Roadtrippen in Schotland: van Loch Lomond naar Isle of Skye

Wakker worden in onze retro caravan in de middle of nowhere omringd met schapen, groene heuvels met toppen in de mist en het geluid van watervalletjes. Roadtrippen en (wild)kamperen in Schotland was alles én meer dan ik ooit durfde te dromen. Eerlijk? Ik heb nog helemaal niet alle indrukken van Schotland verwerkt om er een mooi verhaal van te kunnen maken. Meerdere keren dacht ik “knijp me even”, alles leek zo uit mijn dromen te komen. Vol inspiratie ben ik inmiddels net terug en nog helemaal niks hierover posten kan ik gewoon niet. Daarom neem ik je in dit korte verslag alvast mee naar de mooiste plekken die we tijdens onze roadtrip van Loch Lomond naar Isle of Skye in Schotland mochten zien. Ik heb voor nu in ieder geval voldoende droommateriaal voor de komende tijd verzameld. Droom je met me mee?

Screenshot 2019-07-02 at 10.20.13.png

Kamperen in Loch Lomond

Na een lange autorit vanuit Harwich, waar we aankwamen met de boot, parkeerden we Karel Karavaan bij Cashel Campsite (camping in the forest), een simpele maar prima camping aan Loch Lomond. Omdat we een hele nacht hadden gereden, waren we behoorlijk versuft en wilden we zo snel mogelijk een paar uurtjes slapen. Toen we wakker werden rond een uur of 12 scheen de zon en zagen we pas goed op wat voor een mooie plek aan het water we zaten. Vanaf de kampeerplek loop je zo het strandje vol stenen op - we hebben die avond de zon heel mooi zien achter de heuvels bij het meer zien zakken. Een fijne plek om de roadtrip door Schotland te beginnen.

Vanaf Cashel maakten we de dagen daarop een paar hele fijne uitstapjes, waaronder een beklimming van de Ben A’an. Hoewel deze berg (waarschijnlijk noemen sommigen het een heuvel, maar “Ben” is toch echt ‘berg’ in het Schots-Gaelisch (ok, “beinn”)) in eerste instantie niet hoog lijkt, is het wel goed om te weten dat het pad naar de top op sommige plekken behoorlijk steil en vaak glad is. Desalniettemin een aanrader (ook voor beginners, mits je goede schoenen aan hebt) om te bewandelen, want het is echt goed te doen. Zelfs Pizza de hond ging met ons mee! Vanaf de Ben A’an heb je een fantastisch uitzicht over Loch Katrine en Ben Venue. Blijf vooral even op de top zitten of staan - met een beetje geluk ben je er alleen, zoals wij die dag waren. Na een bewolkte tocht omhoog begon op de top (oké, na een flinke hoosbui) de zon te schijnen, precies op de top van de Ben A’an. Zo’n typisch moment om nooit meer te vergeten.

6DC8A1B8-9641-44B1-B7D9-7C2A625D2880.jpg

Roadtrip naar Isle of Skye via Glen Coe

Vanaf Loch Lomond is het met de caravan een stukje rijden naar Isle of Skye. Toch besluiten we dat te doen na heel veel tips over dit bijzondere eiland. Vanaf Loch Lomond is de route niet moeilijk: in de highlands heb je slechts een paar hoofdwegen met hier en daar een weggetje naar een erf of een doodlopend stuk. De roadtrip naar Isle of Skye zelf is al meer dan de moeite waard. Je rijdt namelijk dor de vallei van het indrukwekkende Glen Coe, die je misschien wel kent uit de films Braveheart, Skyfall en Rob Roy. Na een tijdje rijden langs groene heuvels en weilanden doemen ze ‘ineens’ voor je op: de rotsachtige punten die grotendeels van de tijd omringd zijn door mist of wolken. Hierdoor is de sfeer in deze vallei per weertype verschillend. Met bewolking voel je bijna de aanwezigheid van de eeuwenoude legendes en verhalen over de vallei, terwijl het met zon en een strakblauwe lucht een heel lieflijke vibe heeft. Bizar én heel erg mooi! Oh, en ik heb daar ook even mijn droomwoning gevonden:

Screenshot 2019-07-02 at 10.48.06.png

Ik ben inmiddels op best wat plekken geweest waar ik mijn ogen uitkeek. De zon op zien komen op Poon Hill in de Himalaya in Nepal of het dansende groene Noorderlicht bekijken op mijn verjaardag in het noorden van Noorwegen waren beiden momenten en vooral plekken die inmiddels een plek in mijn hart hebben gevonden. Na slechts enkele minuten door de vallei van Glen Coe gereden te hebben, wist ik eigenlijk al zeker dat dit exact zo’n plek, zo’n ervaring ging worden. Dat klinkt wellicht een beetje overdreven, maar soms heb je dat op momenten of plekken. Dat gevoel van thuiskomen terwijl je er nog nooit bent geweest. Op dat moment wist ik nog niet wat Isle of Skye met me ging doen, maar daar later meer over. Hieronder in ieder geval al wat beelden van dit magische eiland waar je regelmatig middenin een schapenfile zit, waar je kunt wandelen zonder uren iemand anders tegen te komen en waar we op de fijnste en meest afgelegen camping, zonder bereik, ooit zaten. Snel meer. Eerst dromen.

Liefs Liv

92A693DF-9BDA-43CE-BA71-EFCC24EA5949+%281%29.jpg
97CEF4B7-61A7-40BD-9DBF-8AC009D93489.jpg
8C964DBC-75D3-408E-B50C-89038909AD5C.jpg
IMG_0768.jpg