Wandelschoenen voor kamperen: waarom en waar moet je opletten?

Tijdens kamperen heb ik een aantal voorkeuren wanneer het gaat om kleding en schoenen. In de zomer maakt het me niet heel veel uit; ik draag altijd héél veel jurkjes, ook wanneer we van de ene camping naar de andere camping gaan. Tijdens wandelingen, het bezoeken van mooie plekken en het relaxen bij de caravan op de camping verandert dit niet. Ik voel me het meest comfortabel in jurkjes, omdat ik me er vrij in kan bewegen. Waar ik echter wel altijd oplet, zijn de schoenen die ik meeneem. Naast mijn stevige Nike Airforce (perfecte kampeerschoenen als je het mij vraagt) heb ik kwalitatieve wandelschoenen die ik regelmatig meeneem. In dit artikel vertel ik je meer over waarom het handig is om wandelschoenen mee te nemen tijdens kamperen.

Screenshot 2019-03-01 at 14.10.18.png

Warme en droge voeten

Een van dé redenen om wandelschoenen te dragen tijdens het kamperen is omdat je voeten heerlijk warm blijven. In de wintermaanden en het voor- en naseizoen van kamperen kan het, voornamelijk in de avond, behoorlijk fris worden. Met een paar dikke sokken en fijne wandelschoenen is het in die gevallen heerlijk toeven bij het kampvuur! Omdat deze seizoen vaak ook net wat vochtiger zijn dan bijvoorbeeld de zomer is het ook een fijn idee dat je voeten droog blijven. Droge en warme voeten zorgen er immers voor dat je zelf ook wat warmer blijft en dat is wel zo prettig tijdens het buiten slapen en zijn.

Stevige wandelschoenen om te wandelen

Wanneer we gaan kamperen nemen we altijd Pizza de hond mee. We zoeken dan ook eigenlijk tijdens elk kampeerweekend of -weekje een mooie wandelroute uit om een paar uur te gaan wandelen met de hond. Geloof me als ik zeg dat je tijdens dergelijke wandelingen jezelf dankbaar bent wanneer je voor een paar stevige wandelschoenen bent gegaan. Ook al ga je maar een uurtje in het bos lopen; alle takken, dennenappels, heuvels en (loszittende) wortels van bomen zorgen ervoor dat je voeten het een en ander te verduren krijgen. Je moet nog heel lang met dat paar voeten, dus een beetje verwennen mag wel!

Screenshot 2019-03-01 at 14.11.27.png

Goede wandelschoenen uitkiezen

Nu ik je een aantal redenen heb gegeven waarom wandelschoenen tijdens kamperen echt heel fijn zijn, is het tijd om een paar schoenen aan te schaffen. Heb je nog nooit wandelschoenen gekocht dan is de kans groot dat je (nog) niet helemaal weet waar je op moet letten. No worries: het is gelukkig niet zo moeilijk. Bedenk voor jezelf in eerste instantie waar je de schoenen het meest voor gaat gebruiken. Ben je van plan om echt bergen en heuvels te gaan bewandelen dan is het aan te raden om voor hoge wandelschoenen te gaan. Deze bieden meer ondersteuning aan je enkels. Voor vlakke ondergronden zijn lage wandelschoenen voldoende. Ik beschik zelf over hoge wandelschoenen, omdat ik ze de eerste keer hiken in de Himalaya in 2012 aan had én omdat ik een beetje zwakke enkels heb en vaak door mijn enkel ga.

Extra tip: uitkiezen wandelschoenen

Iets waar veel mensen niet zo snel aan denken is het feit dat je beter in de middag (wandel)schoenen kunt passen. Waarom? Heel simpel: ‘s middags heb je vaak al wat meer gelopen waardoor je voeten wat dikker zijn dan in de ochtend. Je kunt beter op basis daarvan een paar wandelschoenen uitkiezen, want tijdens een wandeling worden je voeten immers ook wat dikker. Daarnaast moet je kijken of je voor een ademende schoen wilt gaan of juist voor een waterdichte schoen. Voor kamperen vind ik laatstgenoemde erg fijn, omdat je voeten dan niet nat (en dus koud) worden. Wil je het liefst allebei? Kies dan voor een wandelschoen met een voering van Gore-Tex; een waterdichte voering die tegelijkertijd ademend is.