekens mee waar Jutter op kan liggen. Bij ons thuis mag hij op de bank liggen, dus hij snapt (nog) niet helemaal dat dat ergens anders niet altijd mag. Daarom leggen we altijd een deken op een bank of stoel zodat hij die niet vies kan maken. Werkt hartstikke goed! Omdat we ook altijd zijn eigen kussen meenemen, heeft ie volop keuze om ergens te gaan liggen. Met zoveel comfortabele plekjes is dat alsnog vrijwel altijd de harde vloer of een andere onlogische en oncomfortabele plek, maar dat moet ‘ie zelf weten ;-) Bij de trekkershutten moet je hond buiten aan de lijn en moet je (logischerwijs) een eventueel poepje hier en daar opruimen. Op de dijk mogen honden helaas niet lopen, maar in de omgeving kun je genoeg andere routes vinden om te wandelen.

Wat te doen in Noordpolderzijl?

Noordpolderzijl is een uniek stukje Nederland. Het is er plat, modderig en uitgestrekt; typische kenmerken van het Waddengebied. Vanaf de trekkershutten kun je een leuke wandeling van 1 kilometer doen door en langs de Noordpolderzijl kwelders. Toen wij er waren, was het zelfs onderaan de dijk al behoorlijk modderig dus goede wandelschoenen of laarzen zijn geen overbodige luxe. Ook wanneer je hier niet overnacht, is het een mooie plek om te bezoeken. Er zijn genoeg mensen die dat overdag doen om erna even een kop koffie te drinken of lekker te lunchen bij het ouderwetse café ‘t Zielhoes.

In deze voormalige sluiswachterswoning lijkt de tijd stil te hebben gestaan met oude meubels, retro decoratie en algehele karakteristieke sfeer. Honden zijn hier helaas niet welkom, maar omdat we hier de sleutel op moesten halen voor de trekkershutten hebben we toch even wat sfeer mogen proeven. Na je broodje verse vis of een ‘Grunneger koffietafel’ kun je vanaf hier nog een kijkje nemen in het haventje van Noordpolderzijl of op de dijk. Neem een verrekijker mee om de vele vogels die hier leven van dichtbij te kunnen bekijken.

Ook slapen in een Waddenhuisje?

Wij waren echt aangenaam verrast door deze bijzondere, mooie en comfortabele trekkershutten hoog in Nederland. Als ik wist dat ze zo fijn waren, hadden we sowieso nog een nachtje geboekt. De kans is zeker groot dat wij hier nog eens gaan slapen. Misschien om vanaf daar een keertje te werken of om gewoon weer even tot rust te komen en te wandelen. Via Instagram vertelden een paar mensen al dat ze na onze avonturen daar al hadden geboekt of nog wilden gaan boeken. Snap ik helemaal. Wil jij dat nou ook? Op de website van Trekkershutten lees je meer over deze mooie trekkershutten aan het Wad en zie je meteen de beschikbaarheid van alle vijf de trekkershutten.

"In every walk with nature one receives far more than he seeks." - John Muir.