Natuurhappen in Oslo

Een stedentrip draait al snel om lekker eten, goed winkelen en een museum hier en daar. Liefhebbers der natuur komen dan vaak te kort want tja, een aangelegd park is toch niet echt je van het. Oslo biedt de perfecte middenweg: winkels, goed eten maar ook veel prachtige natuur. Allemaal bereikbaar met het openbaar vervoer!

Hoe kom je er?

Een simpele vlucht van Amsterdam naar Oslo is zo gemaakt. Op de een of andere manier voelde Scandinavië altijd erg ver weg, maar na ongeveer 1,5 uur staan we al op Noorse grond. Ook voor reizigers met een laag budget is een vlucht naar Oslo goed te doen trouwens. Zo konden wij bijvoorbeeld profiteren van een naseizoensprijsje van 94 euro voor AMS - OSL met KLM. Prima te doen dus.

Eenmaal aangekomen in Oslo staat een hogesnelheidstrein te wachten om je met 20 minuten naar de binnenstad te brengen. Het enkeltje is al wel redelijk prijzig voor de afstand maar dit vergeet je al snel als je de Noorse landschappen langs ziet flitsen, voor ons in prachtige herfstkleuren met dito lage zon. Een betere preview van wat ons dit weekend te wachten staat, zo bleek.

Voor deze trip, tijdens een van de laatste weken van oktober, slaan we het slapen in een tent even over. We checken in bij het Anker Hostel, midden in de stad, en worden voorzien van een ruime vierpersoonskamer (waar we niemand verder zien) met keuken en badkamer. Als je iets luxer wilt verblijven maar, net zoals wij, in hartje Oslo wilt slapen is de buurman het Anker Hotel een optie. 

De binnenkant van het hostel zien we het liefst zo min mogelijk. We kopen een ov-kaart voor zeven dagen voor 240 Noorse kronen (zo ongeveer 25 euro) en checken meteen een tip van een vriendin. Bus 74 brengt ons naar Ekebergparken, een prachtig bos met kunstwerken en camping Ekeberg. Deze camping is buiten het hoogseizoen gesloten maar we zien dat voor Oslogangers die het leuk vinden om met een tentje de wereld te ontdekken dit een toffe plek is om een nacht of twee te verblijven. Naast het mooie bos en de bijzondere kunstwerken die overal in het gebied te vinden zijn is het uitzicht meer dan magisch. 

 
 

Ook de busreis zelf is mooi. We worden erg blij van bergen en het uitzicht dat de bergen bieden, vergeleken met ons platte Nederland. Hoe hoger, hoe beter! Niet alleen de bus in Oslo brengt je naar mooie plekken. Ook de metro gaat tot ver in de bergen waar herfstige schoonheid op ons liggen te wachten. We nemen metrolijn 1  die ons op de Holmenkollenberg brengt. We stoppen bij de Holmenkollenschans, een bekende skischans waar wereldkampioenschappen en Olympische Winterspelen zijn gehouden. Naast het uitzicht vanaf de berg over Oslo en de prachtige natuur is de schans ook wel een kijkje waard. Veel mensen gebruiken de schans om rondom te kunnen sporten, de trappen op en neer te rennen en de berg op en af te skeeleren. Vandaar dat de bewoners van Oslo er zo fit uitzien, een paar bergen om je heen en het gaat gewoon vanzelf.

Ondertussen staan wij ons te vergapen aan het uitzicht. We staan zo hoog dat we echt mijlenver kunnen kijken over Oslo en omstreken. Hier realiseren we ook dat de herfst het perfecte seizoen is om Oslo te bezoeken, de natuur geeft ons echt het mooiste wat ze te bieden heeft. De kleuren oranje, groen, rood spatten van het doek af met een perfecte blauwe lucht erboven, zo ontzettend mooi! Dit hoogste punt van de omgeving geeft je ook toegang tot prachtige bossen rondom Oslo. Zoals we al zeiden, de natuur is nooit ver weg in deze stad. 

 
 

Naast deze geweldige hoogtepunten (haha, letterlijk) is er beneden natuurlijk ook heel wat te zien. Waar ik het meest naar uitkeek was de Oslofjord en de eilanden die je al goed kunt zien vanaf de bergen. Een ferry vaart vanuit de haven van Oslo met het mooie Akerhus op de achtergrond naar eilanden als Lindøya, Hovedøya en Gressholmen, elk met een ander uiterlijk en eilandgevoel. Hoewel wij geluk hebben buiten het hoogseizoen te reizen zijn er natuurlijk alsnog wel redelijk veel toeristen aan boord. De eilanden zijn het echter meer dan waard.

Mijn favoriet is veruit Lindøya, en niet eens om de fijne herfstkleuren waar we ons in wanen. Lindøya is ook de plek waar Noorse families de zomer doorbrengen in de meest perfecte, typisch Scandinavische huisjes waar je snel verliefd op wordt. In de herfstzon is het goed voor te stellen hoe deze plek een sprookje moet zijn om elke zomer door te brengen en de mooiste herinneringen te maken. Het eiland voelt als één grote Wes Anderson film, een gevoel wat Liv en ik vaker hebben gehad tijdens onze reizen dit jaar. Het voelt als een letterlijke ontsnapping aan de werkelijkheid, terwijl alle gemakken van een hoofdstad vijftien minuten verderop liggen, a boatride away.

 
 

Het volgende eiland wat we aandoen is Gressholmen, weer een totaal ander eiland en niet te vergelijken met het schattige Lindøya. Gressholmen heeft sporen van gebruik door mensen maar is ook voor een deel weer overgenomen door de natuur. We weten eerst niet zo goed waar we moeten lopen en of er wel wat te zien is op dit eiland. Na een mooi stuk bos komen we uit bij een soort opslagplaats voor boten waardoor het voelt alsof we hier eigenlijk niet mogen zijn. Een aantal Aziatische toeristen lopen doodleuk door de opslagplaats naar de andere kant van het eiland waar ook natuur is dus doen wij maar hetzelfde.

Na wat klim- en klauterpraktijken om het schattige witte kerkje van Gressholmen te bereiken, wat ons op de een of andere manier niet lukt, genieten we nog maar van het prachtige uitzicht vanaf het hoogste punt op Gressholmen. Een uitzicht waar ik gewoon geen genoeg van kan krijgen.

Ga trouwens als je van de ferry af komt, of voordat je de eilanden gaat ontdekken, niet meteen weg! Het Akershus naast de haven is ook zeker het ontdekken waard. Geen natuurhappen maar even cultuurhappen. Het Akershus is een kasteel, gebouwd in de dertiende eeuw en gemaakt om de stad destijds te beschermen. Nu is het een prachtige vesting om in rond te lopen en met de ondergaande zon Oslo nog één keer te aanschouwen. 

Oslo is eigenlijk de ideale plek voor mensen zoals wij. Geen rijbewijs, afhankelijk van het openbaar vervoer en op zoek naar de mooiste natuur. In de Noorse hoofdstad is de natuur bereikbaar en ook nog eens prachtig. Andere steden zouden een voorbeeld moeten nemen aan de manier hoe Oslo de natuur deel laat uitmaken van haar identiteit en het zo toegankelijk mogelijk maakt voor haar inwoners en bezoekers.