Wandelen van camping naar camping? Dit moet je weten

In de afgelopen jaren heb ik heel wat verschillende manieren van kamperen uitgetest. Van een maand met de camper wildkamperen in Zweden tot de tent uitgooien voor een weekend in Nederland en van een week kanoën én kamperen in de Zweedse wildernis tot aan slapen in een vintage caravan die al ingericht en wel ergens klaar staat.

Wat ik nog nooit heb gedaan, is een trektocht in combinatie met kamperen. Denk aan: wandelen van camping tot camping met je eigen spullen, waarbij je dus zo min mogelijk mee moet nemen om het comfortabel te houden, maar wel genoeg mee moet nemen voor verschillende (weers)omstandigheden. Nooit gedaan, wel nieuwsgierig naar, dus ik zocht in dit artikel vast voor je uit wat je moet weten bij zo’n wandelend kampeeravontuur.

Let goed op de gear die je meeneemt op je wandeltocht

Een van de beste tips die ik online las, is: investeer in een kwalitatieve uitrusting voor je trektocht. Je moet immers je spullen zelf meenemen. Hoewel er ook organisaties zijn waarbij je kampeerspullen, zoals je tent en je slaapzak, van plek naar plek worden gebracht terwijl je zelf wandelt, kiezen veel mensen ervoor om zelf alles te dragen. Daar komen lichtgewicht tenten en matjes natuurlijk goed bij van pas. Wat betreft je kampeerspullen ga je dus het liefst voor items die weinig gewicht hebben, zodat je ze goed mee kunt nemen.

Andere gear waar je in moet investeren, zijn goede en echt lekker zittende wandelschoenen. Het is een must om comfortabel te kunnen wandelen; ongeacht de afstand die je iedere dag aflegt. Mijn tip: ga naar een winkel en probeer verschillende soorten wandelschoenen uit. Laat je daar ook vooral helpen door een professional. Ook nodig zijn een stevige rugzak met voldoende ruimte (ik heb een daypack van 30 liter die ideaal is!) en goede wandelkleding. Ga altijd voor laagjes, laagjes en nog eens laagjes! Die kun je immers aan- en uittrekken op het moment dat dat nodig is.

Pak je wandelrugzak op de juiste (slimme) manier in

Het is verleidelijk om alles mee te nemen wat je denkt nodig te hebben, maar je moet er rekening mee houden dat je alles zelf moet dragen. Ik moet bekennen dat ik in de camper altijd net te veel meeneem qua kleding en verzorgingsproducten. Daar is het niet heel erg, want we hebben toch de ruimte. Ga je echter beginnen met een meerdaagse wandeltocht, dan wil je niet aan het begin van de tocht al vermoeid zijn omdat je te veel spullen met je mee moet dragen. Met lichte bepakking heb je veel meer energie voor de wandeltocht.

Maak daarom een lijst van absolute noodzakelijke items, waarbij je kiest voor lichtgewicht items. Denk dus aan lichtgewicht slaapmatten en slaapzakken die je klein kunt maken en zo in je rugzak op kunt bergen. Neem voedsel en water mee voor onderweg, ga voor een of twee extra setjes kleding in je tas (afhankelijk van hoe lang je gaat wandelen en of je ergens kunt wassen) en neem altijd navigatiemiddelen en een EHBO-setje mee onderweg. Daarmee ben je voorbereid op een mogelijke noodsituatie.

Plan je route en slaapplekken vooraf voor de zekerheid

Wat ook goed is om te weten, is dat kamperen in Nederland de laatste jaren enorm populair is geworden. De meeste campings, en dan met name de natuurkampeerterreinen, hebben altijd wel een plekje vrij voor trekkerstenten. Toch kan het geen kwaad om, vooral in het hoogseizoen, vooraf al even te kijken of je een plekje kunt reserveren. Zo weet je zeker dat je in de avond een plaats hebt om je tent uit te gooien en je dus ergens lekker kunt slapen na een welverdiende wandeldag. Daarbij is het handig om je route vooraf te plannen; onder andere omdat je je plekje op de camping dan kunt boeken.

Wist je dat er naast campings en kampeerterreinen nog andere manieren zijn om te slapen tijdens zo’n trektocht met lichtgewicht tent, slaapzak en slaapmatten? Er zijn bijvoorbeeld veel particulieren die een plekje op hun erf of in de tuin aanbieden, waar je mag overnachten. Ook zijn er op veel campings zogeheten trekkershutten aanwezig waar je je slaapzak uit kunt rollen. Dat is bijvoorbeeld ideaal bij slecht weer. Ga tot slot altijd voor een route die past bij je vaardigheden en ervaringsniveau. Houd hierbij altijd rekening met terrein, afstand en hoogteverschillen, zodat het een leuke ervaring wordt. Ik ben heel benieuwd of dit uiteindelijk iets voor mij is; het lijkt me in ieder geval een te gekke uitdaging!