Winterkamperen: wat neem je allemaal mee?
Winterkamperen. De eerste keer dat ik mijn tent in de winter opzette, dacht ik wel even: wat doe ik mezelf aan? Koude handen, natte sokken, vroeg donker… Maar: toen ik in de ochtend wakker werd met een laagje ijs op de tent wist ik het meteen: dit is echt iets magisch, vooral op een plek waar bijna geen andere kampeerders te vinden zijn. De stilte van het bos is in de winter toch écht anders, evenals de buitenlucht die schoner voelt. Juist dat maakt winterkamperen zo bijzonder.
Ik ben zeker niet de enige die in de afgelopen jaren op zoek is gegaan naar avontuurlijke micro-avonturen in de natuur, zelfs in de koudere maanden. Geen verre reizen of drukke vliegvelden, maar met je tentje en wat spullen de natuur in en je weer even helemaal mens voelen. Ben je ook van plan om met je tentje of camper het bos in te gaan de winterse maanden? In dit artikel vertel ik je meer over wat je absoluut mee moet nemen.
Wat ik zo leuk vind aan winterkamperen
Ik schreef het al in het artikel over waar je moet kamperen in december: in de natuur zijn en slapen in de winter heeft iets sprookjesachtigs. Voor het volgende koude seizoen kan ik natuurlijk niet voorspellen hoe het zal zijn met de drukte, maar: over het algemeen is kamperen in de winter heel prettig omdat er vrij weinig andere mensen zo gek zijn om het te doen. De winters in Nederland zijn de laatste jaren behoorlijk mild geweest; dat in combinatie met corona zorgt ervoor dat er wel steeds meer mensen in de winter buiten te vinden zijn.
Je hoeft echter nooit bang te zijn voor drukte in de bossen, op een natuurkampeerterrein of op een camping bij de boer. Het verschil met het hoogseizoen is enorm en dat is precies wat ik zo prettig vind. Daarnaast heeft winterkamperen sowieso iets charmants; wakker worden met ijs op het dak en het gras heeft zeker wel iets. Natuurlijk vind ik het ook heerlijk om op een zomerse dag wakker te worden op een boscamping. Alles vertraagt, de ochtenden zijn nog stiller en de natuur is op een andere manier weer heel mooi. Winterkamperen geeft toch een ander gevoel - dat moet je meemaken denk ik.
Wat neem je mee tijdens het winterkamperen?
Kamperen in de winter is natuurlijk een stukje frisser dan kamperen in de lente of zomer. Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden op winterkamperen. Wat ik zelf altijd meeneem is een muts of wollen haarband en een paar goede, wollen sokken. Zolang mijn voeten én mijn hoofd warm zijn, komt het meestal wel goed. Andere dingen die je absoluut op je paklijst voor winterkamperen moet zetten zijn onder andere:
Voldoende dekens. Wij hebben altijd een wollen deken (zo’n mooie vintage) bovenop het gewone dekbed liggen. Zo’n extra laag scheelt enorm!
Heel veel laagjes voor je kleding. Neem altijd een goede winterjas mee die én waterdicht én winddicht is en kies voor meerdere fleece laagjes of thermokleding. Wanneer je het te warm hebt, kun je iets uit doen en wanneer je het te koud hebt, trek je gewoon een extra laagje aan.
Waterdichte schoenen. Geloof me: als je schoenen en daardoor sokken eenmaal nat zijn, krijg je ze in de winter niet meer goed droog. Met koude voeten kamperen is echt niet prettig dus zorg ervoor dat je waterdichte schoenen scoort die je lekker droog houdt wanneer je ze niet draagt. Extra handig hierbij zijn gaiters: een soort waterdichte regenbroek vanaf je schoen tot aan je knie.
Mutsen, handschoenen, sjaals - accessoires die jij handig en lekker warm vindt tijdens het winterkamperen.
Wanneer je wilt koken tijdens winterkamperen moet je weten dat je een gasfles gevuld met propaangas nodig hebt. Butaangas bevriest namelijk al onder 4 graden. In de meeste campers en caravans zijn de gasflessen wel goed geïsoleerd. Je kunt wel altijd een extra verwarmingselement meenemen die je tegen de drukregelaar plaatst.
Antivriesspray, een ijskrabber en eventueel een sneeuwschep; mochten de weersomstandigheden heel bar en boos zijn. Neem ook een boor en eventueel wat touw mee. Mocht de grond bevroren zijn dan krijg je er absoluut geen haringen in. Heb je haringen nodig voor je tent of wil je de luifel van je camper vastmaken met haringen? In dat geval maak je met een boor heel snel en eenvoudig gaatjes in de grond.
Een kleine compressor; het liefst eentje met mogelijkheid om te pompen en een powerbank. Mocht je even zonder stroom komen te staan dan heb je altijd een extra stroommogelijkheid bij je! Het is sowieso handig om een compressor in je camper of je tent te hebben. In de camper kun je er altijd je (winter)banden mee op de juiste spanning krijgen (belangrijk bij koud weer!) en in de tent kun je een compressor gebruiken om je matje of luchtbed mee op te pompen.
Ook handig: heat pads voor in je handschoenen of zelfs in je sokken. Heat pads zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen je handen en voeten tot wel vijf uur warm houden. Er bestaan ook warmtepleisters die je op je onderrug of in je nek kunt plakken. Daarmee zorg je voor net wat extra warmte tijdens een koude avond of nacht.
Laat je ook verrassen door winterkamperen
Eerlijk is eerlijk: winterkamperen vergt iets meer voorbereiding dan kamperen in de zomer, maar je krijgt er echt een heleboel voor terug. De rust, de eenvoudig, de stilte… hoe bijzonder kan zo’n kampeertripje dan eigenlijk zijn? Ik vind de slow mornings in de tent of camper echt heerlijk; kop koffie erbij en lekker rustig aan doen. Uiteraard is het in de camper iets comfortabeler om te winterkamperen, puur omdat je dan je eigen huisje op wielen hebt. Maar: wij kamperen eigenlijk vrijwel nooit met een verwarming. Dat kan natuurlijk ook: veel moderne busjes hebben een eigen verwarming. Mijn (extra) tip? Boek een plekje op een natuurcamping waar je een vuurtje mag stoken. Gezellig én lekker warm!