Kamperen in de Eifel | Outdoorcamping Massingsmühle

De reden dat we iedere avond een kampvuur in de Eifel maken, is niet alleen omdat het gezellig en lekker warm is. De felle, warme vlammen houden namelijk ook wilde dieren op afstand. Om ons heen loopt er van alles rond: van wilde zwijnen tot aan vossen en hertjes. Voor die laatste twee zijn we niet bang, maar de wilde zwijnen die we eerder gespot hadden, waren drie tot vier keer zo groot als Pizza, onze hond. Hoe stoer Pizza ook is; tegen zo’n zwijn kan ze nooit op. Op het moment dat het gaat schemeren, wordt het wild om ons kampeerplekje wakker. Kortom: hét moment om een fikkie te stoken in de oude wastrommel die je op Outdoorcamping Massingsmühle kunt huren. Laat het geritsel om ons heen maar beginnen.

Kamperen Eifel

In het hart van de Eifel kamperen

Niels kwam een jaar of twee geleden per toeval op Outdoorcamping Massingsmühle toen onze favoriete plek in de Eifel Strotzbüscher Mühle vol was. Hij besloot er te gaan kamperen met twee vrienden en was direct razend enthousiast over de plek. In het kader van Summer Stories schreef hij al eens een artikel over dit avontuur in de Eifel. Op deze camping heb je soms het idee alsof je wildkampeert, helemaal wanneer je voor of na het hoogseizoen gaat. Zij kampeerden er toen met slechts één of twee andere kampeerders in het hart van de Eifel, waardoor ik er ook absoluut eens heen moest. Zo gezegd, zo gedaan: vorig jaar reden we voor het eerst samen met de caravan naar Etgert, de plaats waar je Outdorcamping Massingsmühle vindt. Via een kronkelende hobbelweg naar beneden kom je in een begroeid dal met verschillende kampeerveldjes. Grote kans dat je in het voor- of naseizoen zo’n heel veldje voor jezelf hebt, waardoor het soms net lijkt dat je helemaal alleen bent. Voor ons een dikke pré, want op die manier ervaar je hoe het echt is om in de natuur te slapen. Dat vind ik toch wel het fijnst.

Outdoorcamping Massingsmühle beschikt over een sanitairgebouw dat gelegen is aan het begin van de camping, naast het huis van de eigenaar. De eigenaar helpt je bij het aanleggen van de stroom en natuurlijk het ‘inchecken’, verder zien we hem eigenlijk niet. Ook dat draagt voor ons bij aan dat wildkampeergevoel. Je moet niet heel veel verwachten van het sanitair; het is ietwat verouderd, maar wel gewoon schoon. Wat ik zelf wel echt ouderwets vind, is dat je moet betalen voor warm water. Deze douches zijn al zo oud dat je een muntstuk Deutsche Mark bij de eigenaar moet halen, wil je er gebruik van maken. Stiekem best hilarisch, want hoe lang is het al wel niet geleden dat men in Duitsland met de Mark moest betalen? Dat kan dus best een update gebruiken, maar als je er een paar dagen bent is het niet een heel groot probleem. Des te meer redenen om met mooi weer een van de vulkanische meren in te duiken die in de buurt liggen.

Omgeving Massingsmühle

Het fijne van deze camping is dat je vanaf de camping zelf hele mooie wandelingen kunt maken. De eigenaar geeft je bij het inchecken een foldertje mee met wat wandelingen in de buurt, maar je kunt er ook gewoon voor kiezen om op de bonnefooi op pad te gaan. Vanaf het kampeerterrein ben je binnen een paar stappen al in het bos! Ook tijdens het wandelen komen we geen mensen tegen: wel zien we een skelet van een zwijn liggen (wat een kaken!) en komen we vlakbij het terrein een hertje tegen. De natuur rondom de camping is ontzettend wild waar honderden verschillende soorten dieren leven. Naast goede wandelschoenen is het dus zeker aan te raden om een verrekijker en/of een fotocamera mee te nemen.

Met de auto bezoek je vanaf Massingsmühle met gemak een paar leuke plaatsjes. Wij reden bijvoorbeeld naar Trier, deden een dagje Idar-Oberstein en bezochten het prachtige Burg Eltz. Ook hangbrug Geierlay en het schilderachtige stadje Cochem liggen op rijafstand. Wanneer je het fikkie stoken en wandelen dus een keer zat bent, kun je vanaf deze plek prima een paar dagtripjes maken. Ook leuk: als je in de natuur bij de camping geen wild dier gespot hebt, raad ik het aan om een dagje naar het Wildpark in Daun te gaan. Hier mag je voor een lage entreeprijs met de auto door een groot natuurpark rijden waar herten, geiten, zwijnen en zelfs alpaca’s leven. Onderweg mag je de auto uit om de dieren van dichtbij te bekijken - natuurlijk wel op eigen risico. Hier hebben we hele zwijnenfamilies gevoerd met het voer dat je kunt kopen in het park. Heel leuk uitstapje als je toch in de Eifel aan het kamperen bent.

Slapen bij outdoorcamping eifel

We maken uiteraard iedere avond een kampvuurtje bij de caravan, het liefst vlak voordat het donker wordt. Er is altijd net dat ene uurtje dat de dieren om ons heen wakker lijken te worden terwijl de avond valt. Precies dat is het juiste moment om wat blokken hout aan te steken. De dieren zijn natuurlijk best wel schuw, maar zodra er wat eten te halen valt kunnen ze best dichtbij komen. Eerder zagen we al hoe groot die kaken waren van dat zwijnenskelet; die willen we toch niet in de buurt van Pizza hebben. Het heeft wel wat om in de schemer te zitten terwijl er overal geritsel te horen is. Soms horen we overduidelijk harde voetstappen van een groter dier en soms is het een muisje dat langs rent. Spannend is het zeker, maar ook vooral erg leuk!

Outdoorcamping Massingsmühle is de ideale plek wanneer je op zoek bent naar een camping waar je niet het idee hebt dat je op een camping staat. De eigenaar vertelde aan Niels dat deze zomer niet een heel groot succes was wat betreft bezoekers. Wij zijn van mening dat als er iets meer wordt gedaan aan de camping zelf - sanitair vernieuwen, de plekken beter bijhouden, gras maaien et cetera - dat er hier veel meer mensen zouden gaan kamperen. Het is echt een pareltje midden in de natuur van de Eifel waar je wilde dieren kunt spotten, heerlijk kunt wandelen en iedere avond een kampvuurtje kunt maken. Normaal mag een parel best een beetje geheim blijven; ik denk dat een beetje bekendheid en meer bezoek voor deze plek kan betekenen dat de eigenaar weer wat enthousiasme krijgt om de camping te updaten. Of hij moet het stuk grond gewoon aan ons verkopen. Wij weten er wel raad mee :-)