Even kletsen met wereldreiziger Jeroen van Jerometheworld

Nog steeds vind ik het bijzonder dat mensen geïnspireerd raken door mijn verhalen en reizen. Gelukkig kan ik zelf ook nog regelmatig vol bewondering andermans verhalen lezen en foto’s bekijken. Jeroen van het Instagram-account Jerometheworld is er daar één van. Samen met zijn vriendin Aukje reist hij per auto door Azië. Voor Expeditie Kram en mijn Natuurbriefje sprak ik hem over deze trip.

Jerometheworld op wereldreis

“We zijn bijna twee jaar geleden uit Nederland vertrokken, oostwaarts gaan rijden en inmiddels rijden we rond in Nepal. Onze 4x4 is ingericht als kleine zelfstandige camper met een daktent en we kamperen onderweg zoveel mogelijk. Zowel uit kostenbesparing op zo'n lange reis, maar ook omdat we door gebieden komen waar het echt prachtig wildkamperen is. Wij zijn via Turkije, Georgië en Armenië Iran ingereden. Vanuit daar naar de "Stan-landen" van Centraal Azië en via het uiterste westen van China naar Pakistan, India en nu dus Nepal. We plannen zo min mogelijk vooruit, want gemaakte plannen veranderen toch weer onderweg (en we zijn ook gewoon slecht in plannen). Of we nog veel verder gaan of langzaamaan via een andere route weer terug rijden is ook nog niet besloten, maar er zijn zeker gebieden waar we heel graag nog een keer naar terug zouden willen. Er is nog zoveel moois te zien!”

Hoe Jeroen en zijn vriendin op het idee kwamen om zo’n reis te maken, was niet heel moeilijk, volgens de avonturier: “Ik heb in het verleden meerdere lange backpackreizen gemaakt en was toe aan een manier van reizen waarbij we minder afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Alhoewel openbaar vervoer op z'n tijd zeker z'n charme heeft, is de zelfstandigheid die eigen vervoer je geeft heel veel waard. Daarnaast kom je met eigen vervoer op plekken buiten de standaard toeristische plekken waar je anders nooit zou komen. In plaats van het reizen van stad naar stad met uitstapjes naar natuur zoals je dat als backpacker vaak doet, reizen wij nu meer van natuur naar natuur met af en toe een uitstapje naar een stad. De auto was in eerste instantie vooral bedoeld voor de zelfstandigheid qua vervoer, maar juist doordat we zoveel mogelijk kamperen hebben we veel meer tijd in de natuur doorgebracht en ons gerealiseerd dat we daar nu veel meer van zijn genieten dan van steden of toeristische trekpleisters.”

Door de foto’s van Jeroen krijg ik echt heimwee naar Nepal. Het is zo’n prachtig land en het lijkt me fantastisch om eens zo’n trip te maken zoals hij nu samen met zijn vriendin doet. Hoe bijzonder is het om wakker te worden met bovenstaande uitzichten op de Himalaya? Wauw. Voor iedereen die ook zo geïnspireerd raakt door zijn beelden en ook zelf eens zo’n unieke kampeertrip in Nepal wil maken heeft hij zeker wat advies: “Ga ervoor! Het hoeft echt geen fortuin te kosten. Je auto hoeft niet uitgerust te zijn met allerlei offroad-spullen. Je hoeft ook geen verstand te hebben van sleutelen aan auto's. Je hoeft eigenlijk zelfs geen auto te hebben. We hebben onderweg genoeg avonturiers gezien die op de fiets de wereld over reizen. Niet iedereen kan gemakkelijk weg natuurlijk, maar ook een baan, huis of kinderen hoeven het niet onmogelijk te maken. We hebben genoeg mensen ontmoet met onbetaald verlof, een verhuurd huis en de kinderen op de achterbank. En overal, vooral buiten de gebaande paden, zul je mensen tegenkomen die je willen helpen. Het klinkt als een cliché, maar de gastvrijheid die we op zoveel plekken ervaren is zo indrukwekkend. Waren we in Nederland maar zo gastvrij zeggen we vaak. Ons wereldbeeld is echt heel positief veranderd, vooral over landen waar we thuis weinig positiefs over horen, zoals Iran en Pakistan die echt onze favorieten zijn geworden. Het is zo ontzettend leerzaam en zet dingen waar we ons in Nederland met z'n allen druk om kunnen maken in perspectief. Ik denk dat niemand ooit spijt krijgt van een reis als dit. Iedereen die twijfelt mag contact met ons opnemen, zodat we ze kunnen overtuigen.”Kamperen in Nepal

Jeroen vertelt verder: “Omdat wij vrij langzaam reizen en heel vaak graag meerdere dagen op een kampeerplek blijven, doen we altijd wel ons best om mooie wildkampeerplekken te zoeken. Wildkamperen is overigens geen probleem zodra je west Europa uit bent. Vaak zoeken we zelf en soms gebruiken we een app waar er veel instaan: iOverlander. Het is moeilijk te zeggen wat wat voor ons de mooiste plek is geweest. Relatief dicht bij huis was het binnenland van Albanië al supermooi. In Griekenland, Turkije, Iran en India hebben we op stranden gestaan die we helemaal voor onszelf hadden. Met het rustgevende geluid van de branding waren dat meestal wel plekken waar we echt heerlijk sliepen! En er gaat natuurlijk weinig boven een heerlijke duik in de zee bij zonsopkomst. Iran was overigens wel een van de makkelijkste landen om te wildkamperen, omdat de locals het zelf ook doen. Zelfs in de steden is er vaak een aangewezen park waar dat mag. Maar onze allermooiste kampeerplekken waren toch wel in berggebieden. De koele berglucht, schone beekjes, mooie uitzichten en heldere sterrenhemels. In Nepal hebben we hele mooie plekken gehad, maar als ik moet kiezen zou ik zeggen dat Tajikistan en Kirgizië tot nu toe de meeste mooie plekken hebben opgeleverd. Daar is zo veel ruimte, zo veel weidse landschappen met weinig mensen dat je in sommige gebieden kunt kamperen waar je wilt. En de sporadische lokale nomaden in yurts kijken dan ook niet gek op van nomaden zoals wij.”